Camden Towno rajonas Londone – tarsi Bermudų Trikampio variacija: laikas čia tarsi neegzistuoja. Čia neišvysi ristele lekiančių portfeliuotų klerkų, telefonu derinančių verslo planus, ir išvargusių moterų, apsikrovusių maisto produktų krepšiais. Šiame rajone apskritai retai pamatysi skubantį žmogų. Camden Townas – tai pramogų ir atsipalaidavimo vieta.

Pramogautojų magnetas

Vieni Camden Towną vadina tiesiog „pankų rajonu“, kiti jį apibūdina kaip maloniai keistą slėptuvę nuo varginančio Londono maratono. Žmonių jūra šitame rajone niekada nenustoja bangavusi – tai vienas pagrindinių turistų traukos taškų visame Londone.

Nors vietiniai rajono gyventojai ne itin mėgsta kvailoką turistų spygavimą, išvydę Camdeno grožybes ir netrumpėjančias eiles prie bankomatų jie puikiai suvokia, kad be turistų ši vieta negalėtų klestėti. Be to, į Camden Towną užsuka ne tik užsieniečiai, bet ir vietiniai, ieškantys įdomių aksesuarų ar tiesiog pasiilgę pramogų.

Nuo goto iki hipio

Camden Towne turite puikią galimybę įsigyti niekur neregėtų rankų darbo daiktų: auskarų, žiedų, sagių, žvakių, paveikslų... Tačiau būkite pasiruošę plačiau atverti piniginę: originalūs menininkai, stovintys už spalvotomis skaromis uždengtų prekystalių, seniai įvertino savo išskirtinumą – dirbinių kainos dažnai prilygsta garsių parduotuvių kainoms.

Camden Towno rajonas garsėja ir įvairiausių aprangos stilių parduotuvėmis. Apsipirkti atvažiuoja visi: pankai, gotai, hipiai, mėgstantys klubinę ar vintage stiliaus aprangą ir kiti, trokštantys originalumo.
Toje daugybėje siūlomų prekių kiekvienas ras ką nors tinkamo. Juolab kad rajono mados tendencijos, nors ir garsėjančios netradiciškumu, nėra smarkiai nutolusios nuo dizainerių idėjų. Juk mada ir gimsta gatvėje...

Camden Townas laikomas neformalų Meka arba tiesiog Oxford Streeto parduotuvių rojaus alternatyva. Beje, ir siūlomų prekių gausa, ir kainos panašios. Tačiau tiems, kurie turi talentą derėtis, dega žalia šviesa – prekeiviai neatsisako padaryti nuolaidų.

Senų daiktų istorijos

Karščiausi debatai dažniausiai vyksta sendaikčių turgeliuose, kurie slepia neįsivaizduojamus lobius: nuo šimto metų senumo nepažįstamų žmonių fotografijų iki pianinų, kurie bus nemokamai pristatyti į jūsų namus. Beje, pianiną galite įsigyti už ganėtinai padorią kainą – 450 svarų ir jau kitą rytą po pusryčių skambinti „Mėnesienos sonatą“.

Sendaikčių turgūs Anglijoje yra giliai įsišaknijusi tradicija. Tai ir nepaprasta galimybė žvilgtelėti į šalies praeitį, nes prekeiviai – visuomet besišypsantys senyvi džentelmenai ar tvarkingai plaukus susišukavusios damos – pasiruošę papasakoti kiekvieno daikto istoriją. Stalo įrankių rinkiniai, servizai, papuošalai, vinilinės plokštelės, praėjusio amžiaus laikraščių kolekcijos, įvairiausi rakandai bei mažmožiai – atėjus raibsta akys, o išeinant graudžiai vaitoja ištuštėjusi piniginė.

