Isla Sa Ferradura, Ispanija

Nedidelė salelė Isla Sa Ferradura tarsi plonu šiaudu prikibusi prie garsiosios Ibizos. Nors siauras keliukas ją jungia su garsiąja sese, bet dažniausiai svečiai į ją plukdomi jachta – tuomet atsiveria salos grožis. Tai – viena vos iš kelių privačių salų, kurią galima išsinuomoti Viduržemio jūroje. Pasak istorijos, XVII amžiuje Isla Sa Ferradura buvo piratų slėptuvė, pirmas namas čia pastatytas tik 1970-aisiais. Ši gražuolė – trijų hektarų, apsupta žydrų Viduržemio jūros bangų, besidaužančių į uolas ir paskendusi tropinių lapų pavėsyje.

Saloje apsilankiusi kelionių dizainerė Aja sako, kad Isla Sa Ferradura vila – ko gero prabangiausia visoje Viduržemio jūroje. Čia yra prašmatnūs devyni miegamieji, kuriuose gali apsistoti iki aštuoniolikos žmonių. Jų paslaugoms visą parą pasiruošęs aptarnauti 22 žmonių personalas. Milžiniška stogo terasa su didžėjumi, SPA, jogos studija, 23 metrų ilgio baseinas ir „Michelino“ žvaigždučių patirtį turintis prancūzų šefas Edouard Henry, vadovaujantis Isla Sa Ferradura virtuvei, o žiemomis priimantis svečius restorane prabangiajame „Aman Le Melezin“ viešbutyje, esančiame brangiausiame pasaulio slidinėjimo kurorte Kurševelyje.

Prašmatnių vakarėlių ar vestuvių metu vila talpina iki 200 žmonių. Po ką tik pasibaigusios renovacijos vila virto modernaus Viduržemio dizaino etalonu ir 2018-aisias pripažinta geriausia privačia vila pasaulyje. Sala yra saugomo nacionalinio parko dalis, rekonstrukcijai reikėjo gauti dešimtis sudėtingiausių leidimų – kaip juokauja dabartinis vilos prižiūrėtojas, kiekvienam viniai įkalti reikia leidimo. Aja pasakoja, kad vilos šeimininkas saloje laiko milijonų vertės vynų ir šampanų kolekciją, ji saugoma itin atidžiai – į vilos vyno rūsį gali patekti tik vienas atsakingas darbuotojas, nuskaičius jo piršto antspaudą.

Mnemba, Zanzibaras

„Mnemba Island Lodge“ yra išskirtinėje vietoje – vos už 4,5 km nuo šiaurės rytinės Zanzibaro pakrantės žydrame Indijos vandenyne. Apsupta kvapą gniaužiančių koralų rifų sala yra vienoje įspūdingiausių nardymo vietų Afrikoje. Čia gyvena trijų rūšių delfinai, o nuo liepos iki rugsėjo atplaukia didžiausios pasaulio žuvys – bangininiai rykliai.

Saloje, kurią apeiti užtektų dešimt minučių, – vos 12 autentiškų afrikietiškų paplūdimio namukų su šiaudiniais stogais, pasislėpusių atogrąžų paplūdimio palmių šešėlyje. Kai kurių kelionių leidinių nuomone, tai – viena romantiškiausių vietų visoje Afrikoje dėl čia itin išlaikyto vietos unikalumo. Prabanga čia susipina su vietinių meistrų šedevrais – Zanzibaras garsėja savo išskirtine medžio drožyba.

Šviežios jūrų gėrybės, omarai, krabai ir krevetės kasdien atplukdomi tradiciniais ngalawa laiveliais. Romantiškos vakarienės patiekiamos prie žvakėmis apšviestų staliukų, kurie išbarstyti tiesiog paplūdimyje, vakarieniaujančiųjų kojas švelniai gaivinant Indijos vandenyno bangoms. Mnemboje poilsiavo Naomi Campbell, Tomas Cruise’as, Billas Gatesas.

Dažnai salą išsinuomoja didesnės kompanijos. Pasak „Boutique Travel“ direktorės Ajos, ji ne kartą Mneba salą yra išnuomojusi ir lietuviams! Dažniausiai ši sala renkamasi poilsiui po įspūdingų safarių Tanzanijoje.

Kudadoo (Kudadu), Maldyvai

Privačioje saloje Maldyvuose vos per Kalėdas atidarytas viešbutis iš karto pripažintas geriausiu nauju prabangiu viešbučiu pasaulyje. Lchavijanio atole esanti sala, kurioje ant krištolinio vandens sutūpusios 15 vilų su privačiais baseinais, skirta išskirtinai tik suaugusiems. Šešių žvaigždučių sala dirba pagal naują ir niekur negirdėtą AAA sistemą – „Anything Anytime Anywhere“, kas reiškia bet kas, bet kuriuo laiku ir bet kur. Čia nereikia turėti piniginės, kad ir ko beužsigeistumėte.

Neribotos SPA ir masažo paslaugos, neribotos vandens sporto pramogos, neribotos ekskursijos, neribotos jogos pamokos, neribotos privataus trenerio paslaugos, neribotas maitinimas viloje visą parą, neriboti aukščiausios klasės vynai, rūšiniai šampanai, stiprieji gėrimai bei kokteiliai. Trečią valandą nakties užsimanėte ikrų? Prašom. Vakarieniausite dviese prie stalelio tiesiog vandenyje?

Prašom. Atsakymas „taip“ – į tūkstančius klausimų ir prašymų. Į kainą įskaičiuotas skrydis privačiu lėktuvėliu nuo Malės oro uosto iki salos, privatus verslo klasės lounge oro uoste ir asmeninis liokajus.

Fregate, Seišeliai

Jeigu norėtumėte pasislėpti nuo viso pasaulio, ko gero, nerastumėte saugesnės vietos nei Fragate. Net Didžiosios Britanijos princas Williamsas ir Kate Middleton savo medaus mėnesiui pasirinko būtent šią Seišelių salą. Iš viso 16-oje ištaigingų vilų gali apsigyventi vos 40 žmonių, kiekviena vila turi baseiną, jacuzzi, privatų bagį kelionėms po salą, liokajų. Aišku, norint visiško privatumo, tektų išsinuomoti visą salą.

Britų spauda suskaičiavo, kad jaunavedžiams Kembridžo kunigaikščiams dešimt dienų vienumoje būtų kainavę arti milijono eurų – iki šiol neaišku, ar jie buvo pasinaudoję tokia galimybe. Įprastai svečiai gali pietauti dviejuose salos restoranuose arba 18 metrų aukštyje namelyje medyje, įrengtame įspūdingame vietiniame banjano medyje.

Sala labai ekologiška ir tausojanti gamtą, čia gyvena 140 paukščių rūšių, tarp jų – septintas rečiausias paukštis pasaulyje – Seišelių magpie-robin (žvirblinis paukštelis – pietinė šama), čia veisiasi vis didėjanti Aldabros dramblinių vėžlių populiacija.

Salos aplinkosaugininkai kiekvieno svečio atvykimo proga pasodina po du medžius, iš viso saloje auga 800 tūkstančių medžių. Sala visiškai ekologiška – nuo maitinimo iki SPA procedūrų. Ananasai, vanilės pupelės, kokosai, avokadai jūsų lėkštėje ar ant kūno atsiduria vos per dvi valandas juos nuskynus!

Brando arba Tetiaroa sala, Prancūzų Polinezija

„Tetiaroa yra gražesnė, nei galiu apibūdinti“, – yra sakęs JAV kino legenda Marlonas Brando. Tetiaroą, esančią apie penkiasdešimt kilometrų nuo Taičio, sudaro trylika mažų salelių, išsibarsčiusių aplink žaižaruojančią lagūną. Aktorius atrado ją ieškodamas, kur filmuoti kino juostą „Mutiny on the Bounty“ („Maištas laive“), vėliau nominuotą net septyniems „Oskarams“.

Baigęs filmavimus Brando pasamdė vietinį žveją, kad jį darsyk nuplukdytų į Tetiaroą ir daugiau salos niekada „nepaleido“ – vis atvykdavo čia pailsėti nuo audringo Holivudo gyvenimo. 1965-aisiais sala buvo išnuomota Marlono Brando šeimai net 99 metams. Čia išdygo kuklus viešbutis, kurį prižiūrėjo iš Taičio kilusi aktoriaus žmona Tarita, beje, suvaidinusi jo merginą toje pačioje kino juostoje.

Praėjus dešimčiai metų po Brando mirties, 2014-aisiais, saloje duris atvėrė naujas kurortas, prie kurio projekto prisidėjo ir Brando vaikai. Aktoriaus vardu pavadintas kurortas siūlo nepriekaištingą prabangą autentiškos gamtos apsuptyje.

Kurorte yra 35 vilos su baltais smėlio paplūdimiais, čia plaukioja jūros vėžliai, milžiniškos rajos, skraido egzotiški paukščiai. Kurortas buvo sukurtas taip, kad atspindėtų Polinezijos gyvenimo būdą ir kultūrą. Saloje veikia du restoranai ir du barai, vienas jų – autentiškasis „Dirty Old Bob’s Bar“ – buvo pastatytas dar Brando laikais. Į salos vandenis kasdien leidžiasi po du užsakomieji aštuonviečiai lėktuvai, kurie poilsiautojus iš Taičio tarptautinio oro uosto atskraidina vos per vos 20 minučių.

Capofaro, Salinos sala, Italija

Salina – mažas taškelis šiauriau nuo Sicilijos kartu su keliomis salomis, kai kuriomis net negyvenamomis, sudarantis mažulytį Eolijos salyną Tirėnų jūros tyruose. Salina įtraukta į pasaulio paveldo sąrašą dėl čia esančių net šešių vulkanų ir yra pati žaliausia salyno sala. Capo Faro ugnikalnio vardu pavadintas viešbutis „Capofaro Locanda & Malvasia“ įsikūręs tarsi ant pasaulio krašto – vynuogynų terasos baigiasi jūra, o tolumoje – įspūdingas dūmus vis papsintis Strombolio vulkanas.

Stebėti veikiančių vulkanų siūlome nuplaukti valtele, vakare, saulei nusileidus, kai įspūdingai atrodo srūvanti įkaitusi lava. Čia daugiau nėra nieko be gamtos, kalnų, žemės ir jūros. Ši ypatinga vieta gimė iš meilės, kurią vyndarių Alberto Tasca šeima puoselėja vynui ir jūrai. Nors ši sala ir nėra privati, bet buvimas „Capofaro Locanda & Malvasia“ suteikia būtent tokį pojūtį. Ypač jei apsistotumėte švyturyje.

Taip, tikrame švyturyje! Šeima 2017-aiaisiais įsigijo žemę kartu su XIX amžiaus salos simboliu – švyturiu, ir po metų jame svečiams atidarė šešis numerius, iš kurių atsiveria neįtikėtinas vaizdas į jūrą ir kalnus. Šalia viešbučio derlingoje vulkaninėje žemėje driekiasi net 4,5 hektaro vynuogynų, kur sirpsta vynuogės, iš kurių gaminamas vulkaninis Malvasia vynas.

„Capofaro“ virtuvėje darbuojasi ambicingas šefas iš Pietų Italijos – Ludovico De Vivo – kurio maisto filosofija vienija šeimininkų gero maistą aistrą, įsišaknijusią turtingoje ir gilioje gastronomijos istorijoje, kuri suburia monsu – Sicilijos ir Neapolio aristokratų namų šefų – pamokas su Sicilijos dvarų valstiečių tradicijomis. Šią vietą mėgsta popžvaigždė Rihanna – į ją atplaukia privačia jachta.

Tekstas buvo spausdintas žurnale „Aš Ikona“.