Algarvė – šilčiausias ir gražiausias Portugalijos regionas, kurį patys vietiniai vadina atostogų rojumi. Čia baigiasi Europos žemynas, čia milžiniškos uolos, kurias skalauja Atlanto vandenynas, platūs smėlio paplūdimiai, jaukūs kurortiniai miesteliai. Ką įdomaus ten galima nuveikti, kurias vietas rinktis pirmiausia, pabandė atsakyti laidos „Lietuviškos atostogos“ komanda. Laidą veda kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri.

Laidos kūrėjai atviri – tai vieta, tobulai tinkama atostogauti, o pačius didžiausius malonumus atskleidė išbandydami viską patys. Pirmoji atostogų vieta – „Marinha“.

Vos atvykusius į paplūdimį poilsiautojus pasitinka muzikos garsai. Čia pat iš Belgijos atvykusios poilsiautojos šoka ir mėgaujasi saulės spinduliais.

„Čia atvažiuoja žmonių iš visos Europos, labai mėgsta atvažiuoti jaunimas, porelės, čia visiškai atsipalaiduoja, pamiršta visus gyvenimo rūpesčius, – tikra atostogų vieta“, – pasakoja O. Gasanovas, keliaudamas akmenimis grįstu taku į saulės nuauksintų uolų apsuptą paplūdimį.

Lyg atskirtas nuo pasaulio paplūdimys žavi puriu smėliu. Keliautojai šiai vietai negaili komplimentų ir priduria, kad tai vienas gražiausių paplūdimių Europos dešimtuko ir net pasaulio šimtuko sąraše.
„Vaizdelis išties su niekuo nepalyginamas, panašaus paplūdimio aš gyvenime nemačiau, – atvirauja Delfi.lt kelionių žurnalistas. – Paplūdimys čia tęsiasi labai labai toli, ir jei tik netingi, gali per akmenis perlipti, per olas pereiti ir net rasti privačių erdvių, kur gali būti be didelės masės žmonių.“

Vandens pramogų tokioje vietoje netrūksta. V. Vyšniauskaitė-Cheri nusprendžia išbandyti, ką gi reiškia skrosti bangas banglente.

„Niekada nesu stovėjusi ant banglentės, tai man neatrodo lengva. Visada norėjau, man labai kieta atrodė“, – pagaliau pasiryžusi išmėginti prisipažįsta dainininkė.

„Geriausias laikas plaukioti banglente yra nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio. O pats geriausias laikas yra šiandien, dabar, – šypsosi banglentes nuomojantis vyras. – Mokytis plaukioti ateina apie 70 procentų merginų ir apie 30 vaikinų.“

Nemažai susirinkusių naujokių kartu su V. Vyšniauskaite bando laviruoti ant treniruoklio ir po trumpo instruktažo jau keliauja prie vandenyno. Paplūdimyje – apšilimas, kelios pamokos, kaip irtis, ir mažiau nei per valandą Cheri jau irstėsi bangose.

„Labai sunku buvo, nepavyko dar atsistoti, bet jau beveik. Turint omenyje, kad aš nesportuoju jau labai ilgą laiką, tai visai neblogai“, – vos grįžusi iš pasiplaukiojimo dalijosi V. Vyšniauskaitė.

Po pramogų vandenyne keliautojai nusprendžia parodyti dar vieną nuostabią vietą – tai gamtos stebuklas Benagilas, atsiduriantis visose Portugalijos kelionių reklamose.

„Baidarių mokykla įsikūrusi uoloje, bet vaizdelis! Kai prisižiūrėjau tų ženklų, kur viskas byra, tai labai baisu čia stovėti, ekstremalu. Jausmelis nelabai malonus, bet vaizdas – kažkas tokio“, – emocijomis dalijasi O. Gasanovas, užlipęs ant uolos, kurios angose atsiveria paplūdimiai.

Keliautojai apžiūri vaizdą ne tik iš širdį stingdančio aukščio, bet nusileidžia ir į paplūdimį, kur gausybė žmonių mėgaujasi atsiveriančiais vaizdais ir žvalgosi, kokią ekskursiją rinktis. O pasirinkti yra iš ko.

„Čia yra trijų rūšių turai. Pati ištaigingiausia kelionė, jei norite pasijausti kaip ponai, – privatus turas, kuris kainuoja net 300 eurų, ir tu visą valandą bei penkiolika minučių turi tik sau ir savo antrajai pusei, šeimai ar draugams. Kitas – populiariausias, trunka tiek pat, tačiau kainuoja 30 eurų, o labai skubantiems – tas pats turas, tik truks pusvalandį ir atsieis 15 eurų“, – pasakoja V. Vyšniauskaitė.

Pasirinkę ekskursiją pripučiama valtimi laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai neria į aštrių pojūčių pasiplaukiojimą – O. Gasanovas prisipažįsta nemokantis plaukti, o lyg tyčia laidos filmavimo dieną pakyla bangos.

„Atrodo, kad tiesiai į uolą plaukia, mes tuoj atsitrenksime. Bet kaip gražu, pažiūrėk!“ – vienas per kitą iš baimės šaukia keliauninkai ir užburti uolos grožio akis nukreipia į Portugaliją visame pasaulyje garsinančius vaizdus.

Grįžti teko taip pat stipriai pučiant vėjui, tad vos palietę žemę keliautojai nusprendžia pagaliau apsistoti ir pailsėti. Išsirinko ir kitiems rekomenduoja pasimėgauti poilsiu penkių žvaigždučių viešbutyje „VidaMar“.

„Lietuviai, kurie čia yra buvę, šitą viešbutį vertina aukščiausiais balais“, – sako O. Gasanovas.

Prabanga pasitinka jau vestibiulyje, o pasiekus kambarį, vietos jame – lyg šokių salėje.

„Jei per atostogos negalite atsitraukti nuo darbų, prašom – auksinis stalas“, – dalijasi keliautojai.

Milžiniška minkšta lova V. Vyšniauskaitei sukelia norą kristi ir ilsėtis tuoj pat, tačiau ją O. Gasanovas išvilioja į terasą dėl milijono žvaigždučių verto vaizdo – palmių miškas, o horizonte atsiveria vandenyno žydrynė. Dainininkė, išvydusi tokį vaizdą, nusprendžia, kad laikas keliauti žemyn ir pasidairyti, kokios vandens pramogos laukia turistų.

„Turime 5 baseinus. Didysis baseinas yra didžiausias iš Europoje esančių viešbučių baseinų. Jis – 70-ies metrų“, – pramogų zoną aprodo viešbučio administratorė.

Jei svečiai nori nueiti prie vandenyno, apsistojusių viešbutyje laukia auksinio smėlio paplūdimys, į kurį pašaliniai nepatenka. Skėtis, gultai, gėrimai – Lietuvoje pasibaigusi vasara iškart pasimiršta.

Norint į bendrą poilsio zoną iš viešbučiui priklausančios privačios erdvės patekti taip pat galima. Tačiau patogumu pasirūpinta tik penkių žvaigždučių ilsėtis pritaikytoje viešbučio zonoje.

Vandens pramogos, sportas, maudynės, ekskursijos – visa tai išbandę laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai nusprendžia, kad laikas atgauti jėgas ir pasistiprinti. Tik ką pasitinki, kai viešbutyje įkurdintas net penkių salių restoranas?

Pasirinkę vietą lauke keliauninkai nesikuklina – vienas už kitą gardžiau atrodančiais patiekalais apsirūpinę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė nusprendžia surengti vakarienės varžytuves.

„Grilio tunas su bulvytėmis. Pažiūrėkite, tai nėra paprastos gruzdintos bulvytės – tai bulvės, keptos su paprikomis. Labai daug paprikų. Apšlakstau citrina. Tobulas tunas su „Piri piri“ padažu, kurį pati šeimininkė čia suplakė“, – mėgaujasi O. Gasanovas.

„Nervina čia žiūrėt, kaip jis valgo. O aš irgi pasiėmiau grilio tuno. Kaip netikėta! – nusijuokia V. Vyšniauskaitė ir taip pat ima ragauti. – Mmmm. Čia yra bulvytės-traškučiai. Kas mane pažįsta, žino, kad aš dievinu traškučius. Dar yra žuvies kepsnys, nepažiūrėjau, kokios; jis su kario padažu ir ant viršaus – pasifloros.“

„Aš turiu jautienos troškinį su pomidorais, alyvuogėmis ir raudonuoju padažu“, – maisto varžytuvėse nelieka skolingas O. Gasanovas.

Vienas už kitą apetitą vis labiau keliantys patiekalai nesibaigia: O. Gasanovas pakelia užkandžių lėkštę su tradiciniais portugališkais nedideliais krevečių čeburekais, o V. Vyšniauskaitė bendrakeleivį bando nurungti salotomis su baklažanais, paprikomis, agurkais. Ir, anot dainininkės, dar „kažkas su jautiena ir kariu“. Visgi paragavusi O. Gasanovo atsineštų mini čeburekų su krevetėmis pripažįsta, kad tai dieviškai skanu.

O kur dar tropinių vaisių salotos su krevetėmis, midijomis ir braškėmis, geltonoji gvakamolė su kukurūzų traškučiu (nachos), gvakamolė su vietine čioriso dešra, pikantiškos salotos su kumpiu, kalakutienos karbonadas su ryžiais, pasta su parmezanu ir vaisių kokteilis. Finalinis sprendimas – maisto ragavimo mūšyje laimėjo draugystė.

Po sočios vakarienės keliautojai pakviečia akis paganyti į romantiškąją gamtos dovaną ir palydėti saulę netoliese esančioje Praia da Gale vietovėje prie uolų.

„Kiekvieną dieną į Praia da Gale susirenka daugybė žmonių, kad palydėtų saulę“, – dar vienu nepaprastai gražiu vaizdu laidos žiūrovus kviečia pasimėgauti O. Gasanovas.

Žmonės čia susirenka ir aktyviai praleisti laiką, ir romantiškai pabūti, tad nuo ryto iki vakaro kiekvienas veiklos pagal savo poreikius tikrai suras.

Kur dar pakeliauti, ką išragauti, kur apsistoti ir į kokius nuotykius nerti, žiūrėkite kitose „Lietuviškos atostogos“ laidose ketvirtadieniais, 20.00 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)