„Dabar neužtenka šūkio „ištyrinėk miestą ar šalį, į kurią atvažiavai“. Dabar sakome: „Ištyrinėk savo kūną“, – sako Kemalis Bayikas, atverdamas vieno gražiausių Stambulo viešbučių, kuriam vadovauja, duris. Ponas Kemalis įsitikinęs: turizmo ateitis yra sveikatinimasis. Vis daugiau žmonės trokš, kad kiekviena kelionė pagerintų jų fizinę, psichinę ir socialinę būklę. Juk kelionė – vienintelis ir geriausias priešnuodis chaotiškam, sveikatą alinančiam skaitmeniniam XXI amžiaus gyvenimui.
Stambulas

„Štai šiuose vandenyse mums vietos žvejys žvejoja žuvį, – į sąsiaurį mosteli ranka ponas Kemalis. – Ir dienos laimikis nėra tik patiekalo pavadinimas, tai iš tiesų ta žuvis, kurią šiandien mums sužvejojo. Mes neturime jokių šaldiklių, neperkame jokių supakuotų produktų. Viską gaminame patys. Agurkai užauginti pačių, net actą gaminame patys. Labai keista, kai komercinė įstaiga veikia prieš komercijos principus, tiesa? Bet tokios mūsų vertybės. Būti draugiškiems žmonėms ir aplinkai. Būti gamtoje ir ją išsaugoti. Remiame vietos ūkininkus, finansuojame Bosforo sąsiaurio jūrinius tyrinėjimus“, – sako ponas Kemalis, tvirtindamas, kad net miesto viešbutis su SPA, toks kaip „Six Senses“ Stambule, gali tapti sveikatinimosi oaze.
Stambulas

Harmonija su aplinka

Bosforo sąsiauris, jungiantis dvi jūras – Juodąją ir Marmuro, Europą ir Aziją. Ant jo kranto nutūpusios dvi 150 metų skaičiuojančios baltos vilos. Prieš porą metų šie pastatai tapo viešbučio „Six Senses Kocataş Mansions“ namais. Prireikė kelerių metų šiems istoriniams pastatams atstatyti, detalėms atkurti. Durys, langai, dauguma puošybos elementų atkartoja Osmanų imperijos palikimą.

Atkurtas architektūros paminklas prestižiniame Sariyer rajone vadinamas Bosforo perlu. Jis yra tarp ypatingų Stambulo viešbučių, kurie apgyvendina garsenybes. Nors jų pavardės, tiesa, neminimos viešai ir neskamba žiniasklaidoje. Prezidentinius šio viešbučio apartamentus, kurių dažnai teiraujasi atvykstantys garsūs svečiai, išgarsino Mustafa Kemalis Atatürkas, šiuolaikinės Turkijos įkūrėjas, pirmasis prezidentas, kuris čia buvo apsistojęs paskutiniais savo gyvenimo metais, tada, kai jau sirgo. Sužinojęs, kad prie viešbučio susirinko norinti jį pamatyti minia, jis išėjo į balkoną ir ištarė savo garsiąją frazę: „Pamatyti mane nereiškia išvysti mano veidą. Pamatyti mane – tai suprasti mano mintis ir vertybes.“ Šią istoriją Kemalis Bayikas pasakoja labai emocingai ir šiltai – kaip ir dažnas turkas, jis Atatürkui jaučia ypatingą meilę.
Stambulas

Nenuostabu, kad „Six Senses“ tinklas pasirinko šiuos istorinius namus. Visa grandinė yra išties unikali – jos sinonimas būtų ekologiška prabanga, tvarumas, o kiekvienas viešbutis yra harmonijoje su gamta ir vietine kultūra, stengiasi daryti kuo mažiau poveikio aplinkai. Jų logotipas – tai šeši pirštų atspaudai, kuriuos laimindami palieka Tailando budistų vienuoliai. Trys pagrindiniai piramidės taškai – tai jutimai – regos, garso, prisilietimo, – išdėstyti piramidės pagrinde, antroji piramidės pakopa atspindi skonio ir kvapo harmoniją, o viršūnėje šeštasis pojūtis – intuicija.

