Nors didžioji Egipto dalis yra šiaurės Afrikoje, tačiau šiai šaliai priklauso ir Sinajaus pusiasalis, kuris yra pietvakarių Azijos dalis.

Egipto plotas sudaro daugiau nei milijoną kvadratinių kilometrų, tačiau net 90 procentų egiptiečių, kurių yra apie 80-82 mln. (tikslus skaičius nėra žinomas, todėl skirtingi šaltiniai pateikia labai skirtingus duomenis), gyvena siaurame derlingos žemės ruože, Nilo upės slėnyje. Pietuose, kur Nilo pakrantės labiau kalnuotos, derlingos žemės ruožas susiaurėja, o šiaurinėje dalyje derlingos žemės slėnis aplink Nilo upę yra platesnis – apie 20-30 km pločio.

Į Rytus nuo Nilo upės slėnio driekiasi Rytų (Arabijos) dykuma – nederlingos žemės plotas, kuris apsuptas kalnų grandinės, jos aukštis siekia daugiau kaip 2 km, o ilgis – daugiau kaip 800 km. Į Vakarus nuo Nilo slėnio yra Vakarų (Libijos) dykuma, užimanti 2/3 Egipto ploto.
Vakarų dykuma tęsiasi iki pat Šiaurės Afrikos kranto ir yra žinoma kaip Sacharos dykuma.

Šiaurėje Egiptą skalauja Viduržemio, o rytuose – Raudonoji jūra. Prie Egipto krantų vandens temperatūra retai kada nukrenta žemiau 18 oC, o vasarą pakyla net iki 27 oC. Stiprus vandens garavimas pavertė Raudonąją jūra vienu iš druskingiausių pasaulio vandens telkinių, ir dabar išgarinus 1 l jūros vandens galima gauti 38-42 g druskos. Jūroje veisiasi apie 1000 rūšių žuvų, 10 procentų yra nesutinkamos niekur kitur.

Jūroje auga apie 200 rūšių kietųjų ir minkštųjų koralų. Sakoma, kad raudonieji dumbliai, kasmet jūros paviršių nudažantys rausvai ir buvo priežastis, kodėl jūra gavo tokį pavadinimą.

Maudantis jūroje stenkitės nieko neliesti rankomis, nes kai kurios žuvys gali būti nuodingos. Rekomenduojama dėvėti specialią avalynę (galima nebrangiai nusipirkti vietinėse parduotuvėse), kadangi į kietą pagrindą ir koralus galima susibraižyti kojas. Negalima laužyti ir kitaip niokoti koralų (bauda apie 100 dolerių). Nusileidus saulei, jūroje maudytis draudžiama. Jei jus sužalojo žuvis ar užmynėte ant jūros ežio – nedelsiant išlipkite iš vandens ir kreipkitės į artimiausią gydytoją.

Egipto klimatas – karštas ir sausas. Tokie orai išsilaiko beveik ištisus metus, išskyrus žiemos mėnesiais. Vidutinė metų oro temperatūra svyruoja nuo 20 °C Viduržemio jūros pakrantėse iki 26 °C Asuane. Nakties metu Kaire ir Viduržemio jūros pakrantėje temperatūra gali nukristi iki 8 °C. Dykumose oro temperatūros svyravimai dar didesni – nuo nepakeliamo karščio dieną ~ 50 °C iki ~ 0 °C naktį.

Kovą – balandį nuo Vakarų dykumos pučia kfamsi vėjas (sausas, karštas vėjas, nešantis dulkių debesis). Lapkričio – kovo mėnesiais Hurgadoje ir Šarm El Šeiche būna vėjuota, todėl karštą dieną atvėsina, o vakarais priverčia apsigaubti šiltesniu drabužiu.

Piniginis Egipto vienetas – svaras (pound). Vieną svarą sudaro 100 piastrų. Popierinės kupiūros – 1, 5, 10, 20, 50, 100 svarų. Atkreipkite dėmesį, kad 25 ir 50 piastrų kupiūros taip pat dažniausiai būna popierinės. Būkite atidūs ir nesumaišykite 50 piastrų su 50 svarų, ypač kai gausite grąžą iš 100 svarų. Žinokite, kad vienoje banknotų pusėje užrašai yra arabų kalba, kitoje – anglų. Pinigus galite pasikeisti bankų skyriuje viešbutyje bei bankuose mieste.

Dažniausiai skirtumas keičiant pinigus banke ar banko skyriuose viešbučiuose nėra didelis. Bankomatai yra mieste šalia bankų arba kai kuriuose didesniuose viešbučiuose.
Mokėti už paslaugas ir pirkinius geriausia svarais, kadangi parduotuvėse ir restoranuose valiutų kursas skiriasi nuo banko. Naudodamiesi bankomatais prisiminkite, kad pinigus Jūs gausite egiptietiškais svarais, Valstybinio Egipto banko nustatytu kursu.

Bemuitis įvežimas: 200 cigarečių, 2 l alkoholinių gėrimų, dovanos, kurių vertė neviršija 500 egiptietiškų svarų.

Muziejai atidaromi ~ 8-9 val., o uždaromi ganėtinai anksti (žiemos metu ~ 16 val., vasarą ~ 17 val.), todėl nepamirškite to planuodami juose apsilankyti savarankiškai. Muziejuose fotografuoti galima, bet tik be blykstės ir už papildomą mokestį. Filmuoti taip pat leidžiama tik už papildomą mokestį.

Ekskursijų metu, viešose lankytinose vietose, rekomenduojama dėvėti ilgas kelnes arba sijonus (moterims) bei rankas uždengiančius marškinius arba palaidines.

Egipto kurortuose važinėja mini autobusiukai, kuriuos reikia sustabdyti išėjus prie pagrindinio kelio, kadangi važiavimo grafiko ir nustatytų sustojimo vietų nėra. Nors važiavimo mokestis yra fiksuotas (apie 1-2 egiptietiški svarai), bet dėl kainos reikia tartis prieš sėdant į autobusiuką, nes nuvykus į reikiamą vietą vairuotojas gali paprašyti ir didesnės sumos. Patogiausia važiuoti taksi, kurį galima užsakyti viešbučio registratūroje arba išėjus už viešbučio ribų (prie gatvės). Kainą taip pat reikia derinti iš anksto, priklausomai nuo atstumo gali kainuoti nuo 10 iki 30 ar daugiau egiptietiškų svarų.

Hurgadoje ir Šarm El Šeiche įmanoma automobilį ir išsinuomoti. Nuomos kaina gali svyruoti nuo 70 iki 300 dolerių. Norint vairuoti Egipte išsinuomotą automobilį, reikia turėti teisę vairuoti užsienyje suteikiantį vairuotojo pažymėjimą, kreditinę kortelę arba užstatą grynais ir būtinai įsitikinti ar apdraustas nuomojamas automobilis. Kadangi Egipte vairavimo taisyklių praktiškai nesilaikoma, todėl už vairo rekomenduojama būti itin atsargiems.

*********************

Kviečiame iki gegužės 17 d. registruotis ir dalyvauti konkurse, kurio nugalėtojas gaus puikią atostogų dovaną sau ir vienam savo draugui - „Tez Tour“ kelionę dviems asmenims į Graikijos salą Kretą!

P.S. Užsiregistravę dalyviai gaus po 10 Lt, kuriuos galės išleisti parado.lt pirkiniams. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)