Roraimos kalnas, Venesuela

Roraimos masyvas susidarė prekambro periode ir yra vienas seniausių masyvų Žemėje. Šio kalno forma primena gaubtą ir, kitaip nei kiti kalnai, kurie link viršūnės smailėja, Roraimos viršūnė yra plokščia, kylanti 400 m. Kitas įdomus faktas – čia kone kasdien lyja. Tačiau kietame smiltainyje augalams įsitvirtinti sunku, užtat čia didelė vabzdžiagaudžių augalų įvairovė.

Socotra, Jemenas

Tai viena neįprasčiausių pasaulio vietų – joje atvykėliai gali pasijusti tarsi kitoje planetoje. Tarp Somalio ir Arabijos pusiasalių esantį salyną sudaro keturios salos, kurioms būdinga unikali augalija. Dėl to jos buvo įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Vienas svarbiausių salos atributų – Drakono kraujo medis. Putlios šio medžio šakos stiebiasi aukštyn ir į šonus, suformuodamos į grybą panašią galvą.

Dykumų rožė – kitas neįprastai atrodantis salos augalas, kurio neproporcingai storas stiebas primena dramblio koją.

Dorstenia gigas – augalas, kuris gali augti net ant uolų; jam nebūtinai reikia dirvos. Visi šie ir kiti bruožai Socotrą paverčia viena unikaliausių pasaulyje vietų.

83-42, Grenlandija

Tai vienas iš nedaugelio žemės gabalėlių, labiausiai nutolusių į šiaurę. Išsidėsčiusi Arkties vandenyne, ši skaičiais nusakoma vieta taip pat vadinama Šmito sala. Neįprasta tai, kad nors aplinkinis regionas padengtas ledu, ši žemės dalis, atrasta 1998 metais, išlieka juoda. 83-42 teritorija yra 35 m x 15 m dydžio, aukštis virš jūros lygio – vos 4 metrai.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją