Mėgautis saulės spinduliais ir gėrėtis nuostabiai žydru dangumi galima net ir tankiai gyvenamuose miestuose, nes Balyje nėra dangoraižių – pastatai gana žemi. Taip pat yra ir kitų dalykų, kurie Baliui suteikia magiško žavesio ir traukia į šią salą net patyrusius keliautojus, kurie, atrodytų, jau visko yra matę.

Ši sala yra už aštuonių laipsnių į pietus nuo pusiaujo, todėl čia tinkama lankytis ištisus metus, bet kuriuo metų laiku. Joje veiklos ir pramogų gali rasti praktiškai kiekvienas, kad ir kokie būtų pomėgiai ar poreikiai. Karščiausiais mėnesiais galima ilsėtis paplūdimyje, vėsesniu ir sausu oru galima leistis į žygius gamtoje centrinėse aukštikalnėse arba linksmintis šventėse, kurių daugiausiai būna metų viduryje.

Štai pagrindinės priežastys, kodėl Balis išlieka populiari kryptis, traukianti įvairių tipų keliautojus. Galbūt kuri nors tiks ir jums.

Oras

Balyje vyrauja tropiniai orai – ištisus metus dienos paprastai būna saulėtos, o naktys – švelnios. Čia dažniausiai šilta ir drėgna – temperatūra svyruoja nuo 26 iki 31 laipsnio šilumos. Sausuoju laikotarpiu – nuo gegužės iki rugsėjo – saulėtų dienų daugiau, o daugiausiai kritulių iškrenta liūčių sezonu – nuo spalio iki balandžio – tokiu metu galima tikėtis trumpalaikio lietaus ir liūčių.

Balis

Kultūra

Balio kultūra unikali, ypač garsėjanti ryškiais menais – šios salos meno ir kultūros scena yra viena įvairiapusiškiausių pasaulyje. Čia galima susipažinti su įvairiais šokių ir muzikos žanrais. Didžiausią įtaką menų raidai šioje saloje daro pagrindinė religija – hinduizmas. Religinių švenčių laikotarpiu galima gėrėtis muzikos, teatro, šokio pasirodymais, grožėtis įmantriausiais kostiumais.

Taip pat kone kasdien galima gėrėtis šventinėmis ceremonijomis baliečių šeimose – čia įprasta rengti ritualus gimimo, mirties ir atgimimo proga.

Saloje netrūksta ir kultūrinių renginių – čia kasmet rengiami menų festivaliai ir regioninės šventės, tad nuobodžiauti tikrai neteks.

Balis

Maistas

Dauguma viešojo maitinimo įstaigų Balyje produktus auginasi pačios arba perka iš vietos augintojų, tad rinkdamiesi jas jūs ne tik galėsite mėgautis šviežiu vietiniu maistu, bet ir kartu paremsite vietos bendruomenes. Balio virtuvėje naudojami įvairūs prieskoniai, kuriais skaninami šviežių daržovių, mėsos ir žuvies patiekalai.

Kulinarija skiriasi nuo likusios Indonezijos, nes Balyje dauguma gyventojų indai, tad patiekalams didžiausią įtaką daro kinų ir indiška virtuvė. Saloje įsteigta begalė kulinarijos mokyklų, kuriose turistai mokosi tradicinės Balio virtuvės gudrybių. Gal tai puiki proga atrasti naują savo talentą?

Balis

Nesibaigiantis nuotykis

Balyje veiklos ras įvairiausius nuotykius mėgstantys keliautojai. Pagaukite bangą populiariausiuose Balio banglentininkų paplūdimiuose arba išsinuomokite banglentę ir pasimokykite ant jos išsilaikyti. Čia galima praktikuoti šuolius į vandenį nuo uolų, galima ir čiuožti natūralia „čiuožykla“ Aling Aling krioklyje. Jei gamtinės čiuožyklos adrenalinui nepakanka, galima čiuožti įmantriomis dirbtinėmis čiuožyklomis arba atrasti kitokios veiklos.

Galima apžiūrėti povandeninį pasaulį nardant arba plaukiant povandeniniu laivu. Žodžiu, Balyje yra visų pramogų, kurių galite užsimanyti.

Gamtos įvairovė

Balyje yra ne vien įspūdingų paplūdimių ir stebuklingų šventyklų – gamta čia labai įvairi. Salos kraštovaizdį sudaro nuostabios, vešlia žaluma apaugusios kalnuotos vietovės, įspūdingo grožio ežerai, didingi kriokliai, išskirtinę nuotaiką kuriantys ryžių laukai, gėlių sodai, gaivinančios šventos upės ir slapti kanjonai.

Balis

Apgyvendinimas pagal kiekvieno poreikius

Balyje tikrai rasite kur apsistoti – vis auganti turistinių būstų pasiūla patenkina visus įmanomus skonius ir poreikius. Nuo prabangių kurortų iki kuklių nakvynės namų – visur būsite svetingai pasitikti ir jaukiai apgyvendinti. Netgi galima išsinuomoti privačią vilą už stebėtinai prieinamą kainą.

Didžiausias kelionių organizatorius Lietuvoje, siūlantis keliones į Balį, Daugumoje kurortų ir viešbučių, į kuriuos veža ir didžiausias Lietuvoje kelionių organizatorius, įrengti baseinai, kai kuriuose – panoraminiai, kurie patys savaime yra pramoga, suteikianti nepamirštamų įspūdžių.

Balis

Nesibaigiančios galimybės apsipirkti

Nuo rankų darbo tradicinių suvenyrų iki aukštosios mados dizainerių kūrinių – kur apsipirkti Balyje ras ir tradicinių turgelių, ir stilingų butikų mėgėjai.
Atsivežkite papildomą lagaminą – jo jums prireiks. O net jei pamiršite – ne bėda, nes galėsite įsigyti vietoje.

Draugiški vietos gyventojai

Dauguma žmonių, kurie lankėsi Balyje, sutiks, kad šios salos gyventojai yra labai draugiški. Susirasti naujų draugų čia lengviau nei bet kurioje kitoje pasaulio vietoje, nes baliečiai linkę užmegzti pokalbį su kiekvienu, įskaitant turistus. Draugiški ir nuoširdžiai šilti vietos gyventojai ne vieną dešimtmetį leidžia turistams saloje jaustis kaip namie.

Geriausi paplūdimiai

Paplūdimių Balyje yra daugybė, bet visada norisi aplankyti ar apsigyventi šalia paties geriausio. išrinktas pačiu geriausiu Europoje. „TripAdvisor Traveler’s Choice“ apdovanojimų sąraše išvysite, kuriuos 15 paplūdimių keliautojai išrinko geriausiais.

Balis

1. Kelingking Beach, Nusa Penida
2. Gunung Payung Beach, Nusa Dua Peninsula
3. Atuh Beach, Nusa Penida
4. Melasti Beach, Ungasan
5. Pasih Uug Beach, Nusa Penida
6. Blue Point Beach, Ungasan
7. Tegal Wangi Beach, Jimbaran
8. Suluban Beach, Pecatu
9. Lipah Beach, Bunutan
10. Nyang-nyang Beach, Pecatu
11. Jemeluk Beach, Amed
12. Diamond Beach, Nusa Penida
13. Mengiat Beach, Nusa Dua
14. Balangan Beach, Kuta
15. Nusa Dua Beach, Nusa Dua

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)