Tvarumo pamokos

Jeigu svarbu, kad jūsų viešbutis, kuriame apsistojate, nenaudoja plastiko, šis kaip tik toks. Mediniai dantų šepetėliai, medinės šukos, net skustuvo rankena – iš medžio. Ir tai dar ne viskas. Čia pat viešbutyje veikiančioje tvarumo laboratorijoje vedami mokymai svečiams – kaip pasigaminti kūno šveitiklį iš ką tik išgertos turkiškos kavos tirščių, kaip iš viešbutyje panaudoto aliejaus parsivežti lauktuvių žvakę.
Stambulas

„Keli šaukštai kavos tirščių, kelios patraiškytos kavos pupelės dėl kvapo, keli lašai ricinų ar alyvuogių aliejaus, dar citrinžolių aromato – ir štai viską sumaišę pagaminame kūno šveitiklį“, – rodo tvarumo laboratorijos siela Ata Ozmenas.

Jis čia pat moko daryti dantų pastą, lūpų balzamo ar rankų kremą. „Du kilogramai viešbutyje panaudoto aliejaus, aštuoni kilogramai bičių vaško, ir iš to galime pagaminti du šimtus žvakių“, – šypsosi Ata. Kai jau po mokymų atrodo, kad tvarumas gali tapti kančia, Ata nuramina: nereikia išgyventi, kad nesame idealūs ir darome klaidų – tvarumas yra maratonas, ne sprintas. Išvis smagus procesas – pasigaminti savo kombučios. Iš panaudotų arbatžolių besifermentuojantys vardiniai kombučios stiklainiai, laukiantys savo šeimininkų, – smagus žaidimas ir klientų pamaloninimas.

Maisto terapija

Ar kada pagalvojote, kad ne tik dietologas gali sudėlioti jums mitybos planą? Užmetus akį į energingą virtuvės šefą Ozgurą Ostuną, tenka pripažinti: lieknas virtuvės dievas ir yra įrodymas, kad jis gamina sveiką maistą. Ozguras pasakoja savo karjeros istoriją: kai draugai eidavo žaisti futbolo, jis po pamokų stovėdavo virtuvėje ir mokydavosi gaminti. Vos aštuoniolikos išvažiavo dirbti į Dubajų, atsidūrė viename geriausių pasaulio viešbučių „Armani“, įsikūrusiame garsiojoje „Burj Khalifoje“, dirbo 122 aukšte įsikūrusiame „Atmosphere“ – aukščiausiai pasaulyje esančiame restorane. Tam, kad pasiektų tai, ką turi šiandien, jam tekdavo miegoti restorano sandėliuke – nes jėgų po darbo grįžti namo nebebūdavo. Todėl į Stambulą po šešerių metų grįžo užsitarnavęs vardą ir dabar vadovauja viešbučio virtuvei.
Stambulas

„Kas tris mėnesius keičiu meniu, nes svarbiausia – sezoniškumas. Negaminame ne sezoninio maisto. Pirmadieniais pats važiuoju į turgų, nes perkame tiesiai iš ūkininkų, – sako O. Ostunas. – Perku tik tai, ką pirkčiau savo mažam sūnui. Be jokių pesticidų, chemikalų. Jei turguje šiandien bus geri burokėliai, ruošime iš burokėlių. Karvių sūris atkeliauja iš mano gimtojo kaimo Bolu. Ėriena iš Trakijos, nes ji ten geriausia, artišokai – iš Izmyro ir Stambulo. Jokių iš anksto paruoštų supakuotų produktų – savo gamybos pomidorų padažas, savo majonezas, sviestas iš ūkininkų, jokio palmių aliejaus. Geriausias patarimas galioja ir namuose – rinkitės tik tuos produktus, kurių galite nupirkti tiesiai iš jų augintojų. Nepamirškite prieskonių ir sėklų, savo rankomis raugtų daržovių. Kuo dažniau gaminkitės patys ir stebėkite porcijų dydį.“

Šefas Ozguras rengia tris maisto programas – svoriui reguliuoti, miegui gerinti ir detokso. „Norintiems sureguliuoti svorį siūlau maistą su daug baltymų ir daržovių, šiek tiek grūdų. Net per savaitę galima pasiekti puikių rezultatų. Norintiems pagerinti miego kokybę, reikėtų daugiau vartoti lašišos, jogurto, kitų pieno produktų, atpalaiduojančių žolelių, tokių kaip melisa, anyžius. Organizmą siūlau valyti vartojant daugiau augalinio maisto, šiek tiek žuvies, gerti natūralių sulčių, vartoti imbiero, ciberžolės, žagrenio.“

