„Norėjau saulės, smėlėtų paplūdimių ir žydro Karibų jūros vandens“, – prisipažino mergina, gerai žinanti, ką reiškia niūrūs lietuviški lietūs ir Londono smogas.

Internete radusi nepaprasto grožio salos nuotraukų ji tą pačią dieną užsisakė dviejų savaičių trukmės kelialapį į vieną Karibų salų – Barbadosą.

Salą itin pamėgę anglai

Barbadoso krantus skalauja Karibų jūra ir Atlanto vandenynas. Tai viena turtingiausių buvusių Didžiosios Britanijos kolonijų, todėl šią salą ypač pamėgusi anglų aukštuomenė. Turistus Barbadosas vilioja koraliniais rifais, balto smėlio paplūdimiais ir kokoso riešutus sūpuojančių palmių giraitėmis, žydinčiais krūmais, margaspalviais paukščiais. Šią salą vestuvėms ar medaus mėnesiui dažnai renkasi įsimylėjėliai.

Barbadose, kaip ir kitose Karibų salose, oras kvepia okeanu, o klimatas toks minkštas ir švelnus, kad juokaujama – čia nereikia jokių kremų.

Prabanga pasiskirsčiusi zonomis

Autoritetingas kelionių žurnalas neseniai sudarė dešimtuką geriausių pasaulio paplūdimių, kuriuos siūloma aplankyti kaip tik šiuo metu laiku, pavasarį, kai dar garsiųjų rojaus kampelių neužtvindė minios turistų.

Šiame sąraše Barbadoso sala užima antrąją vietą. Nenuostabu, kad ją pamėgo daugelis pasaulio garsenybių.

„Vakarinėje salos dalyje yra daug prašmatnių vilų, kuriuose atostogauja milijardierius Bilas Gatesas, Jungtinių Valstijų prezidentas George‘as Bushas, Holivudo įžymybės. Kai kurių vilų kainos siekia 5 milijonus JAV dolerių (apie 11 milijonų litų). Pro jų langus atsiveria nuostabūs smaragdinės Karibų jūros vaizdai, o po langais – ne automobilių stovėjimo aikštelė, bet jūros bangų sūpuojamos prabangios jachtos“, – pasakojo Rūta.

Pagrindiniai Barbadoso kurortai išsidėstę salos pietuose ir vakaruose. Vakarinėje salos dalyje viešbučiai ir restoranai itin prabangūs, tad ir kainos čia gerokai didesnės nei salos pietuose: vakarienė restorane čia kainuoja vidutiniškai 140-280 litų vienam asmeniui.

Vėjų gairinamoje rytinėje salos dalyje esantys paplūdimiai netinkami maudytis, tačiau juos dėl aukštų bangų ypač pamėgę banglentininkai.

O salos šiaurė, pasak R.Karanauskaitės, beveik nepaliesta turizmo, čia įsikūrę patys neturtingiausi gyventojai.

Maistas brangesnis nei Lietuvoje

Skrydis iš Londono į Barbadosą ir dvi savaitės 2 žvaigždučių viešbutyje be maitinimo lietuvei kainavo 520 Didžiosios Britanijos svarų (apie 2300 litų). Beje, pačioje šalyje nebuvo labai pigu. Ypač, pasak Rūtos, pinigus tirpdė nepigūs maisto produktai. Barbadose jie brangesni nei Lietuvoje.

„Dauguma vaisių vietos turgelyje pardavinėjami vienetais. Už kriaušę ar kivį Barbadose teks pakloti apie 2 litus, už mandariną – 1,5 lito, už nektariną – 2,8 lito, o kilogramas bananų kainuoja apie 6 litus“, – vardijo R.Karanauskaitė.

„Tačiau romas šalyje labai pigus – butelį gero romo galima įsigyti ir už 14 litų“, – juokėsi turistė iš Lietuvos.

Liejasi romo upės

Iš cukranendrių spirito gaminamas stiprus alkoholinis gėrimas romas laikomas vienu pagrindinių šalies alkoholinių gėrimų. Romo Barbadoso turistams būtinai pasiūlys visose kavinėse ir užeigose.

Net populiariausias desertas ir suvenyras Barbadose yra pyragas su romu. Rūta pasakojo, kad romo pyragų yra įvairių rūšių – bananiniai, šokoladiniai, ananasiniai, su razinomis, žaliąja citrina, kava. Atostogaudama mergina juos taip pamėgo, kad pirkdavo kiekvieną dieną ir dar draugams lauktuvių parvežė.

Kriketo aistruolių kraštas

Iš cukranendrių Barbadose gaminamas ne tik spiritas, bet ir kokybiškas cukrus, kuris yra vienas šalies pajamų šaltinių. „Tačiau visas Barbadose pagamintas cukrus eksportuojamas į Europą, o jie patys importuoja cukrų iš Gvatemalos. Nors ten cukrus gerokai prastesnės kokybės, tačiau yra pigesnis“, – pasakojo lietuvė.

Pasirodo, Barbadoso gyventojai labai mėgsta kriketą. Jį azartiškai žaidžia patys ir stebi rungtynes per televizorių. Pasak lietuvės, kriketas Barbadose toks populiarus, kad net, kaip krepšinis Lietuvoje, vadinamas nacionaline šalies religija. Dauguma kriketo turnyrų vyksta vasario – balandžio mėnesiais.

Smalsūs ir draugiški žmonės

Turistus Barbadose myli. „Vieną rytą užsimaniau kokosų pieno, tačiau nuėjusi į pliažą neradau vaikinuko, kuris paprastai pardavinėdavo kokosus. Tad vienas viešbučio darbuotojas, pamatęs, ko ieškau, pats pasisiūlė įlipti į palmę ir priskinti kokoso riešutų. Buvo įdomu stebėti, kaip jis mikliai įsiropštė į kokių 10 metrų aukštį, prikapojo kokosų, nulipęs prakirto skyles, kad būtų galima iš karto iš jų gerti saldų pieną. Viename kokoso riešute telpa beveik puslitris gaivaus vitaminingo kokosų gėrimo“, – įspūdžiais dalijosi Rūta.

„Vietiniai gyventojai Barbadose labai draugiški – moja rankomis ir šypsosi, kai eini ar važiuoji pro šalį. Barbadoso žmonės – labai smalsūs: paplūdimyje būtinai prieis ir pakalbins. Tad vietinių klausimai, iš kur aš, ir nuolatinis anglų, kurie saloje sudaro didžiąją turistų dalį, „good morning“ (liet. labas rytas – red.) gana greitai pradėjo varginti“, – neslėpė šviesiaplaukė lietuvė.

Už du litus – po visą šalį

Keliauti po Barbadoso salą yra paprasta ir pigu.

„Sumokėjus apytikriai 2 litus galima autobusiuku važiuoti nors ir per visą salą. Pakėlęs ranką autobusą gali susistabdyti bet kurioje kelio vietoje, net ir ne stotelėje.

Turistų patogumui yra ir nemokamų autobusų, tačiau juos užsisakyti reikia prieš 24 valandas. Nemokami Barbadose ir vietiniai telefonų pokalbiai. O taksi paslaugos atvirkščiai – palyginti su tenykštėmis transporto kainomis, brangios. Už kilometrą tektų sumokėti apie 2 litus“, – pasakojo R.Karanauskaitė.