Miniatiūrinės džiunglės. Gyvūnų bendruomenė. Namai benamiams. Vilties spindulys esantiems ties išnykimo riba. Kai kurie žmonės mano, kad gyvūnai turi patys pasirūpinti savimi ir gyventi ten, kur jiems priklauso. Bet tokiu atveju daugelį jų kasdien lydėtų troškulys ir badas. Kiti taptų negailestingų medžiotojų aukomis. Kai kurios rūšys išnyktų visiems laikams.

Zoologijos sodai suteikia žmonėms galimybę suformuoti sveikus santykius su gyvūnais. Net ir patys geriausi zoologijos sodai kai kuriems žmonėms atrodo kaip kankinimo kameros, kai iš tiesų gyvūnai yra gerai prižiūrimi ir sveiki - neretai sveikesni, nei būtų gyvendami laisvėje.

Kai kurie gyvūnai neišnyko tik dėlto, kad egzistuoja zoologijos sodai. Nuostabu matyti tigrę, myluojančią savo tigriukus, dramblius, žaidžiančius su savo straubliais. Niekas nepraleidžia progos pasigrožėti žirafomis - aukščiausiais gyvūnais. Geriausi pasaulyje zoologijos sodai gali atstoti safarį - laukiniai gyvūnai čia ranka pasiekiami. Sužinokite, kokie zoologijos sodai laikomi geriausiais pasaulyje, ir, pasitaikius progai, tuo įsitikinkite patys!

Šenbruno zoologijos sodas
Viena, Austrija

Šis zoologijos sodas, įkurtas 1752 m., yra seniausias pasaulyje. Kadaise tai buvo imperatoriaus Pranciškaus I žvėrynas. Šenbruno zoologijos sodo tikslas yra išsaugoti gamtą ir apsaugoti gyvūniją. Čia rasite milžinišką akvariumą, džiunglių, dykumos, Arkties ir Meksikos zonas. Tai pagrindinės zoologijos sodo įdomybės, dėl kurių šis sodas laikomas vienu geriausių pasaulyje.

Bronkso zoologijos sodas
Bronksas, Niujorkas, JAV

Šis zoologijos sodas didžiuojasi nepaprastai dideliu indėliu į laukinės gamtos apsaugą. Tai didžiausias didmiestyje esantis zoologijos sodas Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriame gyvena apie 4000 gyvūnų. Pasivaikščiokite po 26300 kv. m. ploto Kongo gorilų mišką, Tigro kalną, Laukinės Azijos zoną - gamtos kampelius, dėl kurių Bronkso zoologijos sodas laikomas vienu geriausių pasaulyje. Daugiausiai laiko lankytojai praleidžia stebėdami gorilų kasdienybę.

Nacionalinis zoologijos sodas
Pretorija, Pietų Afrika

Nacionalinis zoologijos sodas, anksčiau vadintas Pretorijos zoologijos sodu, lankytojams duris atvėrė dar 1899 m. Šiandien 80 000 kv. m. plote gyvena daugiau nei 200 žinduolių ir tiek pat paukščių rūšių, 100 roplių rūšių ir 200 jūros gyvūnų rūšių.

Kuo šis zoologijos sodas skiriasi nuo kitų? Ogi tuo, kad jis dirba visą parą, tad lankytojai turi galimybę pamatyti, ką gyvūnai veikia naktį. Jei kada nors teks apsilankyti šiame zoologijos sode ir patirti tikrą afrikietiško safario nuotykį, patirtų įspūdžių nepamiršite visą gyvenimą.

Singapūro zoologijos sodas
Mandajus, Singapūras

Tai vienas geriausiai per palyginti trumpą laiką pastatytų zoologijos sodų (jis įkurtas 1973 m.), siūlantis daugybę įdomių reginių ir pramogų. Unikaliausia šio zoologijos sodo pramoga - “pusryčiai džiunglėse”, kurių metu ne tik skaniai pavalgysite patys, bet ir turėsite galimybę pamaitinti gyvūnus. Apsilankykite Azijos dramblių parodoje, laukinės Afrikos ir Australijos zonose, baltųjų meškų stebėjimo stotyje. Kelionė į ši zoologijos sodą bus geriausia jūsų gyvenime zoologijos pamoka.

Disnėjaus gyvūnų karalystė
Orlandas, Florida, JAV

Taip, tai tikra gyvūnų karalystė, nes čia, natūraliai atrodančioje aplinkoje, gyvena 250 skirtingų rūšių gyvūnų. Zoologijos sodas suskirstytas į atskiras dalis pagal regionus. Keliaudami Maharadžos džiunglių taku, galėsite paganyti akis į tigrus, įvairiausius paukščius ir šikšnosparnius.

Būtinai išmėginkite kvapą gniaužiantį pasivažinėjimą traukinuku “Dinozauras”, kurio metu bandysite išgelbėti 65 milijonų metų senumo dinozaurą. Skamba smagiai, ar ne? Bet tai dar ne viskas - apsvaigę nuo įspūdžių, nepamirškite susipažinti ir su kitais gyvūnais, kurių čia - pusantro tūkstančio.

Dėmesio vertų zoologijos sodų yra ir daugiau. Galbūt jie ne tokie įspūdingi ir dideli kaip 5 aukščiau paminėtieji, bet jie irgi saugo laukinę gamtą ir laukia lankytojų. Štai zoologijos sodai, kuriuos irgi verta aplankyti.

* Bazelio zoologijos sodas, Šveicarija
* Berlyno zoologijos sodas, Vokietija
* Smithsonian nacionalinis zoologijos parkas, Vašingtonas
* Toronto zoologijos sodas, Kanada
* Beauval zoologijos sodas, Prancūzija

Zoologijos sodai buvo ir bus svarbi mūsų vaikystės dalis. Šiuolaikinių zoologijos sodų galimybės yra labai didelės, todėl galima tikėtis, kad laukinės gamtos ateitis bus šviesi ir saugi. Jei zoologijos sodą visada įsivaizdavote kaip parką su ankštuose narvuose uždarytais liūtais ir beždžionėmis bei keliomis liūdnomis žirafomis, apsilankykite kuriame nors iš geriausių zoologijos sodų ir pamatysite, kad laikai pasikeitė. Jūsų laukia laukiniai nuotykiai. Laikas krautis kuprinę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)