Vienintelis lietuvis


Pasaulinis gydytojų teniso čempionatas kiekvienais metais vyksta vis kitoje šalyje. Šiais metais teniso mėgėjai susitiks Kroatijos, dar kitais - Suomijos teniso kortuose.

Praėjusių metų pabaigoje Kalifornijos valstijos San Diego mieste vykusiame turnyre tarp 264 dalyvių iš 21 šalies neurologas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas J.Girskis buvo vienintelis žaidėjas iš Lietuvos.

Kolegos iš Latvijos savo šaliai šiame čempionate atstovauja jau nuo 1998-ųjų, yra subūrę Gydytojų teniso asociaciją. J.Girskis mėgina išjudinti ir lietuvius.

"Juk galime žaisti tenisą ne vienkiemiuose, o susibūrę. Tarp mūsų gydytojų yra gerų žaidėjų. Čempionate galėtume atlikti savotišką diplomatinę misiją. Tokiame renginyje populiarinamas šalies vardas", - sakė pirmą kartą šiame renginyje dalyvavęs J. Girskis. Jis į turnyrą vyko drauge su asmeniniu treneriu, daugkartiniu Lietuvos teniso čempionu Rolandu Muraška.

Kovingi ir senukai

Per pasaulinį gydytojų teniso čempionatą, be pagrindinio, rengti paguodos ir antrųjų pusių turnyrai. J. Girskis teigė pastebėjęs, jog netrūko itin meistriškai raketę įvaldžiusių gydytojų. Laimėjimais ypač pasižymėjo amerikiečiai, kurių čempionate dalyvavo daugiausia.

Taip pat lyderiavo lenkai, latviai. Turnyras pritraukė ir gydytojų iš tų šalių, kuriose tenisas nėra itin populiarus. Japonijai atstovavo daugiau nei dvidešimt žaidėjų. J.Girskis stebėjosi profesionalumu indoneziečio, kuris jį nurungė pusfinalio kovoje vienas prieš vieną ir tapo antrąja rakete savo amžiaus grupėje.

Čempionate dalyvių amžius - nuo 35 metų, bet į kovą lauko teniso aikštelėje mielai ėjo ir aštuoniasdešimtmečiai senukai.

Čempionato metu visą savaitę vyko tarptautinis psichosomatinės, senėjimo prevencijos ir sporto medicinos kongresas, į jį gydytojas J. Girskis buvo pakviestas skaityti pranešimo. J. Girskis parengė Skeleto raumenų sistemos apžvalgą ir kolegoms iš viso pasaulio pristatė Lietuvą.

Kai kuriems amerikiečiams tai tapo puikia proga geriau pažinti Europos žemėlapį.

"Anksčiau, būdavo, prieina, paklausia iš kur esu. Pasakau. Palinksi galva, bet matyti, kad išties nežino, kur ta Lietuva yra", - prisiminė J. Girskis.

Tarp dangoraižių filosofijos

J. Girskio ir R. Muraškos pažintis su Amerika prasidėjo nuo Niujorko teniso aikštynų. Kolegos išeivio iš Lietuvos Leono Šterno padedami lietuviai pateko į kortus, kur tuo metu žurnalistams interviu davė pasaulio teniso žvaigždė Roger Federeris, o netoli jo autografo išsirikiavę laukė gerbėjai.

Maršrutas vingiavo per garsiausius Niujorko rajonus.

"Įspūdį paliko bokštai dvyniai, dabar jų jau nebėra. Iš aptvertos teritorijos matyti, kad tie atrodę galingi pastatai išties buvo mažo ploto. Abiejų teritorija prilygsta tik maždaug standartinei futbolo aikštelei", - pasakojo J. Girskis.

Vieno įspūdingiausių pasaulyje didmiesčių romantika gydytoją nuteikė filosofiškai.

"Paniręs į tą naktinę erdvę, kur dangoraižiai susilieja su dangumi, pajunti kartu ir žmogaus galybę, ir jo bejėgiškumą: stato tokius milžiniškus pastatus, o su ligomis susidoroti negali. Žmonės sugeba sukurti sudėtingiausias konstrukcijas, bet ne visada gali sutvarkyti savo paprastą biomechaninę sandarą, pavyzdžiui, kaulų ir raumenų sistemą", - svarstė kultūrinį ir komercinį JAV centrą Manhataną Niujorke apžiūrėjęs gydytojas.

Išvydęs multimilijonieriui Donaldui Trumpui priklausančius namus Niujorke, J. Girskis vėl stabtelėjo ties mintimis apie milžinišką mastą.

"Viskas smegenyse tarsi susijaukia", - akistatą su vienu didžiausių ir brangiausių planetos miestų prisiminė jis. Teko pervažiuoti ir juodaodžių kvartalą: "Tai tarsi atskiras miestas su savo vidinėmis taisyklėmis. Ten gatvėse nematėme nė vieno baltaodžio. Maniau, jei išliptume jų teritorijoje, kas nors iš minios vis tiek prikibtų."

Kalifornijos veidas

Kalifornijoje, San Diege, apsistoję J. Girskis aplankė ir kitus valstijos miestus - Los Andželą bei Palm Springsą - ir jų žaliuojančias apylinkes. Palm Springsas - tai dykumoje įsikūręs milijonierių kurortas. Ten metų mokestis už nekilnojamąjį turtą gali siekti per 100 tūkst. JAV dolerių.

Palmėmis apsodintame mieste ypač daug teniso ir golfo laukų. Milijonierių apgyvendintame Palm Springse dvelkteli ir snobiškumu. "Lankėmės teniso parduotuvėje, kur rakečių stygų patempti ateina garsūs sportininkai (ant sienos puikuojasi nuotrauka su parduotuvės paslaugomis pasinaudojusiu tenisininku Pete'u Samprasu).

Ten pat pardavinėjama golfo įranga. Stebėjau, kaip ateina maždaug 75 metų senukas. Jis paima vieną golfo lazdą, kitą, ilgai jas apžiūrinėja, tikrina... Viena lazda kainuoja nuo 600 iki 1500 dolerių. Po 15-20 minučių tas senukas iš parduotuvės išeina nešinas septyniomis naujomis lazdomis", - šypteli J. Girskis.

Leidęs laiką Kalifornijos miestų aplinkoje prie Ramiojo vandenyno, jis pastebėjo, kad nepriekaištingą materialinę gerovę susikūrę gyventojai daug dėmesio skiria savo kūnui, aktyviai sportuoti nevengia ir senyvo amžiaus žmonės.

Ten nejusti pasipūtimo ar agresijos. Tačiau vietovės, kurias J. Girskiui teko iš arčiau pamatyti, parodo tik vieną nedidelę švytinčią Amerikos veido pusę. Kitoje - mėsainių kartai priklausančios masės.

"Nutukimas - akivaizdi ir didelė amerikiečių problema. Stebėjausi matydamas, kaip nesveikai žmonės maitinasi - o gero maisto tikrai yra iš ko pasirinkti. Užuot rytais gėrę šviežias sultis, amerikiečiai gurkšnoja kokakolą", - tenykščių gyvenimo būdu stebėjosi gydytojas J. Girskis.