Pažintį su Egiptu Delfi.lt kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas su bendrakeleive repere Viktorija Vyšniauskaite-Cheri kviečia pradėti nuo Asuano miesto prie Nilo upės.

„Gražiausia, daugiausia apdainuota, aprašyta, viena įspūdingiausių upių pasaulyje – Nilas. Būtent tam, kad galėtų pamatyti Nilą ir plaukti Nilo upe, žmonės atvyksta iš viso pasaulio, – pasakoja laidos kelionių gidai ir įspėja dėl turistų laukiančių vietos gyventojų. – Šitame mieste visada labai daug pardavėjų, jie labai laukia turistų, labai juos myli“.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė pripažįsta jau susigundžiusi nusipirkti vandens iš gatvės prekeivių, tačiau pardavėjų gausybė puola siūlyti pasivažinėti karieta, dar vienas priėjęs prekeivis siūlo iš jo įsigyti saldainių ir servetėlių.

„Šis miestas dar neatrastas lietuvių, tad turime parodyti, kad Asuanas ypatingas. Pradedame nuo pramogos – laivelio, kuris vadinamas felucca. Tai yra burlaivis – medinis, tradicinis, naudojamas Viduržemio jūros rytų pusėje – Sudane, Tunise ir, akivaizdu, kad Egipte“, – sako V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Turistai tokiu laivu mielai plaukia pasižvalgyti po apylinkes, palydėti saulės ir pasimėgauti ramiu plaukimu. Vėjo genamas laivas keliauja kalnuota miesto pakrante.

„Asuane gyvena apie pusantro milijono žmonių. Mums skamba labai daug, didžiulis didžiulis miestas. Jie sako, kad, Egipto mastais, tai mažytis ramus miestelis, nesugadintas turizmo, nors turistų čia atvyksta, tačiau gana padorus kiekis, ne per daug. Net nepatikėjo, kad Lietuvoje trys milijonai žmonių gyvena, sako, jūs turbūt juokaujate“, – dalijasi O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė.

Visame Egipte gyvena apie 102 milijonai žmonių. Palei Nilą įkurdintas ne vienas miestas, tad laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojai nuplukdomi pasižvalgyti po Nubijos kaimą. Vietos gyventojams laivai – ne tik priemonė turistams vilioti ir taip užsidirbti, tai ir patogi priemonė susisiekti su miestu ir kitomis gyvenvietėmis.

Nubijos kaime turistai nėra dažnai matomi, turtais ir prabanga vieta išties nevilioja. Autentiškame šalies kaime žmonės keliautojus sutinka draugiškai, o V. Vyšniauskaitė atvirauja – siauri skersgatviai alsuoja magija.

Keliautojus Nubijos kaimo gyventojai mielai priima pasisvečiuoti – čia yra kuklus restoranas ir svečių namai. Ranka rašytas plakatas skelbia, į kurią pusę reikia eiti tiems, kurie nori pasigrožėti saulėlydžiu.

„Jei norite patirti tą tikrą, autentišką nubiečių gyvenimą, tikrai patariu čia pernakvoti, įdomus turėtų būti jausmas“, – sako dainininkė Cheri.

Kukliai gyvenantis kaimas jau neknibžda ir gatvės prekeivių, čia žmonės mielai dalijasi net geriamuoju vandeniu.

„Gatvėje prie medžių stovi indai su vandeniu, – jei einant tau pasidaro karšta, nori atsigerti, tiesiog imi ir atsigeri“, – apie dalijimosi kultūrą pasakoja O. Gasanovas.

Pakrantėje keliautojų laukia ir motorinis laivas. „Meilės laivu“ pavadinto vandens transporto kapitonas turistus jau gali plukdyti ne tik pavėjui, bet ir į norimą vietą, tad šįkart kelionės tikslas – egzotinės vietos augmenijos stebuklai.

„Arčiau gamtos būti turbūt ir neįmanoma. Mes atplaukėme prie vieno ypatingo objekto – Shy Tree. Išvertus tai būtų „drovusis medis“, ir jis tikrai labai labai drovus“, – intriguoja keliautojai.

O medžio pavadinimas toks suteiktas dėl jo lapelių – palietus šie susigūžia lyg susidrovėję. Tokia augalo savybė jam nėra žalinga.

„Aš pirmą kartą matau tokį dalyką, – atvirauja O. Gasanovas ir ima tyrinėti augalą dar atidžiau. – O žiedelį palietus kas bus?“

Kelionių ambasadorius konstatuoja, kad medžio žiedai kur kas drąsesni už lapus – paliestas augalo žiedas nepakeičia formos ir nesusigūžia. Tyrinėjimas baigtas, tad keliautojai pasuka į dar vieną Nubijos kaimą.

„Tas kaimas buvo gyvenvietė be turistų, o čia jau – viskas turistams. Gatvės spalvotos, ryškios, pilnos žmonių, užsieniečių, pilnos prekeivių, toks labiau turgus“, – po šurmuliuojantį kaimą keliauja laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai.

Nėręs pasižvalgyti, ką gi turistams siūlo nubiečiai, O. Gasanovas apsidžiaugia, kad čia visos prekės pagamintos vietos gyventojų.

„Man labai patinka, kad čia neparduoda visokių kiniškų nesąmonių, čia viskas vietinių gaminta, megzta, iškalta, siūta, prikimšta, pagalvės, krepšiai, kilimai, suknios“, – vardija O. Gasanovas, eidamas pro gausią ir spalvingą prekyvietę.

„Man labai patinka kvapas, čia net specialiai smilko smilkalus, kad tokią atmosferą sukurtų, – visiškai egiptietišką, net afrikietišką, sakyčiau, nes mes visgi esame nubų kaime“, – mėgaujasi V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Čia galima ne tik nusipirkti autentiškų dalykėlių ar prieskonių, bet ir pasigrožėti autentišku transportu – kupranugariu.

Užsukusius užsieniečius tuoj pat pastebi vietos gyventoja ir ima vilioti atverti pinigines. V. Vyšniauskaitė susigundo įsigyti moters rankų darbo lėlių, kurios simbolizuoja sutuoktinius.

„Man labai lengva ką nors įpiršti“, – nusijuokia mergina.

Keliautojai patraukia spalvingomis vietos gatvelėmis toliau ir užsuka į savotišką daugiabutį.

„Kad prisiviliotų į savo namų vidų kuo daugiau turistų, yra prisidarę visokiausių triukų. Vienas iš „triukų“ slepiasi, pavadinkime, mūrinėse dėžėse“, – apie vietos gudrybes pasakoja O. Gasanovas ir prieina arčiau prie turistų „masalo“.

O dėžėse, uždarytose grotuotu dangčiu, gyvena krokodilai. Anot O. Gasanovo, dėl turistų vilionių maži krokodilai gaudomi Nile, jie atvežami į namus ir uždaromi į specialiai pagamintas dėžes. Krokodilai auginami, šeriami, prižiūrimi, iki užauga iki gana pavojingo dydžio. Tuomet jau paaugusius vietos gyventojai paleidžia į laisvę.

„Žiaurus dalykas, man nelabai patinka, bet pažiūrėk, kaip turistams patinka, – dalijasi O. Gasanovas, o jam bekalbant krokodilų augintojas staiga atveria narvo grotas. – Žmonėms leidžiama fotografuoti. Kai susirenka turistų, ateina šeimininkė (čia jų būna kelios) ir sako: „Arbatos, kavos, suvenyrų?“ Žodžiu, vyksta prekyba.“

Keliautojai prisėda prie turistams paruošto stalo, kur patiekiama arbatos ir vietos gėrimo, – šis, kaip pasakojo vietos gyventojai, valo kraują ir gerina sveikatą.

„Mano patarimas: jei esate čia, o jūsų skrandis jautrus, gerkite arbatos, nes tai yra virintas vietinis vanduo. Kinrožių (Hibiscus) gėrimas ruošiamas iš šalto vandens“, – pataria O. Gasanovas, kaip nesusigadinti egzotiškų atostogų.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė priduria, kad neaišku, koks vanduo naudojamas, tad jei gersite ne parduotuvėse įsigytą į butelius supilstytą vandenį, o tokį, kokį vartoja vietos gyventojai, kelionė gali blogai baigtis.

„Mes nusipirkome vaistų „Antinal“: vietiniai vaistai labai gerai veikia, lietuviški – nelabai“, – pataria V. Vyšniauskaitė.

Kokia gi kelionė, jei V. Vyšniauskai-Cheri neišbandys ko nors neįprasto. Šįkart mergina grįžta prie krokodilų ir vienas nedidukas aštriadantis atsiduria jos rankose.

„Kaip tik sakė, kad jis labai draugiškas ir žmonių nebijo. Viktorija palaikys krokodilą kaip kačiuką“, – komentuoja O. Gasanovas, o V. Vyšniauskaitės veidas išduoda, kad tai – ne pati maloniausia mintis.

„Kaip ir gyvą daiktą laikau, kaip ir negyvą. Jis taip žiūri į mane. Dieve, jis vis atsisuka į mane!“ – po kelių akimirkų mergina jau ramiau žiūri į kol kas mažą, tačiau pavojingą gyvūną, ir save ramina, kad jis mažas.

Drąsus žingsnis, po kurio reikia ramybės. Keliautojai vėl susiranda motorinę valtį ir netrukus tęsia jau ramesnius, tačiau ne ką mažiau įspūdingus nuotykius. Pro palmėmis augančias pakrantes grįždami į Asuano miesto pusę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė užsuka pavalgyti. O. Gasanovas jau išsiklausinėjo ir surado atokią bei giriamą vietą.

„Man sakė, kad centre niekur taip skaniai nemaitina, kaip čia, mes Jums parodysime tradicinį asuanietišką restoraną, kuriame valgo patys vietiniai“, – prie spalvingo pastato keliauja O. Gasanovas.

Ateinančius laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojus pasitinka restorane šokančios vietos merginos. Muzika vidury dienos, dainos ir šokiai – čia įprastas dalykas, o maistas toks, kokio turistams siūlomose vietose vargu ar rasite.

„Kažkokie žalumynai sutrinti ir užpilti aliejumi“, – sako V. Vyšniauskaitė ir ragaudama nustemba, kad sriuba, nors ir labai panaši į užtepėlę, skani ir šilta.

Vietos daržovių troškinys keliautojus taip pat sužavi.

„Visko po tuputį – bulvė, morka, pupelės, žirneliai; daug daug daug visko, mmm, labai geras, – ragauja O. Gasanovas. – Ir – pietų superžvaigždė, kaip sakė turistai, drąsiausi valgo šitą. Vištieną ir ryžius visame pasaulyje žmonės žino, bet čia bus truputėlį kitaip. Ryžiai šiuose kraštuose maišomi su vermišeliais, tokiais plonais plonais makaroniukais.“

Skanaudami vietos prieskoniais skanintos vištienos ir mėgaudamiesi kitais patiekalais restorane keliautojai buvo ne vieni – aplinkui šeimininkavo katės, kurios, atrodė, vienintelės visai nesidomi kitataučiais svečiais.

Po sočių ir gana vėlyvų pietų O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė nusprendžia, kad laikas vykti į nakvynės vietą.

„Aš pirmą kartą gyvenime į viešbutį ne važiuoju, o plaukiu“, – sako dainininkė.

„Tu pirmą kartą gyvensi tokiame viešbutyje, kuris minimas ir knygose, ir filmuose. Tai labai įžymus viešbutis, jis yra ant Nilo kranto. „Old Cataract“ – mes atvykome į karališką tiesiogine to žodžio prasme viešbutį“, – sako O. Gasanovas.

Viešbutis „Old Cataract“ vilioja garsenybes iš viso pasaulio: čia apsigyvena karaliai, prezidentai, itin turtingi keliautojai, garsiausi aktoriai.

„Šis viešbutis labai susijęs su literatūra, su kinu, čia buvo apsistojusi pati Agata Kristi ir parašė savo detektyvą „Mirtis ant Nilo“. Čia, kažkuriame kambaryje, ji rašė rašė rašė ir gimė jos garsiausias kūrinys, pagal kurį pastatytas filmas“, – pasakoja O. Gasanovas, lydėdamas V. Vyšniauskaitę į prabangų viešbutį.

Viešnagės atvykę svečiai čia nebuvo slapti – garsenybių ir aukšto rango politikų nuotraukos iškabintos ant viešbučio sienų lyg istorinėje galerijoje. Čia puikuojasi ir princesės Dianos atvaizdas, Jungtinių Arabų Emyratų šeicho nuotrauka, čia viešėjo ir Vinstonas Čerčilis, jis net turėjo savo vardo kambarį.

Viešbutyje keliautojai nusprendė apsigyventi skirtinguose kambariuose. O. Gasanovas paprašė kuklesnio kambario, jis labiau panašus į prabangų butą.

V. Vyšniauskaitė pravėrė liukso klasės apartamentų duris – jau poilsio kambaryje stovėjo sofa, kur galėtų tilpti gal devyniolika žmonių.

„Nenormalus grožis“, – po prabangiai ir subtiliai išpuoštus apartamentus dairosi O. Gasanovas.

„Liukso klasės kambarys su liukso klasės balkonu – maždaug mano buto dydžio“, – mėgaujasi prabanga V. Vyšniauskaitė.

Susitikę prie baseino keliautojai toliau dalijasi įspūdžiais – tokioje vietoje jiems dar neteko pabuvoti.

„Mes turbūt pirmą kartą esame tarp baseino ir upės – vienos garsiausios pasaulyje. Ne jūra, ne vandenynas, o upė. Man patinka žiūrėti į upę, bet maudytis rinkčiausi baseine. Švariau, saugiau, nėra krokodilų, kitų rimtų upės gyventojų“, – atvirauja O. Gasanovas.

„Kaip čia patogu gulėti. Neskamba jokia muzika, nekrykštauja vaikai, – visiška ramybė“, – ant minkšto gulto įsitaisiusi džiaugiasi V. Vyšniauskaitė-Cheri.

O. Gasanovas rekomenduoja viešbutyje įsikurti iki saulėlydžio, nes net patys egiptiečiai sako, kad gražesnių saulėlydžių už tuos, kurie matomi Asuane, nėra.

„Čia atvykus administratorius paklausia „kur norėsite lydėti saulę?“, nes tai visiems labai labai svarbu. Mes pasiėmėme visą pavėsinę su ponišku pokylių stalu ir štai, matome nuostabų saulėlydį Nile“, – gražiausiomis dienos pabaigos akimirkomis dalijasi keliautojai.

Skanaudami arbatą su patiektais saldumynais keliautojai norinčius į egzotiškus kraštus kviečia sekti jų pėdomis. O kuo lepina karališkas viešbutis per vakarienę, sužinosite tik atvykę patys, nes šioje laidoje O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė tai nusprendžia palikti neatskleidę.

Kitus laidos „Lietuviškos atostogos“ potyrius ir nuotykius žiūrėkite jau ketvirtadienį, lapkričio 25 dieną, 21 valandą, Delfi.tv kanalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)