Nuvykome į pirmojo apleisto lėktuvo vietą, kur stovi „Boeing“ 737-200. Jis lankomas rečiau vien todėl, kad iki šios vietos tenka gana ilgai važiuoti. Domėdamasis šia tema pirmiausia sužinojau būtent apie šį orlaivį, tad maršrutą organizavome taip, kad jis būtų pakeliui. 

Lėktuvas stovi netoli Pandawa paplūdimio, bet jį rasti net ir mūsų vietiniui vairuotojui nebuvo labai lengva, tad kelis kartus pravažiavę tą pačią vietą nusprendėme apeiti teritoriją pėsčiomis. Pats lėktuvas yra duobėje, tad jį pastebėti nuo kelio nėra taip lengva.


Čia stovi vos vienas namas, iš kurio išeina senukas ir vietine kalba sako: „taip, taip, čia tas lėktuvas“. Sumokame 10000 rupijų (~0.64 Eur) už įėjimą į jo namų kiemą, iš kurio atsiveria vaizdas į lėktuvą. Deja, pati teritorija šiuo metu aklinai uždaryta ir berods parduodama.

Daug kas spėlioja, kaip jis čia atsidūrė ir kodėl jis yra viduryje klinčių kasyklų. 

Realiausia versija, kad jis buvo išrinktas (nuimant sparnus), tuomet savininkas atsivežė jį į savo sklypą, surinko atgal ir greičiausiai planavo įrengti restoraną ar viešbutį. Kitaip tariant padaryti dar vieną turistų atrakciją. Deja, planas neišdegė, tad lėktuvas stovi apleistas nuo 2008 metų.


1983 m. pagamintas „Boeing’as“, vėliau – 1993 m. buvo parduotas dabar jau nebeegzistuojančiai Indonezijos pigių skrydžių kompanijai „Mandala Airlines“. Beje, nuotraukoje nesunku įskaityti „Mandala“ užrašo likutį. Reikia pripažinti, kad tai vienas keistesnių objektų, kuriuos teko matyti.

Apleisti Balio lėktuvai

Kitas „Boeing“ 737 yra gerokai arčiau oro uosto, šalia greitkelio, tad jo transportavimas čia atrodo gerokai logiškesnis. Šis lėktuvas čia stovi virš 10 metų. Žmonės kalba, kad jis čia atsidūrė 2007 metais ir greičiausiai taip pat buvo planuota jame įrengti restoraną ar kitą pramogų vietą.

Tiesa, šiam lėktuvui trūksta variklių, taip pat jis šiek tiek pakeltas nuo žemės, tad ratai kabo tiesiog ore. Pats orlaivio stovis atrodo dar prastesnis nei pirmojo. Vis dėlto pirmasis radinys buvo tiesiog wow, o šis stovi gyvenamųjų namų kieme, ant sutvarkytos vejos, šalia greitkelio ir tiesiog praranda tą keistą, tarsi „Lost“ serialo atmosferą.

Apleisti Balio lėktuvai

Kiti balio lėktuvai

Be šių dviejų, populiariausių, yra dar pora apleistų orlaivių. Vienas iš jų yra vakarinėje salos dalyje, tačiau ji yra ganėtinai toli nuo turistinių objektų ir vien dėl apleisto lėktuvo vargu ar būtų verta ten vykti.
Ketvirtasis lėktuvas yra kiek arčiau visų turistinių vietų. Tai buvęs Indonezijos avialinijų „Lion Air“ lėktuvas. Panašu, kad tik šiam vieninteliam lėktuvui pavyko atgimti antram gyvenimui – naujai perdažytas ir sutvarkytas lėktuvas 2016 metais tapo restoranu „Keramas Aero Park“. Pasilieku šio lėktuvo aplankymą kitiems metams ir būtinai pasidalinsiu patirtimi.

Be šių keturių apleistų lėktuvų Balyje taip pat galima rasti McDonnell Douglas DC-10 lėktuvo galo fragmentą stovintį šalia kelio Oberoi rajone. Šiuo metu čia įsikūręs „GATE 88 Rooftop“ baras ir jis paverstas instaliacija.

Apleisti Balio lėktuvai