Šioje parodoje turėsite galimybę pasigrožėti puikiomis įvairaus dydžio bei įvairių formų verbomis, pasidairyti po itin plačią verboms rišti naudojamų augalų įvairovę, apžvelgti spalvų gamos derinimo tendencijas. Taip pat prie rengiamos verbų parodos maloniai sutiko prisijungti kita garsi tautodailininkė Marija Banikonienė. Jos dažyti ir marginti tradiciniai Velykų margučiai bus eksponojuojami šalia verbų kaip dar vienas artėjančių švenčių simbolis.

Agata Granicka
Agata Granicka žinoma kaip sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo pynimo amato puoselėtoja, daugelio parodų dalyvė. A.Granicka yra viena iš jaunos kartos tautodailininkių – didžiausios ir mažiausios verbų pasaulyje autorė. Jas Agata nupynė lygiai prieš 8 metus (2004 m. kovo mėnesį). Šis įvykis buvo plačiai aprašytas spaudoje ir užfiksuotas Lietuvos Rekordų knygos rengėjų. Daugiau negu 3,5 metro aukščio šakotą, apie 20 kilogramų sveriančią verbą tautodailininkė nupynė per 2 dienas. Na, o mažiausia pasaulio verba yra 11 cm. dydžio, ją tautodailininkė nupynė vos per 15 minučių.

Verbas Agata Granicka pina jau kiek daugiau nei 20 metų. Šio amato ji išmoko iš savo močiutės ir mamos. Verbų pynimas yra originalus Vilniaus krašto amatas, neturintis analogo pasaulyje.

Tautodailininkė kiekvienais metais rengia savo sukurtų verbų parodas ne tik Lietuvos, bet ir daugelyje Lenkijos ir Vokietijos miestų, kur verbos sulaukia ypatingai daug dėmesio ir pripažinimo.

Autorė veda įvairius praktinius užsiėmimus norintiems pažinti ir išmokti rišti verbas.

Marija Banikonienė
Marija Banikonienė – tikra dzūkė, gimusi Pivašiūnų km., Alytaus apskrityje, margučių marginimu susidomėjo tolimoje vaikystėje. Pasak jos, tuo metu (nepriklausomoje Lietuvoje) prieš Šv. Velykas, visos jos gimtojo miestelio merginos, moterys ir net vaikai gyveno margučių marginimo džiaugsmais.

Vėliau, Lietuvai praradus nepriklausomybę apie margučių marginimą teko užmiršti, nes tai buvo siejama su religija, o ši tarybiniais metais buvo netoleruojama. Atkūrus nepriklausomybę Marija vėl pabandė marginti. Nuo to laiko spėjo sudalyvauti 12-oje autorinių ir jungtinių parodų, gavo meno kūrėjos statusą ir tapo tautodailininkų sąjungos nare.

Marijos Banikonienės teigimu, margutis senovėje buvo laikomas derlingumo, gamtos pabudimo, o vėliau, krikščionybės laikais – Kristaus prisikėlimo, žmogaus dvasinio atgimimo simboliu.
Ankstyvą pavasarį, bundant gamtai, į mūsų namus ateina graži Kristaus prisikėlimo šventė – Šv. Velykos.

Paroda veiks Vilniuje, Aušros Vartų g. 12 įsikūrusioje „Aušros Vartų meno galerijoje“ nuo š. m. kovo 31 dienos (13 valandą parodos atidarymas) iki balandžio 15 dienos, 9–20 val. Parodos lankymas nemokamas. Jos metu eksponatus bus galima ir įsigyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją