Jordanija, Wadi Rum

Beveik visi turistai, atvykę į Jordaniją, privaloma tvarka siekia pamatyti vaizdingus Wadi Rum dykumos peizažus, čia važinėdamiesi visureigiais. Todėl automobilių ratai taip išraižė kopas, kad rasti nepaliestą vietą beveik neįmanoma.

Beduinų gentys, pasidalijusios dykumą į tris dalis, siekia tik uždirbti iš turistų pinigų, tačiau visai nesirūpina nei pastoge keliauninkams, nei perka naujus visureigius, todėl unikalus landšaftas palaipsniui praranda savo patrauklumą, o iš turistų surinkti pinigai nusėda miesto prekybininkų kišenėse, neatnešdami naudos nei pačiai dykumai, nei jos gyventojams.

Kinija, Yangshuo

Dar neseniai miestelis Yangshuo buvo tikras keliautojų, pavargusių nuo didžiulių turistų grupių keliamo triukšmo, rojus. Tačiau dabar Yangshuo kasmet aplanko daugiau nei trys milijonai žmonių, pro miestelį tekanti krištolo tyrumo upė praktiškai virto kanalizacija, o vietinių gyventojų namus pakeitė nesuskaičiuojami hosteliai.

Pardavę savo namus svetimšaliams, vietiniai bėga iš miesto, ieškodami prarasto grožio ir nuošalumo. Deja, apylinkėse tylių vietų liko ne per daugiausiai. Tuo lengva įsitikinti išsinuomojus dviratį ir pasivažinėjus po apylinkes.

Didžioji Britanija, Stonehenge

Iki šiol kelionių vadovai kruopščiai nutylėdavo, kad visą XX amžių senovės paminklas buvo restauruojamas. Tiesa, betonuodami ir perkeldami akmenis, statybininkai vadovavosi visai ne istoriniais šaltiniais, o tuo, kaip paminklas atrodys fotografijose.

Todėl originalaus akmenų išsidėstymo kone visai neliko. Netoliese esantys du dideli keliai peizažui grožio taip pat nesuteikia. Šiuo metu aktyvistai agituoja už tai, kad magistrales reikia paslėpti tuneliuose ir atkurti peizažo grožį, tačiau kol kas visos pastangos bergždžios.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją