Nuo tada kai nusistovėjusią pasaulio tvarką ir mūsų gyvenimą kaip reikiant pakoregavo koronavirusas ir visoje planetoje išplito naujas būdas dirbti per nuotolį – tūkstančiai, gal net milijonai žmonių ieško būdų, kaip dirbti iš kuo įdomesnės ir gražesnės vietos. Pavyzdžiui, Amerikoje pastebima ryški migracija į saulėtas ir amžinai šiltas valstijas, arba į kaimyninę Meksiką. Prancūzai pernai masiškai vyko į Jungtinius Arabų Emyratus. Dubajus kai kuriose vietose atrodė jau ne kaip Vidurio rytų miestas, o kaip kokio Paryžiaus dalis. Britai pernai labai norėjo kur nors skristi, pasislėpti nuo griežtų ribojimų savo šalyje. Bet griežtasis Borisas Džonsonas jų niekur neišleido, liepė sėdėti užsidarius savo šalyje.

Tuo tarpu lietuviai nusižiūrėdami vieni nuo kitų patraukė į amžinojo pavasario salą Tenerifę, Kanaruose. Tie, kas čia gyvena nuolat iki šiol negali atsigauti nuo to, kas vyko sausį, vasarį ir kovą. „Išeidavome į gatvę, o ten vien tik lietuviai. Parduotuvėse lietuviai, kavinėse irgi. Atrodė, kad esame ne Tenerifėje, o Palangoje“, - juokauja Eimantas Marozas, Tenerifės saloje automobilių nuomos verslą turintis lietuvis verslininkas. Jam patiko metų pradžia, nes tuo pačiu tai buvo staigus ir griausmingas verslo atsigavimas po visiškos stagnacijos karantino metu. Į salą suskridę tautiečiai išgraibstė visus Eimanto įmonės „Emar Cars Tenerife“ nuomojamus automobilius, užsisakinėjo juos ne dienoms ar savaitėms, o ilgiems mėnesiams.

Nuo darganotų lietuviškų orų į Tenerifę praėjusį žiemos sezoną bėgo verslininkai, jaunos šeimos, vyresnio amžiaus senjorai, darbo kolektyvai. Kai kurios įmonės perkėlinėjo savo biurus laikinam darbui iš ten, kur šilčiau. Ėmė po tris-keturias vilas dvidešimties-trisdešimties žmonių kolektyvui. Net kai kurios ispaniškos Tenerifės gatvės sulietuvėjo.

Nenuostabu, kad suvažiavus tokiam žiemotojų būriui, greičiausiai kelis tūkstančius siekusiai lietuvių delegacijai, čia net prireikė tam tikrų lietuviškai kalbančių specialistų. Pavyzdžiui, grožio srities meistrių, kurios ne tik ilsėjosi Tenerifėje, bet tuo pačiu ir atliko kirpimo, nagų tvarkymo, odos gražinimo procedūras. Žiemojantys tautiečiai ėmė burtis į krepšinio, futbolo komandas, bendrai užsisakinėjo privačias teniso pamokas. „Kur tik pasisuksi – visur lietuviai. Man pačiam sunku tuo patikėti, bet darbo turėjau tiek pat, kiek vasaros sezono metu Palangoje“, – neįprastai dideliu lietuvių kiekiu saloje stebėjosi žinomas teniso treneris Simas Kučas, metų pradžioje taip pat laikinai apsigyvenęs Tenerifės saloje.

Žmonėms taip patiko praleisti žiemą šiltesniame klimate, kad dabar daug kas nori tai pakartoti. Teniso treneris Simas Kučas tarp tų, kurie jau užsisakė būstą saloje. Tenerifėje jis gyvens nuo sausio iki balandžio, viename populiariausių ir turistų mylimiausių miestų Kosta Adechėje. Įtardamas, kad vietų gali nelikti – jis tai padarė gerokai iš anksto, dar rudens pradžioje. Taip pat elgiasi daugybė lietuvių, nes iš būstų nuomotojų išgirdo perspėjimus: ši žiema bus visiškai kitokia – atvyksta ne tik lietuviai, suskrenda visa Europa, o svarbiausia – atsigavo tie, kurie buvo uždaryti – ponai ir ponios iš Britanijos. Jų daug ir jie pinigingi, todėl konkurencija žvėriška.

Tenerifę darbui nuotoliu jau išbandę tautiečiai matydami vis labiau prastėjančius koronaviruso užsikrėtimų skaičius Lietuvoje ir iš anksto prognozuodami galimus suvaržymus nieko nelaukia – pastarosiomis savaitėmis jie užplūdo saloje veikiančias nekilnojamo turto agentūras bei pavienius agentus. Laiškais ir skambučiais lietuviai reikalauja skubiai jiems rezervuoti butus, namus, bet ką, kur būtų galima pernakvoti. Deja, daug kas išgirsta atsakymą: laisvų vietų neliko.

„Mane perspėjo, kad jeigu nepaskubėsiu – nieko negausiu. Metų pradžioje variantų buvo labai daug, ir dėl kainos buvo galima pasiderėti, tačiau dabar viskas pasikeitė. Pernai už dviejų miegamųjų apartamentus mokėjau 1200 Eur, o šiemet kaina paaugo iki 1900 Eur mėnesiui“, – atvirai sako Tenerifėje žiemosiantis S. Kučas.

Trijų kambarių nedidelį namą su baseinu savo keturių asmenų šeimai išsinuomojusi vilnietė Laura taip pat patvirtina, kad šis sezonas Tenerifėje bus daug brangesnis. „Mes paėmėme tą pačią vilą kaip ir praėjusiais metais, pernai už mėnesį mokėjome 1500 Eur, šiemet mokame 2200 Eur. Bet kaip kompensaciją už nuomos pabrangimą nemokamai gavome šeimininkų automobilį, kelionėms po salą“, – pasakojo ji, nuo lapkričio iki vasario gyvensianti Kosta Adechėje. Pati vilnietė su vyru iš šios salos dirba nuotoliniu būdu, virtualiai mokosi ir abu jos vaikai. „Internetas Tenerifėje geras, jokių problemų su tuo neturime. Nei darbo, nei mokslo procesas nesutrinka“, – džiaugiasi ji.

Didžiuliu kiekiu lietuvių užklausų dėl būsto nuomos iš pradžių negalėjo atsidžiaugti šioje saloje su nekilnojamu turtu dirbanti Agnė Staponkutė. Ji dar vasaros mėnesiais pastebėjo, kad tie, kas pernai Tenerifę atrado – sugrįš iš šiemet. „Rezervacijos prasidėjo tikrai labai anksti, todėl atėjus spaliui vietų beveik neliko. Tiems, kas nori gyventi visai šalia vandenyno – liūdniausia, klientai viską išgraibė ir rezervavo. Visi čia saloje prognozuoja, kad pagrindiniuose kurortuose žiemos metu turėtų nelikti nė vienos laisvos vietos. Susidomėjimas milžiniškas“, – patvirtina lietuviams būsto žiemai ieškanti specialistė. Populiariausiuose kurortuose, kiek toliau nuo vandenyno laisvų būstų ji vis dar suranda, tačiau irgi pastebi tendenciją, kaip greitai auga kainos.

Lietuvių mylimiausios Kanarų salos gyventojai vis tik ragina mūsų tautiečius nepermokėti, ir jeigu šie neranda būsto už padorią kainą saulėtuose ir šilčiausiuose kurortuose – siūlo atkreipti dėmesį į Tenerifės didmiesčius, kurie sulaukia daug mažiau turistų dėmesio. Ten šiek tiek vėsesnis oras, daugiau kritulių, tačiau vis tiek – amžinas pavasaris. Pavyzdžiui, salos sostinė Tenerifės Santa Krusas ir antras pagal dydį miestas San Kristobalis de La Lagūna, pasak mane konsultavusių vietinių nekilnojamo turto agentų, puikiai tinka taupantiems, bet norintiems pabėgti nuo Šiaurės Europos šalčių.

„Tenerifė nedidelė sala, ją galima pervažiuoti per kelias valandas. Todėl visai nesvarbu, kur gyvensite. Jeigu norėsite saulės, bet kada galite iki jos palėkti automobiliu ar autobusu“, – sako Mariana De Leon, salos didmiesčiuose būstų ieškanti agentė. Pavyzdžiui, dviejų kambarių butą Tenerifės sostinėje mėnesiui galima išsinuomoti už 700-800 Eur. Jeigu klientas nereikalauja aukštos kokybės ar gražaus įrengimo – kaina gali būti dar mažesnė. Dideliuose miestuose būstų trūkumo kol kas nėra, jų galima rasti tiek sausiui, tiek kovo mėnesiui. „Pas mus ramu, kol kas rasime vietų visiems, tiek lietuviams, tiek anglams“, – sako ne vienerius metus su nekilnojamu turtu dirbanti agentė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)