Sveiki atvykę į „Miniaturk“ – miniatūrų parką, primenantį „Mini Europą“ Briuselyje. Čia, 15 tūkst. kv. m plote, išdėstytos 105 įvairių architektūros stebuklų kopijos. Realybėje šie statiniai, kuriuos galite rasti pačiose įvairiausiose Turkijos vietose ir užsienyje, yra 25 kartus didesni.

Jie, atlaikę priešų įsiveržimus, karus, naikinančią tūkstantmečių jėgą, atspindi tam tikro laikmečio technologiją, meną ir kultūrą.

45 objektai „atkeliavo“ iš Stambulo, tiek pat – iš Anatolijos, 15 – iš kitų buvusios Otomanų imperijos vietų, kurios šiandien nepriklauso Turkijos teritorijai. Parkas nėra baigtinis kūrinys – vietos palikta naujiems modeliams, kuriais kolekcija pasipildys ateityje.

Parke galima pamatyti įvairių kultūrų ir civilizacijų palikimą: Didžiosios Sofijos mečetę, kitas garsias mečetes, vienuolynus, rūmus ir paprastus namus. Beje, kai kurių objektų – pavyzdžiui, Artemidės šventyklos ir Halikarnaso mauzoliejaus, - kitur jau nebepamatysite. Antikos laikais iškilę statiniai ilgainiui virto griuvėsiais, tačiau buvo specialiai atkurti parkui.

Ypatingas dėmesys skiriamas kiekvienai civilizacijai, gyvavusiai Turkijos teritorijoje. „Miniaturk“ apima 3 tūkst. metų istoriją nuo Antikos iki Bizantijos imperijos, nuo seldžiukų ir Otomanų imperijos iki šių dienų.

Modeliai buvo pagaminti trylikoje dirbtuvių, iš kurių dešimt yra pačioje Turkijoje. Gamybai buvo naudojamas specialus tvirtas plastikas. Prieš atsidurdami parke, visi modeliai turi atlaikyti tam tikrus testus.

Kuriems objektams bus lemta „atsikraustyti“ į parką, sprendžia speciali taryba, atsižvelgdama į tai, ar techniškai įmanoma statinį sumažinti.

Pagal teritorijos, skirtos miniatiūroms, plotą „Miniaturk“ yra didžiausias tokio pobūdžio parkas pasaulyje. Bendras „Miniaturk“ plotas – 60 tūkst. kv. m. Du trečdalius jo sudaro atvira erdvė, 3,5 tūkst. kv. m – patalpos, 2 tūkst. kv. m – tvenkiniai ir kanalai, be to, yra aikštelė, talpinanti 500 automobilių.

Jo statyba prasidėjo 2001 m. birželį, o premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas parką iškilmingai atidarė 2003 m. gegužės 2 d.

Parke esama ir kitų atrakcijų – 400 vietų amfiteatras, kartingas, suvenyrų parduotuvė, vaikų žaidimų aikštelė, šachmatų aikštelė su žmogaus dydžio figūromis, gyvatvorė-labirintas, važinėja traukinukas, plaukioja nedidukas keltas, stūkso pasakų medis, kuris keičia mimiką, kai skamba viena iš šešių „Miniaturk“ pasakų.

Parkas dirba kiekvieną dieną, įėjimas turistams kainuoja 10 lirų, 6 eurus arba 9 dolerius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją