Daug kam įstrigo legendinė Kristinos Brazauskienė frazė, kad „vasara baigiasi TIK tiems, kas neturi pinigų“. Supraskite: tie, kas turi pinigų, bet kada gali išvykti ten kur šilta ir saulėta, ten, kur vis dar vasara. Nors kažkada ši labai logiška frazė skambėjo kiek pikdžiugiškai ir gal net „pasikėlusiai“, dabartiniais laikais taip jau nebeatrodo.

Pažvelgus į šiuo metu interneto erdvėje sklandančius Lietuvos kelionių organizatorių pasiūlymus – ponią Brazauskienę būtų galima pataisyti. Jeigu norite vasaros – visai nereikia turėti daug pinigų, pakanka 200-300 eurų ir jūs visai savaitei galite išvykti ten, kur termometrų stulpeliai vis dar pakyla iki 30-32 laipsnių karščio. Ruduo čia tik pas mus, šiaurės Europoje, bet ne Turkijoje. Ten šiuo metu atroji vasara tūkstančiams lietuvių, kurie kasdien leidžiasi Antalijos tarptautiniame oro uoste ir išsibarsto po šio kurortinio regiono miestelius.

Sunku patikėti, kad vis dar gyvename koronaviruso krizės laikotarpiu. Pažvelgus į kelionių agentūrų puslapius internete – susisuka galva. Įsivaizduokite, šiuo metu net šeši kelionių organizatoriai „Novaturas“, „Tez tour“, „Tiketa Tour“, „Itaka Lietuva“, „TUI Lietuva“, „Coral Travel Lithuania“ kasdien siūlo keliones į Turkiją. Pačias įvairiausias, prabangias ir pigias, vidutines taip pat. Tarp organizatorių konkrencija tokia didelė, kad nuo to išlošiame mes – vartotojai-atostogautojai. Įdomu tai, kad tie patys viešbučiai įvairiuose puslapiuose gali kainuoti labai skirtingai – net su šimto eurų paklaida į vieną arba kitą pusę.

Tai, kad rudenį kelionės į Turkiją stipriai atpinga – šiaip jau nieko naujo, taip būdavo kiekvienais metais, išskyrus pernai, kai į šį atostogų rojų lietuviški organizatoriai kelionių nevykdė. Tačiau ir 2019-ais ir 2018-ais nuo rugsėjo vidurio kainos tikrai pakrisdavo. Tik tuo metu nebūdavo tokios aršios konkurencijos, tad gerus pasiūlymus sumedžioti būdavo sunkiau.

O dabar prašom – kada betikrini – laikosi tokios kainos, kad sunku nepirkti. Savaitė su maitinimu antrą vasarą išgyvenančioje Turkijoje kainuoja tiek, kiek dvi naktys be maitinimo kainuoja viešbutyje rudeninėje Palangoje.

Visą pastarąją savaitę seku kelionių pasiūlymus į Turkiją ir negaliu atsistebėti: savaitės paketus su „viskas įskaičiuota“ maitinimu kai kurie organizatoriai ėmė siūlyti po 250-350 eurų paprastesniuose trijų-keturių žvaigždučių viešbučiuose, arba po 400-500 eurų žmogui už tokį patį „viskas įskaičiuotą“ poilsį penkių žvaigždučių viešbučiuose. Akylesni gali pastebėti, kad net premium kategorijos viešbučiai siūlantys „ultra all inclusive“ maitinimą ir gėrimus, kainas numetė kone per pusę. Ne viename jų savaitę galima atostogauti už 500-700 eurų, vietoj kelių tūkstančių, kaip kainavo vidurvasarį. Net ir tie, kas šiemet jau atostogavo Turkijoje – grįžta antrą kartą.

„Turiu sukaupusi dar porą savaičių atostogų, reikėjo jas išnaudoti. Todėl, kai pamačiau, kad savaitė mano numylėtame „L'Ancora Beach“ viešbutyje kainuoja tik 399 eurų, iškart užsisakiau sau, ir dar tris drauges įkalbėjau keliauti kartu“, - sako ponia Gražina iš Kauno. Turkijoje ji jau buvo gegužės pabaigoje su vyru ir dukra. Tuo metu ilsėjosi Sidės kurorte, o dabar atvyko į Kemerą.

Vilnietis Algis su žmona Agne, kuriuos sutikau lėktuve į Antaliją, sakė, kad šia kryptimi skrenda pirmą kartą gyvenime, nes ilgą laiką buvo nusiteikę prieš Turkiją. Ši šalis jiems atrodė nuvalkiota ir per daug pervertinta. „Bet susidėjo tokios aplinkybės, kad negalėjome nepirkti. Abu dirbame per atstumą, jokio skirtumo iš namų ar iš kur nors kitur. Jokių atostogų neplanavome, tačiau užpuolė ankstyvi šalčiai, o žmona pamatė kelionės paketą už nepilnus 300 eurų žmogui. Nusprendėme, kad reikia paimti“, - pasakojo Algis. Vyras negalėjo pasakyti, į kokį viešbutį važiuoja, žinojo tik tiek, kad gaus „viskas įskaičiuota“ maitinimą. „Kažkoks didelis, su žodžiu „bay“ arba „beach“. Mes per daug nesigilinome į patį viešbutį, tiesiog kaina suviliojo. Man įdomu, ar tikrai ten taip niekas nieko neriboja ir tu gali valgyti kiek lenda“, - svarstė vyras.

Vaikščiodamas po nediduką Kemero kurortą sutikau ne vieną lietuvių šeimą, dideles iš mūsų šalies atvykusias draugų kompanijas. Tautiečiai džiaugėsi, kad Turkijoje šiuo metu itin geras, ne per daug varginantis oras. „Dienomis tobulas karštis, norisi tik gulėti ir maudytis jūroje, o vakarais pakankamai atvėsta, iki 22-24 laipsnių, todėl galima išsimiegoti“ - džiaugėsi du bičiuliai Marius ir Darius, atvykę atostogauti net dviem savaitėms.

Turkijoje pastarąjį kartą lankiausi sezono pradžioje – balandžio mėnesį. Ir tuo metu pastebėjau, kad šios šalies kurortai kaip niekada tušti ir ramūs. Priminsiu skaitytojams, kad kaip tik tuo metu buvo atšaukti visi reisai iš Rusijos, kuriam laikui Turkija buvo likusi be rusų ir tai tikrai labai jautėsi. Be to, tuo metu į šią šalį negalėjo vykti ir britai. O dabar ir tų, ir anų yra net labai daug. Rugsėjo mėnuo populiariajame Alanijos kurorto Kleopatros paplūdimyje toks tirštas, tarsi liepą ar rugpjūtį.

„Fantastiškas ruduo, labai daug turistų, orai po truputį vėsta, o žmonių nemažėja. Galiu pasidžiaugti, kad atvyksta nemažai lietuvių“, - man pasigyrė prabangaus, penkių žvaigždučių viešbučio „Club Marco Polo“ marketingo vadybininkas Onur. Kai pas šį poną pasitikslinau, ar jo atstovaujame viešbutyje visada tokios pigios kainos – šis net sutriko: „Rudens sezonu laikome apie tūkstantį eurų už savaitę“, - pakomentavo, bet ne visai tiksliai. Praėjusią savaitę kelionių organizatorius „Novaturas“ puslapyje kaina šiame viešbutyje buvo žymiai mažesnė – 655 Eur už savaitę. „Gali būti, kai kurios šalys gauna specialias kainas. Lietuva tikriausiai viena iš tų. Bet rusai tikrai moka daugiau“, - patikslino Onur.

Kad lietuviai susidomėjo „antrąja turkiška vasara“ akivaizdžiai matosi ir lėktuvuose skrendančiuose į Antaliją ir iš jos. Pavyzdžiui, praėjusio penktadienio rytiniame reise, iš šio kurorto į Vilnių – buvo tik kelios laisvos vietos, o šeštadienio rytą užsakomasis reisas buvo šimtu procentų užpildytas, nei vienos laisvos vietos. Panašu, kad taip bus iki pat spalio galo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)