To pamėginome išmokti ir mes - sekame Manhatano įspūdžių ir vaizdų kaleidoskopą. Nors tai - tik vienas iš Niujorko rajonų, daugeliui būtent ši miesto dalis labiausiai asocijuojasi su Niujorku. Apie jį pasakoja asmeninio ugdymo treneris Olegas Kovrikovas.

Tolerancija

Kuo pirmiausiai sužavi Niujorkas? Tolerancija. Pasaulio finansų centro (World Financial Center) fojė ant tų pačių laiptų pamatysi prisėdusius ir sumuštinį valgančius finansininkus, biržos maklerius ir gatvę remontuojančius darbininkus, o kur dar įvairių tautybių auklės, zujančios aplinkui su mažais vaikais? Arba, pavyzdžiui, Volstryte, Niujorko ir pasaulio finansų centre, stovi gatvės prekeivis, pardavinėjantis kinų gamybos kaklaraiščius po 5 JAV dolerius. Koks kontingentas juos perka? Gal Warrenas Buffetas, JAV milijardierius, garsėjantis savo taupumu?

Čia nėra barjerų tarp žmonių. Parduotuvėje juodaodis apsauginis paprašo parodyti pirkinio čekį, kurį ilgokai vartęs galiausiai pareiškia, kad čia ne tas. Ir kai jau ne juokais sunerimsti, jis tiesiog nusikvatoja ir linksmai taria: "Tai buvo pokštas."

Niujorkiečiai

"Tikrų niujorkiečių čia mažai. Jie palieka šį pragarą ir išsikelia gyventi kur nors toliau", - taip pareiškia taksistas. Dauguma gatvėmis zujančių žmonių - atvykėliai, kurie tikisi ko nors pasiekti gyvenime. Gal todėl jie tokie pakantūs vieni kitiems? Susidaro įspūdis, kad visi čia žino, ko nori. Jei dirba, tai visą dėmesį skiria tam, ką daro. Padavėjas nuolat prieis ir pasirūpins, kad stiklinė būtų pilna vandens. Taip atsakingai elgiamasi ne iš baimės, o iš pašaukimo. Liftininkas, atrodo, visą gyvenimą tik ir svajojo dirbti liftininku, todėl dabar tai daro itin paslaugiai.

Garsas

Šiam miestui būdingas garsas - grindinio betoną kalančio perforatoriaus dundėjimas. Jie stato arba griauna? Griauna, kad statytų iš naujo. Ir taip nuolat. Viena statybvietė ypač verta turistų dėmesio - vietoj susprogdinto Pasaulio prekybos centro bokštų dvynių netrukus iškils keturi dangoraižiai. Statybų mastas įspūdingas - šiuo metu iškasta septynių aukštų gylio šachta.

Auto ir metro

Vairuodamas Niujorke nejunti jokios agresijos, tačiau tempas greitas, jei ką - tau tuoj papypsės. Turistui automobilis Manhatane tikrai nereikalingas. Važiuodamas negali kur nori pristabdyti, kad ir trumpam, norėdamas fotografuoti - kaipmat prisistatys policininkas, kuris pasiteiraus, kodėl sustojai. Geriausia vaikščioti pėsčiomis. Manhatanas sudaro saugios vietos įspūdį.

Trijų valandų kamščiai gatvėse - niujorkiečių kasdienybė, todėl daugelis naudojasi metro. Ten viename vagone sutiksi ir finansininką, ir Holivudo žvaigždę primenančią merginą, ir valkatą. Metro tuneliuose daugybė gatvės muzikantų, dažnai jie groja mažuose "orkestruose".

Žvilgsnis iš viršaus 1

Skrydis malūnsparniu virš Niujorko - vertas turistų dėmesio malonumas. Skrydžiai organizuojami iš aikštelės, esančios prie Bruklino tilto. Malūnsparnių verslu užsiima keturios licencijuotos įmonės, konkurencija tarp jų gana didelė - atvykę į aikštelę pamatysite malūnsparnius ir skirtingais kombinezonais vilkinčius žmones, kurie atkakliai siūlo būtent savo firmos paslaugas. Skirtingų kompanijų kainos už skrydį yra vienodos, tačiau kiekviena vilioja klientus pabrėždama savo pranašumus - neva konkurentų malūnsparnis senas, jo langai subraižyti, todėl nuotraukos bus nevykusios, o jų malūnsparnis - tikrai naujas. Kelionės kaina priklauso nuo trukmės: už 10-25 min. mokama 130-260 JAV dolerių. Trumpiausia kelionė - keletas ratų virš pakrantės, ilgiausia - skrydis iki garsiojo "Yankee" stadiono. Laisvės statulą pamatysite pasirinkę bet kokios trukmės maršrutą.

Žvilgsnis iš viršaus 2

Niujorkas - ne Venecija, kur daug balandžių, tačiau nuotykių su jais galima patirti ir šiame mieste. Aukščiausio Niujorko pastato (Empire state building) 86-ame aukšte esančioje apžvalgos aikštelėje, iš kur atsiveria įspūdingiausi miesto vaizdai, sumaniau pasikeisti fotoobjektyvą. Balandis, greičiausiai supratęs, kad tuoj bus maitinamas, nutūpė ant rankų, paskui jį - ir kiti. Aplinkiniams tokia gyvoji skulptūra su paukščiais suteikė daug džiaugsmo, tad visi puolė masiškai fotografuoti. Netrukus paaiškėjo: norint prisivilioti balandį - reikia tik ištiesti ranką ir sudėti pirštus, tarsi kažką laikytum. Manydami, kad ten lesalas, paukščiai tupia ant rankos.

Svoris

Visi kalba apie antsvorio turinčius amerikiečius. Manhatano dangoraižių antrame aukšte įrengtos sporto salės, Europoje to nepastebėjau. Galbūt stambių žmonių nėra itin daug, tačiau kai pamatai 18-25 metų jaunuolį, taip nutukusį, kad net nematyti jo alkūnių, jos įdubusios tarsi koks krateris - įspūdis išlieka visam gyvenimui. Taip ir susidaroma nuomonė, kad Amerika - storų žmonių šalis.

Vaizdai

Manhatane viskas arti. Išlipęs iš metro ir paėjęs apie 10 metrų, patenki į Centrinį parką (Central Park) - ramybės oazę, kurioje laikas tarsi sustoja. Už 50 metrų nuo parko - Medisono aveniu, kurioje daugybė prabangių parduotuvių. Dar 500 metrų - ir Times aikštė - viena iš judriausių vietų pasaulyje. Įvairių tautų ir rasių žmonės bei nuolat neapleidžiantis jausmas, kad dabar matomą vaizdą jau esi kažkur regėjęs. Ir tai ne deja vu. Daugelis vietų tikrai matytos kino filmuose. Pastabesni kino gerbėjai tikrai atpažins vaizdus iš filmo "Graži moteris" ir dangoraižį, į kurį lipo King Kongas.

P.S. Galbūt Jūsų matytas Niujorkas turėjo visai kitą skonį ir spalvas. Galbūt tas pačias. Jeigu kelis kartus lankėtės šiame amžinųjų žiburių mieste, jis kaskart pasirodė Jums vis kitoks. Tai priklauso nuo požiūrio, kuriam taikomas pagrindinis reikalavimas - maksimaliai atviras žvilgsnis.