Susiliejimas su gamta

Kūno ir sielos atostogas galima praleisti ir miesto viešbutyje, bet tiems, kurių ramybei reikia visiško privatumo, galima rinktis vietas, kuriose ištisus kilometrus nesutiksite kito žmogaus. Todėl dabar persikelkime į Bodrumą. Kiek daugiau nei valanda skrydžio iš Stambulo ir leidžiamės Milo oro uoste. Dar valanda kelio automobiliu iki Kaplankaya, iš turkų kalbos išvertus, Tigro uolos, pietinės Egėjo jūros pakrantės, kurioje, kaip pasakoja legendos, kažkada gyveno Anatolijos tigrai. Pasak „Boutique Travel“ įkūrėjos Ajos, ši vieta gali pakeisti supratimą, ką iki šiol matėte Turkijoje.
„Boutique Travel“ įkūrėjos Aja

Tai – šeši kilometrai pakrantės, septyni nuošalūs paplūdimiai, iš aukščiausios Kaplankaya vietos, 300 metrų, matosi bekraščiai tyrai, uolėta žemė, nusėta alyvmedžių, į kurią atklysta šernai ir lapės. Turtingas deguonies oras, prisodrintas pušų ir laukinių gėlių aromato. Sunku įsivaizduoti, kad čia kelias valandas einant keliuku prie jūros galima nesutikti žmogaus – Kaplankaya yra dviejų Monakų dydžio, o teritorija apgyvendinta tik dešimtadaliu.
Kaplankaya

Čia yra sraigtasparnių pakilimo aikštelė, jachtų uostas, vienas viešbutis ir parduodamos privačios vilos, bet, kaip sako Conny Anderssonas, „Six Senses Kaplankaya“ generalinis direktorius, planuojama šioje unikalioje vietoje atidaryti dar keletą viešbučių. „Norime Kaplankaya paversti magiška vieta, nauju miestu, kuris turėtų tokią pačią trauką kaip ir Bodrumas. Į Turkiją viešbučiui vadovauti atvykęs švedas mus pasitinka paplūdimyje, vairuodamas vandens dviratį.

Kaplankaya yra unikali vieta, kurioje gali pabėgti nuo stresinio gyvenimo, čia daug erdvės ir privatumo, o tai labai aktualu pandemijos laikotarpiu. Dauguma čia atvyksta unikalių įspūdžių ir vedami noro nuo visko pabėgti. Galintys sau leisti viską ieško ne pribloškiančio interjero ar išskirtinio valgių dizaino lėkštėje, o paprastų dalykų, pabėgti nuo rutinos ir grįžti prie savo šaknų, sustiprinti sveikatą, gerai jaustis, vis daugiau žmonių savo atostogoms renkasi vietas, kurios gydo.“

Tvarkant Kaplankaya neiškirstas nė vienas alyvmedis – jie iškasti ir persodinti, – dabar iš savų alyvuogių spaudžiamas nuosavas aliejus. Vanduo, naudojamas viešbutyje buitinėms reikmėms, išgaunamas iš jūros, prieskoniai auga ekologiškame darže viešbučio teritorijoje, tręšiamas kaušinių lukštais, prieskoninės žolelės švelniai kedenamos jūros brizo, o daržovės perkamos Kazikli kaimelyje netoli Bozbuko. Virtuvės šefas kanadietis Johnas Bakkeris pataria: prieskonių galite užsiauginti net ant palangės. „Visada apsižvalgykite, kas auga aplink jus“, – sako Johnas, skabydamas ant jūros kranto augančių krienų žiedus, kurie šįvakar papuoš atostogautojų patiekalus.
Kaplankaya

Valyti ne tik kūną, bet ir protą
Pasak „Boutique Travel“ įkūrėjos Ajos, „Six Senses Kaplankaya“ turi didžiausią SPA visoje Turkijoje, tai – įspūdingas 10 tūkst. kvadratinių metrų plotas, kuris, laikantis Rytų tradicijų, yra padalytas atskirai vyrams ir moterims su bendromis erdvėmis vakariečiams. „Sveikatinimasis – tai ne tik atsitiktinis masažas. Sveikatinimasis – tai visuma priemonių, kurių galite imtis per atostogas – nuo buvimo su savo šeima kartu, vaikščiojimo gryname ore, sporto treniruočių, valgiaraščio sudarymo iki meditacijos, gydymo spalvomis, čakrų valymo“, – sako „Six Senses“ sveikatingumo direktorius Dr. Ranjanas Kapooras, diplomuotas medikas ir ajurvedos specialistas.
Kaplankaya

Pasak Ranjano, „Six Senses“ turi pažangią modernią aparatūrą, skenuojančią visą žmogaus organizmą, kuri aptinka problemines vietas. „Žmonės po pandemijos yra labai pavargę, negali miegoti, negali dirbti, daug stresuoja. Mes sukūrėme specialią „Laimės“ programą, kuri siūlo, kaip gydyti kūną ir protą. Negalima atskirti kūno ir proto, nes niekada nenumesi svorio, jei nedirbsi su smegenimis. Smegenys maitina mūsų kūną. Priklausomai nuo kankinamų problemų, parenkame miego, fitneso ar detoksikacijos programas. Detokso programa veikia ne tik kūną, bet ir protą – išvalyti mintis dar svarbiau. Kūno detoksikaciją pradedame nuo intensyvios jogos ir penkių stiklinių vandens – ir organizmas jau valosi, po to parenkame mitybos programą, sulčių, glotnučių sudėtis. Norime edukuoti savo svečius, kad jie, išvykę iš Kaplankaya, ir toliau laikytųsi jiems nustatytos sveikatingumo programos. Siūlau namuose kasryt laikytis sveikos rutinos: atsikėlus iš pat ryto išgerti vandens su citrina, padaryti tempimo pratimus ir pagalvoti, ko trokštate iš ateinančios dienos, susikaupti, susidaryti planą ir taip balansą išlaikysite iki vakaro, būsite motyvuoti, laimingesni, nereikės daktarų ir klinikų.“
Kaplankaya

Kvėpavimas ir ramybės paieškos
„Dažnas nemoka ir nesugeba atsipalaiduoti, kad ir kokių verslų sukūrė ar kokių didelių darbų nuveikė. Reikia išmokti nusiraminti, tai padeda padaryti čia dirbantys žmonės“, – sako prabangių kelionių dizainerė, „Boutique travel“ įkūrėja Aja, pristatydama iš Indijos atvykusį jogos guru Dorelalį Singhą Thakurą, dirbantį vadinamajame „Six Senses“ meditacijos kupole.
Kaplankaya

„Siūlau pradėti nuo čakrų meditacijos. Kiekvienas turime tam tikrą kiekį energijos, kad žinotume, kur ją nukreipti, reikia nurimti ir tik tuomet suvoksime, ko labiausiai trūksta. Mokėjimas susikoncentruoti yra būdas atpalaiduoti ir nuraminti savo protą. Kaip tai padaryti? Susitelkite į kvėpavimą, įkvėpkite ir iškvėpkite. Naudokite savo protą ir stebėkite kvėpavimą: aš ne tiesiog įkvepiu ir iškvepiu, bet darau tai sąmoningai. Ką tai duoda? Išmokus koncentruotis į kvėpavimą, galima valdyti nepageidaujamų, keliančių stresą, minčių srautą, kuris lyg šiukšlės teršia ir trikdo vidinę ramybę, o su ja ateinančius reikiamus vidinius sprendimus. Tuomet, kai protas randa harmoniją su kūnu, pasiekiame norimų rezultatų. Mes esame tai, kokios yra mūsų mintys. Mano fiziniai gebėjimai priklauso nuo to, kas verda galvoje. Jei įsileidžiu blogas mintis, jas ir spinduliuoju. Kai ateina suvokimas, nebelieka negatyvumo. Juk, kai yra šviesa, nėra vietos tamsai“, – sako atsisveikindamas jogos ir meditacijos guru Dorelalis, kuris apsigyveno Kaplankaya, kad galėtų atostogautojams padėti pajusti dvasinę ramybę. Atostogų metu rekomenduotina rūpintis savo mintimis, mityba, kūnu, kad namo grįžtumėte ne su papildomais kilogramais, o lengvumo būsena ir vidine ramybe.