Atsižvelgdami į tai, kad per tūkstantį metų lietuviai, išgyvendami sunkius laikus, vis tiek dainavo ir šoko, festivalio organizatoriai nepasiduoda visuotiniam nusivylimui ir tiki, kad linksminantis ir skanaujant žagarvyšnes, įvairios negandos neatrodys tokios baisios. 

Žagarė – gilias istorines šaknis turintis miestas, garsėjantis gamtos ir kultūros paveldu, žirgais ir vyšniomis - tai organizuojamo festivalio akcentai. Šių metų festivalio tema "Aš mylėjau tave tau nežinant“. Festivalis prasidės 2009 m. liepos 16 d. (ketvirtadienį) garsių operos solistų, buvusių žagariečių, koncertu.

Visą savaitgalį vyks įvairiausi renginiai: parodos, konkursai, atrakcionai, Lietuvos bardų koncertas, tačiau vienas iš pagrindinių 2009 metų festivalio akcentų bus Valstybinio Vilniaus mažojo teatro spektaklis A. Čechovo ,,Vyšnių sodas“. Rimo Tumino režisuoti spektakliai buvo parodyti garsiausiose pasaulio scenose, o Vyšnių festivalio metu bus rodomas Žagarės dvaro rūmuose.

Vienas netradicinių festivalio renginių – vyšnių sodo kaliausių konkursas ir nugalėtojų apdovanojimas, nes Žagarė turtinga savo ypatingomis vyšniomis – žagarvyšnėmis. Kitose Lietuvos vietose žagarvyšnės neauga, nes šios rūšies vyšniai susiformuoti reikalingas dolomitas, o Žagarėje jis prie pat žemės paviršiaus.

Dar 1786 m. Žagarės gyventojų prievolėse buvo nurodyta, kad kiekvienas gyventojas savo sodyboje turi pasodinti po vyšnią. Todėl iki pat šių dienų vyšnios auga beveik kiekvienoje sodyboje. Kad vyšnių derlius būtų gausus ir būtų kuo pasidžiaugti festivalio metu, visus visus kviečiame kurti vyšnių sodo kaliauses ir dalyvauti konkurse. Tikime, kad vyšnių sodo kaliausės galėtų tapti dar viena festivalio tradicija ir akcentu.

Paskutinė festivalio diena – sekmadienis (liepos 19 d.) pavadinta Šeimų diena, todėl ir renginiai skirti šeimoms – vyks atrakcionai, tarptautinis vaikų kinologų pasirodymas, specialiai Žagarei, žagariečiams ir miesto svečiams, į Vyšnių festivalį atvyks Neringa ir Tele Bim Bam.

Paskutinė festivalio diena bus pabaigiama popiete "Lenkiamės mūsų krašto istorijai“, kuri skirta Joniškio garbės pilietės žagarietės mokytojos R. Vaitkienės gyvenimui ir kūrybiniams ieškojimams.
Vyšnių festivalio metu organizuojami renginiai, mugės, parodos, koncertai vis labiau populiarėja ir kasmet sutraukia vis daugiau žiūrovų. Žagarės vyšnių festivalis yra vienas iš 10 nugalėtojų "Lietuvos turizmo traukos vietovė 2008" projekte "Patraukliausia Europos turizmo vietovė“ (EDEN).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją