Kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri visų pirma užsuko į autobusų stotį. Kodėl? Nes būtent autobusu, o ne lėktuvais čia ilsėtis vykdavo gal net Jūsų seneliai.

„Būtent čia atvažiuodavo mūsų protėviai, seneliai. Čia prasidėdavo atostogos. Mes rekomenduojame skristi lėktuvais. Atvykome pasižiūrėti, kuo pasikeitė ir kas liko Varnoje“, – pasakoja Delfi.lt žiūrovams gidais tapę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Tiems, kurie mėgsta pasižvalgyti po gyvąją istoriją, išties įspūdingai atrodo beveik nepakitusi autobusų stotis. Bilietus parduodanti moteris juos pažymi specialiais antspaudais, mat čia vis dar nėra kompiuterio. Autobusų stotyje galima rasti net kirpyklą, mažą grožio saloną, šalia, toje pačioje patalpoje, – ir vaikų vystymo kambarys. netoliese įsikūrę ir prekeiviai – parduoda papuošalus, įvairias smulkmenas, kvepalus, kurie yra originalių brangių kvepalų padirbiniai ir kainuoja apie 10 eurų.

Senelių keliais pasukę „Lietuviškų atostogų“ laidos kūrėjai iš stoties pajuda į centrinę Varnos gatvę.

„Jei vartytumėte senuosius savo šeimos albumus, neabejotinai rastumėte nuotrauką, kur Jūsų močiutė, apsivilkusi gražiausia suknele, pozuoja centrinėje gatvėje“, – pasakoja reperė Cheri.

„Alėja vis dar yra išlikusi, čia vis dar pilna gyvybės“, – priduria O. Gasanovas.

Į nuotykius ir atradimus nėrę keliautojai įvardija kainas, ir tai ne vienam sukels nuostabą – juodos kavos puodelis iš nuo senų laikų alėjoje stovinčio aparato kainuoja vos 25 euro centrus. Jei norite kavos su pienu, reikės sumokėti 30–35 euro centus. Bulgarija išties suteikia galimybę pailsėti ne tik turistui, bet ir piniginei.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė nusprendžia paragauti ir priduria, kad tai tikrai ne tirpi kava ar koks kavos pakaitalas. O po puodelio kavos keleiviai nusprendžia pasidairyti tolesniais protėvių pramintais poilsio keliais ir paieškoti, kur galima lengvai užkąsti.

Štai, dešrainių kioskas – per minutę paruoštas didžiulis dešrainis tekainuoja vieną eurą.

„Dešrelė šalta, nespėjo sušilti“, – konstatuoja O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė, paragavę populiaraus vietoje gaminamo dešrainio.

Pasivaikščiojimas po centrinę gatvę kupinas staigmenų – čia pat smalsus pramogautojas gali pasisverti ant svarstyklių, kokių jaunesni žmonės gal net nėra matę.

„Tokių vietų yra daug. Moterys atsineša iš namų svarstykles ir parduoda svėrimosi procedūrą“, – paaiškina O. Gasanovas.

Minėta paslauga kainuoja 25 euro centus. „Pirmą kartą matau“, – neslepia reperė Cheri.

Na o „Lietuviškų atostogų“ žiūrovų gidams nukeliavus iki Varnos paplūdimio atsiveria įspūdingo dydžio restoranų, poilsio gultų ir skėčių pakrantė. Prieš daugelį metų buvęs mėgstamiausias paplūdimys dabartiniam poilsiautojui turi ką pasiūlyti: O. Gasanovas pasakoja, kad vieta panaši į didelį parką, kur galima žaisti, ilsėtis, ateiti trumpam ar pasibūti visą dieną.

„Nori šokti, valgyti, išgerti – pilna įstaigų“, – dalijasi Varną aplankę laidos keliautojai ir patys užsuka į išskirtinę vietą – sovietmečiu buvusį prestižinį restoraną ant jūros kranto, kuris virto stilingu ir madingu baru.

Vau, ši vieta man primena Tenerifę ar Karibus. Ir dar kas mane nustebino – dirba iki 4 ryto, tai tikrai čia galima pasisėdėti ilgiau ir galima „užkurti“ vakarėlį“, – įžvalgomis dalijasi V. Vyšniauskaitė.

Baras „Cubo“ gausus turistų iš įvairiausių kraštų. Jaunimo kompanija tikino, kad jie čia tiesiog gyvena gyvenimą ir kartais mėgaujasi vakarėliais. O sutiktas tarptautinis koordinatorius iš Švedijos Varnos paplūdimį įvardijo rojaus kampeliu. Į mokslo konferenciją atvykęs Kristoferis neslepia džiaugsmo, kad turi laiko pasimėgauti paplūdimiu ir poilsiu, nors atkeliavo darbo reikalais.

Vietos gyventojai taip pat mielai užsuka pasimėgauti pramogų gausiu Varnos paplūdimiu. Na, o poilsiautojus stebinti V. Vyšniauskaitė nepraleidžia progos išbarti ir sugėdinti viešoje vietoje rūkančios merginos. Nors ji pilnametė, dainininkė merginai paaiškina, kad taip elgtis vis tiek nedera.

