1. Niujorkas.„Jei man pasiseks ten, man pasiseks bet kur…“, apie Niujorką dainavo Frankas Sinatra. Tačiau Niujorko valstijos sostinė yra ne Niujorko miestas, o Olbanis. Beje, Olbanyje išrasti perforuoto tualetinio popieriaus rulonai.

2. Sidnėjus, Australija. Nors Sidnėjus - didelis uostas ir garsiųjų operos rūmų namai, jis nėra sostinė. Kadangi Sidnėjus ir Melburnas niekaip nepasidalijo teise būti sostine, prieš šimtą metų tarp šių miestų buvo įkurta Kanbera, kuri ir tapo Australijos sostine.

3. Čikaga. Didžiausias Ilinojaus valstijos miestas, dar vadinamas „Vėjo miestu“ - ne sostinė. Šis titulas atitenka Springfildui - miestui, kuriame gimė Abraomas Linkolnas ir kuriame gyvena animacinio filmuko herojus Homeris Simpsonas.

4. Rio de Žaneiras, Brazilija. Linksmybių miestas, bet ne sostinė. Nors šis karnavalais garsėjantis miestas kažkada buvo sostinė, dabar šis titulas priklauso Brazilijai.

5. Stambulas, Turkija. Kažkada jis buvo romėnų ir otomanų sostinė, bet dabartinė sostinė yra Ankara. Tiesa, šis miestas dažniau asocijuojasi ne su sostine, o iš Angoros ožkų vilnos gaminamais siūlais.

6. Ženeva. Šveicarijos sostinė nėra nei Ženeva, nei Ciurichas. Ši garbė atitenka ramiam, vaizdingam, į Unesco paveldo sąrašą įtrauktam Bernui.

7. Johanesburgas, Pietų Afrika. Ši valstybė turi net tris sostines, bet Johanesburgas nėra nė viena iš jų. Teisminė valdžia koncentruojasi Blumfonteine, vykdomoji - Pretorijoje, įstatymų leidžiamoji - Keiptaune.

8. Timbuktu, Malis. Paslaptingas, egzotiškai skambantis ir turbūt garsiausias šalies miestas - tik antras pagal svarbumą. Malio sostinė iš tiesų yra Bamakas. Tai ne tik sparčiausiai augantis Afrikos miestas, bet ir muzikos centras, į kurį baruose grojančių vietos atlikėjų pasiklausyti atvyksta garsūs muzikos industrijos vardai.

9. Las Vegas. Jis vadinamas „Nuodėmių miestu” ir pasaulio azartinių lošimų sostine. Jei statysite už Las Vegą, pralošite: Nevados valstijos sostinė iš tiesų yra labiau šeimyniškas Karson Sitis.

10. Kasablanka, Marokas. Kasablanka - ne sostinė. Fezas ir Marakešas - irgi ne. Šios Šiaurės Afrikos valstybės sostinė iš tiesų yra ramus ir kultūriniu paveldu garsėjantis Rabatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)