Sotus už grašius

Visą dieną sukiodamasis tokioje stebuklingoje vietoje gali pamiršti ne tik rūpesčius, bet ir alkį. Tačiau kai neapsikentęs skrandis ims groti maršus, nereikės toli bėgti, kad jį nuramintumėt. Čia pat yra dešimtys greito maisto restoranų: meksikietiški, indiški, tailandietiški, kiniški, afrikietiški, turkiški, itališki. Ir visa ta gausybė egzotiškų patiekalų yra juokingai pigūs! Išbadėjusiųjų nuostabai, galima prikimšti pilvą iki pavojingos ribos vos už 3–5 svarus. Tačiau net jei ir tokių pinigų maistui švaistyti nesinori, galima pačiame Camden Towne sukti ratu aplink skanėstų prikrautus prekystalius ir visur ragauti už dyką.

Po adata – savo noru

Dar viena priežastis, atviliojanti daug žmonių į Camden Towną – daugybė tatuiruočių bei auskarų vėrimo salonų. Jei manote, kad tai nepopuliari paslauga, labai nustebtumėte išvydę, kiek žmonių susigundo ekspromtu išsipiešti savo kūną, tarsi tai būtų paprastas arbatėlės pagurkšnojimas.

Keista aura, sklandanti virš Camden Towno, veikia lyg hipnozė. Nepažįstami žmonės šypsosi vieni kitiems, gatvėse skamba įvairiausių stilių muzika, lauko kavinukėse rūksta kaljanai. Entuziastingi pirkėjai kartais pasibaksnoja alkūnėmis, norėdami pamatyti visokiais gėriais nukrautus prekystalius, bet tai irgi savotiškas malonumas – niekada nežinai, kokį lobį atrasi.

Prieš laikrodžio rodyklę

Jei įkyrėjo apsipirkinėti, galite pasimokyti groti pianinu. Camden Towno atmosfera tiesiog tobulai tinka improvizacijoms ir naujiems potyriams. Nedomina pianinas? Galima užsukti pas būrėją arba įmerkti kojas į akvariumą, pilną žuvyčių, kurios nuvalgys nuospaudas nuo pavargusių pėdų.

Pasaulyje, suvaržytame apribojimų, nerašytų taisyklių ir stereotipų, gera atrasti vietą, kuri kaskart gali pasiūlyti kažką naujo ir išlaisvinti nuotykių ieškotoją, tūnantį po visais „ne, taip negalima“ ir „tai nenormalu“. Tokios vietos kaip Camden Townas priverčia užsimiršti ir gyventi šia akimirka, neklausiant savęs, kodėl ir kaip. Niekam nerūpi, kaip atrodai, ką mąstai ar kur eini – gyvenimas čia sukasi prieš laikrodžio rodyklę.

Žinoma, rajonas turi savų minusų (nemažai išmaldos prašančių benamių, žolę rūkančio jaunimo, nuolatinės grūstys gatvėse), tačiau vis dėlto tai dėmesio verta vieta, kurioje pasijunti tarsi būtum išvykęs į tolimą šalį, o gerą nuotaiką gali užsisakyti kartu su puodeliu kavos.

Įdomūs faktai

· Camden Towno rajone yra 6 autentiški turgūs.

· Savaitgaliais Camden Towne veikia apie 700 prekystalių.

· Per vieną savaitgalį Camden Towne apsilanko daugiau nei 100 tūkst. žmonių, o per metus – net 5 milijonai.

· Gruodžio 25 d. – vienintelė diena metuose, kai Camden Towne niekas nedirba.

· „Raymond Man“ muzikos prekių parduotuvė, įsikūrusi šiame rajone, tiekia instrumentus tokioms žvaigždėms kaip Eltonas Johnas, George‘as Harissonas, Noelis Galegheris ir Bjork.

· Camden Lock turguje galima apsilankyti pas pasaulinio garso chiromantą Gary Markwicką.

· Grupė „Coldplay“ savo karjerą pradėjo Camden Town klube „Barfly“.

· Camden Towne įsikūrusi viena labiausiai žiniasklaidos išliaupsintų fotografijos galerijų – „Sony Ericsson Proud Camden Gallery“.