Toliau keliaujantys paplūdimiu O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė sutinka jau penkiolika metų čia dirbantį vyrą – jis siūlo nusifotografuoti su papūga. Galbūt panašią nuotrauką turi iš kažkieno seneliai ar tėvai?

Laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojai verčia dar vieną senųjų tėvų ar senelių albumo lapą ir keliauja į Albeną.

„Albena. Jūs pasakykite šio miesto pavadinimą savo seneliams ir pamatysite, kaip suvirpės jų širdelės. Ir ne tik seneliams. Čia sovietiniais laikais žmonės ilsėdavosi kaip pačiame geriausiame kurorte, rojuje. Tai Bulgarijos senųjų viešbučių miestas“, – sako Bulgarijos kurortų istoriją ir dabartį sujungę laidos vedėjai.

Albena turistus pasitinka kupina milžiniškų sanatorijų, gydyklų, viešbučių, išlikusių iš sovietinių laikų. Visa tai – ne tik istorija, mat pasilepinti malonumais ar tiesiog apsistoti nakvynės įspūdingo dydžio pastatuose galima iš šiomis dienomis.

O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė nepraleido progos praverti milžiniškų vieno viešbučio durų ir pasižvalgyti, kas siūloma pailsėti atvykusiems svečiams. Viešnagės vieta – viešbutis-restoranas „Orchideya“.

Nors pastatas pastatytas išties seniai, siūlomos pramogos nenusileidžia moderniausiam kurorto viešbučiui. Baseinai, kaskados... Poilsiautojus prižiūri ilgametis gelbėtojas Micho, jis, kaip ir kiti viešbučio darbuotojai, saugo žmonių ramybę ir paslaptis.

Administratorė Antonija, dabar prižiūrinti apie keturiasdešimties metų gyvuojantį poilsio kompleksą, pasakoja, kad gausybė darbuotojų palaiko aplink matomą grožį.

„Čia dirba daug darbuotojų, jie rūpinasi svečiais, aplinka, baseinais. Vien viešbutyje dirba apie 50 žmonių, o visame viešbutyje – apie 500–600 darbuotojų ar net daugiau, – atvirauja „Orchideyos“ administratorė. – Viešbutis arti vandens, tinka šeimoms ir visiems, kas mėgsta būti pliaže, taip pat kviečiami tie, kuriems patinka poilsis gamtoje. Čia draugiška aplinka ir kartu labai daug aktyvių veiklų, tinka mėgstantiems sportuoti. Pas mus labai linksma.“

Administratorė Antonija laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjus palydi į kambarį, iš kurio atsiveria vaizdas į pakrantę. Tvarkingas kambarys prižiūrimas išlaikant senąją prabangos dvasią. O iš balkono matomas Juodosios jūros peizažas tiesiog užburia.

Viešbučio bare, kuris taip pat gyvavo dar sovietmečiu, anksčiau už kavą ar gėrimo taurę teko mokėti atskirai. Dabar viešbučio gyventojai vaišinami nemokamai.

„Kas norite pajusti senovę, paskubėkite, nes jie viską modernizuoja“, – ragina V. Vyšniauskaitė, išbandžiusi modernų sprendimą – įspūdingo ilgio eskalatorių, kuris sujungia kalno viršūnėje esantį viešbutį ir pajūrį, o pakeliui dar suteikia galimybę pasigrožėti įspūdingu peizažu.

Kur dar verta užsukti, jei keliaujate Juodosios jūros pakrante? O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė-Cheri siūlo nepatingėti aplankyti Golden Sands kurorto ir jame pasisvečiuoti kviečiančio „Viva Club“ viešbučio. Jis yra populiariausias tarp lietuvių, kurie renkasi „Novaturo“ keliones į Bulgariją. Ir ne veltui – kadaise buvęs sovietinis statinys pertvarkytas į modernų poilsio ir pramogų statinį.

Į vidų užsukę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė dalijasi, kad sunku patikėti, jog čia kadaise buvo pilkas sovietinis pastatas. Modernios kolonos, baldai, restauruotos grindys ir lubos tapo prabangia vieta, o VIP kambariuose net iš lovos galima grožėtis jūra.

„Kaip man pasisekė. Modernus dušas, kasdien tvarkomas kambarys, net sulankstė mano rūbus“, – dalijasi reperė.

Be abejo, moderni poilsio vieta nestokoja ir kavinių, ir įvairiausių baseinų, tad V. Vyšniauskaitė nepraleido progos pasimėgauti saulės spinduliais ant įrengtų gultų.

„Atmosfera dešimt iš dešimt. Aplink miškai, kalnai, gera muzika groja, vaikai krykštauja, bet ne per garsiai, viskas tiesiog tobulai. Dabar suprantu, kodėl čia važiuodavo mūsų seneliai“, – šypsosi ne vienos kartos pamėgtoje vietoje poilsiu besimėgaujanti „Lietuviškų atostogų“ keliautoja.

Kaip sekėsi kitose lietuvių pamėgtuose Bulgarijos kurortuose ir į kokius nuotykius pateko O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė, žiūrėkite antradienį, rugpjūčio 3 d., 20:30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)