Kelionių organizatoriaus „Coral Travel Lithuania“ krypties vadovė Aušra Vickienė ir 12 metų Turkijoje gyvenanti kelionių žinovė Erika Demirbuga pateikia 6 labai malonias priežastis, kodėl verta aplankyti būtent Turkijos Antalijos regioną, rašoma pranešime žiniasklaidai.

1. Išbandykite įkvepiančius žygius pėsčiomis

Turkijoje yra puikios sąlygos leistis į žygius pėsčiomis: pagal norą ir patirtį galite rinktis įvairiausio ilgio bei sudėtingumo maršrutus. Viena žinomiausių ir ilgiausių trasų ne tik Turkijoje, bet ir pasaulyje – prie Antalijos esantis Likijos kelias, kuris driekiasi net apie 540 kilometrų. Visas kelias paprastai įveikiamas per 30 dienų, tačiau retas kuris eina visą kelią – daugelis renkasi žygiuoti atkarpomis.

„Einant šia įspūdinga pėsčiųjų trasa jūsų laukia nepamirštami potyriai. Gėrėsitės kvapą gniaužiančiais gamtos vaizdais: prieš akis versis šimtametės alyvuogių giraitės, balto smėlio laukiniai paplūdimiai, nuostabūs čiurlenantys šaltiniai ir net snieguotos viršukalnės. Likijos kelias dovanos ne tik nepamirštamus peizažus, bet ir nukels jus 5000 metų į praeitį: kelyje aptiksite gausybę antikinio palikimo. Visas Likijos kraštas (Likija – istorinis Tekės pusiasalio pavadinimas) – tai įspūdingas muziejus po atviru dangumi, todėl teks gerai pasukti galvą apsisprendžiant, ką labiausiai norite pamatyti“, – teigia A. Vickienė.

2. Įsimylėkite jaukius paslaptingus senamiesčius

Pasivaikščiokite po Antalijos regiono miestų ir miestelių senuosius kvartalus. Smalsus keliautojas nustebs išvydęs Sidės, Antalijos ar Alanijos kurortų senamiesčius: jaukūs, maloniai šurmulingi, su išlikusiais įdomiais istoriniais paminklais.

„Būtinai nuvykite į vaizdingą senąjį Antalijos miesto kvartalą – Kaleiçi, įsikūrusį priešais pajūrio uolas ir senovinę prieplauką. Siauros akmenimis grįstos vingiuotos gatvelės, senoviniai mediniai namai, osmanų architektūrą atspindintys viešbutukai sukuria paslaptingą, rytietišką, laiku atgal nukeliančią atmosferą. Užsukite ten į autentiškos architektūros „Alp Pasa“ viešbučio restoraną paragauti puikių kebabų ar Viduržemio regiono salotų. Pasivaikščiojimą vainikuokite užkilimu Kaleiçi Panoraminiu liftu: apžiūrėję šį senove dvelkiantį Antalijos kvartalą iš aukštai liksite sužavėti“, – pataria kelionių žinovė Erika.

Pašnekovės rekomenduoja nuvykti ir į Sidės miesto senamiestį bei ten apžiūrėti visas antikines įžymybes.

„Vaikščiodami ten pasijusite tarsi istorijos muziejuje po atviru dangumi. Vakare prisėskite ant kelių tūkstantmečių istoriją menančio akmens Apolono šventyklos aikštėje ir grožėkitės saulėlydžiu. Tai ypač romantiška vieta Sidės senamiestyje, ant jūros kranto“, – pasakoja Turkijoje gyvenanti Erika.

Foto: DELFI / Dalia Vaitkutė-Šiaulienė

3. Patirkite, ką reiškia pabuvoti uolos viduje

Antalijoje gausu ne tik lankytinų istorinių vietų, nuostabių turistams pritaikytų paplūdimių, bet ir nepaprastų vietų natūralios gamtos mylėtojams.

„Nuvykite į unikalią Dim uolą, esančią dvylika kilometrų nuo Alanijos miesto – tai viena didžiausių uolų Turkijoje. Vaikščiodami po šį milijono metų senumo gamtos stebuklą išvysite įspūdingus stalagmitus ir stalaktitus, grožėsitės uoloje esančiu ežeru. Nenustebkite: uolos viduje tiek vasarą, tiek kitais sezonais, oro temperatūra siekia iki 18 laipsnių“, – pasakoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Duden kriokliai – dar vienas nuostabaus grožio gamtos paminklas Antalijos apylinkėse. Aukštutinis krioklys tarsi suspaustas uolų ir miško žalumos, žemutinis – įspūdingai tekantis tiesiai į Viduržemio jūrą.

„Šią gamtos dovaną galite pamatyti nemokamai, tačiau norint netrukdomai įamžinti krioklius, atvykite kuo anksčiau ryte, kuomet dar nėra turistų antplūdžio“, – pataria A. Vickienė.

4. Paragaukite gurmaniškų degintų ledų

Turkiška virtuvė – viena iš turtingiausių pasaulio virtuvių, galinti maloniai nustebinti savo tradicijomis, patiekalų įvairove, neatrastu skoniu. Atostogos Turkijos Rivjeroje negali vadintis pilnai įgyvendintomis, jei neparagausite skanios sezoninės žuvies tiesiai iš Viduržemio jūros.

„Atostogaujantys Kemero kurorte atminkite, kad geriausios žuvys ten yra çupra (karšiai), levrek (jūrų ešeriai) ir alabalık (upėtakiai), kurie kepami ant grotelių, o patiekiami gana paprastai (bet itin gardžiai): su šviežios citrinos gabalėliu ir salotomis “, – pasakoja kelionių mylėtoja Erika.

Pašnekovė rekomenduoja paragauti žymaus regiono deserto – keptų ledų. Šie ledai gaminami iš labai riebaus ožkų pieno. Beje, pienas melžiamas iš ožkų, kurios šeriamos laukiniais čiobreliais. Ledai yra pagardinti salep – milteliais, pagamintais iš džiovintų laukinių orchidėjų šaknų.

„Būkite nusiteikę gurmaniškam nuotykiui – ledai turi aštrų, dūminį skonį“, – atskleidžia Erika.

Kiti tradiciniai patiekalai, kuriuos verta paragauti Antalijos regione: mišrainė piyaz (iš tahin, česnako, virtų kiaušinių, graikiškų riešutų ir virtų pupelių), aštrus iš sezamo pastos gaminamas hibeş padažas bei neįprastas užkandis tirmis (virtos lubinų sėklos).

5. Išbandykite poilsį butikiniuose viešbučiuose

Antalijos regionas išskiskira puikia viešbučių pasiūla pagal kiekvieno skonį: norintys mėgautis puikiais turistams pritaikytais plačiais paplūdimiais renkasi didžiuosius viešbučius, kurių ypač gausu Alanijos regione. Žalumos mylėtojai turi galimybę ilsėtis pušynuose, Tauro kalnų apsuptyje Kemero, Beleko kurortuose. Norintys atostogų, kuriose derėtų kultūros pažinimas ir natūrali gamta, gali rinktis jaukius mažesnius ar butikinius viešbučius, esančius Antalijos bei Sidės kurortuose.

„Butikiniai viešbučiai ypač tinka poroms ar smalsiems istoriją mylintiems keliautojams. Tokių viešbučių išskirtinumas – galimybė ramų ar romantinį poilsį suderinti su pažinimo džiaugsmu. Dažniausiai jie dvelkia senovine architektūra ir stūkso kurortų senamiesčiuose, tad būkite pasiruošę ilgiems maloniems pasivaikščiojimams, tyrinėjant čia pat ranka pasiekiamą vietovės istoriją bei kultūrą“, – teigia krypties vadovė A. Vickienė.

Foto: DELFI / Dalia Vaitkutė-Šiaulienė

6. Pakilkite keltuvu į didingąjį Tahtali kalną

Ilsintis Kemero kurorte nepakilti į Tahtali kalną būtų tikra nuodėmė. 2365 m aukščio kalnas išsiskiria regiono kraštovaizdžio fone, o nuo kalno viršūnėje įrengtos apžvalgos aikštelės atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai į Kemerą ir jo apylinkes. I viršukalnę kelia modernus, antras pagal aukštį Europoje „Olympos“ keltuvas.

„Pasitikite iš aukštai saulę ankstyvą rytą, kai debesys nusidažo rausvai ir jums užgniaužia kvapą žvelgiant į atsiveriančius Viduržemio jūros horizontus. Arba palydėkite paskutinius saulės spindulius jai besileidžiant vakaruose, kai danguje viena po kitos įsižiebia žvaigždės. Šiuos vaizdus prisiminsite visam gyvenimui“, – tikina kelionių ekspertė A. Vickienė.