Nors pagrindinis tos dienos akcentas yra šventinės eitynės, tą dieną vyksta ir daugiau atrakcijų.

Viena iš teorijų, kodėl yra švenčiama būtent kovo 17 dieną yra ta, kad manoma, kad Šv. Patrikas mirė tą dieną. Išskyrus restoranus ir barus beveik visa prekyba yra stabdoma šią dieną.

Nors jos ištakos yra Airijoje, ši šventė paplitusi visame pasaulyje. Tą dieną vyksta margaspalviai paradai su pasakų personažais, dainininkais, muzikos grupėmis ir fantastiškomis būtybėmis. Anot pačių airių, pats įspūdingiausias ir didžiausias paradas, kuris tęsiasi valandų valandas, vyksta Jungtinėse Amerikos Valstijose, Niujorke. Tačiau airiški paradai nelabai kuo nusileidžia amerikietiškiems. Dubline vykstantis paradas kai kur yra žinomas kaip Airiškos Užgavėnės.

Šv. Patrikas yra Airijos globėjas ir krikščionybės pradininkas Airijoje. Pasak pasakojimų, Šv. Patrikas pasinaudojo trilapiu dobilu, aiškindamas apie Dievą. Jis paaiškino žmonėms, kad trilapis dobilas yra kaip Trejybės idėja, kad viename Dieve yra trys dieviškosios būtybės: Tėvas, Sūnus ir Šventoji Dvasia. Tai buvo išmintingas žingsnis, kadangi trilapis dobilas Druidams buvo šventas. Iki šiol šis dobiliukas yra laikomas Airijos nacionaline emblema. Yra priimta Šv. Patriko dieną dovanoti dobiliukus artimiesiems, draugams.

Šv. Patriko diena yra tapatinama su viskuo kas airiška, kas žalios ir auksinės spalvos, dobiliuku ir sėkme. Kai kur net galima nusipirkti žalio alaus. Svarbiausia tiems, kas švenčia šios dienos tikrą reikšmę, yra tai, kad tai tradicinė diena, kai vyksta dvasiškas atsinaujinimas ir aukojamos aukos viso pasaulio misionieriams.

Kita legenda apie Šv. Patriką yra susijusi su gyvatėmis. Sakoma, kad jis išvarė jas iš salos. Yra daug šios istorijos versijų, viena iš jų, kad jis stovėdamas ant kalvos medine lazda nurodė joms kelią į jūrą ir taip visiems laikams išvarė jas iš Airijos.

Nors tiesa, kad Airijoje nėra gyvačių, tačiau tai labiau susiję su tuo, kad Airija yra sala, dar ledynmečio periodo pabaigoje atskirta nuo kitų žemynų ir jos negali į čia patekti. Todėl pasakojimai apie Šv. Patriką ir gyvates yra daugiau metaforos jo krikščionybės įvedimui Airijoje ir pagoniškų religijų išvarymui (daugelyje šių religijų gyvatės buvo dažnai sutinkama dievybė).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)