Populiariausia lietuvių atostogų šalimi laikomoje Turkijoje sezonas prasideda balandžio mėnesį ir baigiasi lapkričio pradžioje. Tačiau tai nėra vienintelė vieta, kurioje galima mėgautis saule net ir rudens pabaigoje ar žiemą.

Anot keliautojo ir kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, viena populiariausių vėlyvo rudens ir žiemos krypčių yra Jungtiniai Arabų Emyratai. „Ši kryptis praėjusį sezoną karaliavo topų viršūnėse, nes daug šalių dėl pandemijos buvo uždarytos, o Dubajus – viena iš tų 3–5 vietų, kur buvo galima keliauti. Aš ten viešėjau prieš kelias savaites, tai dar truputį per karšta buvo, bet jau tuoj tuoj, spalio pabaigoje, ateis tas metas, kai galėsime keliauti į Dubajų. Lapkritį sezonas Turkijoje baigiasi, tačiau prasideda Kanarų salose, į Tenerifę jau vykdomi tiesioginiai skrydžiai. Taip pat vis dar galima vykti į Graikijos salas. Madeira jau yra tapusi visų metų kryptimi – tiek žiemą, tiek vasarą lietuviai noriai ten keliauja. Rudenį viena iš naujesnių krypčių bus Dominikos Respublika. Tai išties istorinis skrydis, nes iš Vilniaus transatlantiniu skrydžiu bus galima nuvykti į Karibus. Man, kaip turizmo fanui, tai išties istorinė naujiena. Netrukus prasidės atostogų sezonas Maldyvuose. Šiuo metu keliauti galimybių yra, rudens krypčių išties daug. Be to, šį sezoną, palyginti su pernai, mes galime keliauti gerokai laisviau, nes daugybei vakcinuotų žmonių negalioja įvairiausi apribojimai“, – teigė keliautojas.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Pasak R. Širvinsko, žmonės aktyviai domisi ir savaitgalio kelionėmis, skrenda su pigių skrydžių bendrovėmis. Siūlomų skrydžių pasirinkimas iš Lietuvos gana nemažas, galima skristi į Paryžių, Romą, Barseloną, Milaną, Veneciją, Kiprą ir kitur.

Vis dėlto į priešpandeminį lygį turizmas dar nespėjo sugrįžti – šiuo metu keliautojų sumažėję bent dvigubai, sako pašnekovas, tačiau į ateitį žvelgia optimistiškai.

„Tai visiškai suprantama – ne visi žmonės jaučiasi saugūs, ne visi turi galimybę keliauti, ne visi yra vakcinuoti, tad jiems galioja tam tikri apribojimai. Bet viskas atrodo gana optimistiškai, žmonės kuo toliau, tuo daugiau keliaus. Maniau, kad šie metai bus gerokai paprastesni kalbant apie krypčių pasirinkimą, bet jų gana daug, o žmonės jaučiasi vis drąsiau.“

Brangiausių kelionių datos

Augančiu noru keliauti gali įsitikinti ir šeimos, planuojančios atostogas su mokyklinio amžiaus vaikais. Šiais metais artėjanti moksleivių rudens atostogų savaitė tokia paklausi, kad iki jos likus trims savaitėms kelionių organizatoriai suskubo planuoti papildomus reisus. Anot keliautojo R. Širvinsko, niekas nesitikėjo, jog bus toks didelis susidomėjimas, todėl keliaujantys be vaikų turėtų kaip įmanydami vengti kelionių savaitę prieš Vėlines ir po jų. Tokiu metu išauga ne tik kelionių kainos, bet ir viešbučių užimtumas.

„Manau, niekas nesitikėjo, jog bus toks didelis susidomėjimas kelionėmis per mokinių rudens atostogas. Žmonės galvojo, kad bus įvesta kokių nors apribojimų keliauti, saviizoliacija, tačiau, kaip matome, jau ilgą laiką vakcinuotų žmonių niekas neliečia. Taigi šiais metais labai domimasi kelionėmis minėtu laikotarpiu. Gerai, jog moksleivių atostogos nebūna vienu metu, – vienose mokykloje jos prasideda likus savaitei iki Vėlinių, kitose mokiniai atostogauja savaitę po Vėlinių. Daugiausia žmonių keliauja į Turkiją. Pora kelionių organizatorių netgi pridėjo kelis papildomus reisus populiariausiomis kryptimis“, – laidoje „Delfi rytas“ pasakojo keliautojas.

Paklaustas, ar iš anksto nesusiplanavę atostogų šiomis populiariomis datomis dar gali suspėti tai padaryti, R. Širvinskas nebuvo užtikrintas, jog vietų yra:

„Sunku pasakyti, ar dabar pavyktų rasti laisvų vietų skristi užsakomaisiais reisais, tačiau galima keliauti ir savarankiškai. Galima susirasti pigių bilietų ir skristi į šiltuosius kraštus. Pigių skrydžių bendrovės skraidina į Graikiją, Kiprą, Maltą ir kitur, tereikia išsirinkti. Bet kainos išties aukštesnės tomis datomis. Tad jei žmonės keliauja be vaikų, mes rekomenduojame atidėti kelionę arba pasiankstinti, kad sutaupytų. O sutaupyti galima net ir 30 procentų nuo bendros sumos. Keliauti per moksleivių atostogas kartais gali būti brangiau nei Kalėdų ar Naujųjų metų laikotarpiu.“

Egiptas

Ką per Naujus?

Kelionių organizatoriai aiškina, kad turizmo srautai vis auga, tad nenuostabu, jog šiemet susidomėjimas kelionėmis per didžiąsias metų šventes yra išaugęs, ir apie šventines keliones rekomenduoja pagalvoti iš anksto.

„Kelionių organizatoriai ir pigių skrydžių bendrovės iš anksto planuoja žiemos švenčių pasiūlymus, nes susidomėjimas būna išties labai didelis. O aš visada sakau – kuo anksčiau susiplanuosi šventines keliones, tuo pigiau bus. Ir šiemet žmonės jau planuojasi. Kol kas dominuoja savaitgalio kelionės, neatmetamos ir išvykos autobusu; neilgos kelionės ganėtinai populiarios norint aplankyti netolimą užsienį – Slovakijos kalnus, Stokholmą, Varšuvą. Domimasi ir tolimesnėmis kryptimis. Skrendant į labai tolimas šalis pigiau būtų keliauti iš Varšuvos, tai mano patarimas. Jei keliauja visa šeima, rekomenduoju iki Varšuvos vykti nuosavu automobiliu. Pasistatyti automobilį vienoje iš daugybės parkavimo aikštelių kainuoja išties nedaug“, – patarė keliautojas.

Banska Štiavnica, Slovakija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)