Daugelį metų Turkijoje dirbanti lietuvė pažymi, kad šiemet keliaujantys į Turkiją renkasi ne tik poilsį ar darbostogas viešbučiuose, kuriuose galima mėgautis „viskas įskaičiuota“ privilegijomis, bet ir dažniau savarankiškai bando atrasti įspūdingus gamtos kūrinius, istorinį bei kultūrinį šalies paveldą, ar net patį Stambulą, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai. Tačiau, nepaisant noro ar savarankiškų kelionių, anot jos, rekomenduotina iš karto susidėlioti prioritetus šaliai pažinti, o dienos keliones į Stambulą – planuotis iš anksčiau.

„Įspūdžių išsiilgę turistai siekia išnaudoti visas galimybes aplankyti kuo daugiau nematytų objektų bei artimiau susipažinti su Turkiją garsinančiomis vietovėmis, tokiomis kaip Kiopriuliu kanjonai bei Kapadokija, Stambulas. Viena iš galimybių, padedančių įgyvendinti šį tikslą patogiai ir greitai – savarankiškos kelionės automobiliu, kurį nesudėtingai galima išsinuomoti, ar pigūs vidiniai skrydžiai tarp pakrantės kurortų ir Stambulo“, – pasakoja daugelį metų Turkijoje turizme dirbanti V. Kazlaučiūnaitė.

Anot jos, savarankiškos kelionės automobiliu, atrandant Turkiją kitaip, itin dėkingos ir dėl gerokai sumažėjusių turistų srautų, tad šiemet tikrai neteks brautis per turistų minias, ar stovėti eilėse prie bilietų į lankytinas vietas, jau nekalbant apie kainas vietos kavinėse ar automobilių nuomos paslaugas, kurios kritusios net kelis kartus.

7 vietos, kurias verta aplankyti 2021 metais Turkijoje savarankiškai:

1. Turkijos gyvenimo ritmas Stambule

Prabangusis didmiestis Stambulas turistus žavi ne tik moderniais dangoraižiais, prabangiomis vilomis ar dideliais parkais – šiame mieste apstu išskirtinių rūmų, pilių, bokštų bei skirtingų religijų maldos namų, kurie dažnai tampa keliautojų traukos objektais. Stambule karantino laikotarpiu įvesta komendanto valanda, todėl išvengdami didelių vietinių gyventojų srautų, turistai gali patogiau ir greičiau pasiekti lankytinus objektus tiek pėsčiomis, tiek automobiliu ir taip pajusti tikrąjį Turkijos gyvenimo ritmą.

2. Įspūdinga „Medvilninė pilis“

Ant kalno šlaito, kur buvo įkurtas antikinis Hierapolio miestas, susidariusios kalcio terasos, turkų vadinamos „Pamukkale“, kas reiškia „Medvilninė pilis“ – taip pat dėmesį prikaustantis reginys. Pats Bizantijos laikų miestas, apsodintas rožynais ir oleandrais, iki pandemijos sulaukdavęs didelių srautų turistų, dabar tuštesnis ir atviresnis, tad pamatyti jį visu didingumu – tikrai verta. Čia galima surasti ir mineralinio vandens baseiną – dar vieną turistų traukos vietą, į kurią vykstama sveikatintis.

3. Aukštuomenės sostinė Urla

Aukštuomenės ir verslo pasaulio atstovų pamėgtas miestelis Urla sužavės meno ir kultūros mėgėjus bei tuos, kurie neaplenkia vietinio maisto siūlančių paragauti restoranų. Nedideli viešbučiai, vyninės ir jaukios kavinės primena Graikiją, tačiau Urla išsiskiria kasmetiniu artišokų festivaliu, sudominančiu gastronomijos pasaulio atstovus.

4. Mesopotamijos perlas – Mardinas

Mesopotamijos perlu vadinamas Mardinas – išskirtinis savo istoriniais akmeniniais namais, senosiomis bažnyčiomis bei vienuolynais. Nors šis miestas nesulaukia pernelyg didelių turistų srautų, jį verta pamatyti tiems, kurie nori artimiau susipažinti su islamu bei krikščionybe persipynusia istorija. Siaurose Mardino gatvelėse puikuojasi ne tik ne vieną šimtmetį menantys akmeniniai pastatai, bet ir autentiški viešbučiai bei restoranai, kuriuose galima stabtelėti pailsėti po kelionių. Įdomu tai, kad šiame mieste gyvenanti senoji sirų ortodoksų karta vis dar kalba istorine aramėjų kalba.

5. Žmones primenančios uolos Mažojoje Kapadokijoje

Nors nemaža dalis turistų dažniau renkasi aplankyti žymiąją Kapadokiją, netoli Antalijos provincijos kurortų esanti vietinių gyventojų vadinama Mažoji Kapadokija – nedaug atsilieka savo kraštovaizdžiu. Čia galima išvysti per daugybę metų, „Adam Kaylar“ vadinamas, susidariusias uolienų sangulas – konglomeratus, kurie primena žmonių siluetus. Vykstant į Mažąją Kapadokiją, patartina pasisvečiuoti ir antikiniame Selgės miesto teatre, kuriame kadaise vykdavo sporto renginiai bei įvairūs pasirodymai.

6. Ispartos rožių laukai

Gegužę Ispartos miesto kaimynystėje prasidedantis rožių derliaus nuėmimas – tiek pačių turkų, tiek turistų akis pritraukiantis procesas, besitęsiantis keletą savaičių. Čia nuimami rožių žiedai naudojami ne prekybai gėlėmis, o rožių aliejaus, vandens bei kosmetikos gamybai. Pakeliui į rožių laukus pravartu aplankyti ir Turkijos Maldyvais, dėl skaisčios vandens spalvos, vadinamą Saldos ežerą.

7. Afyonkarahisar: kur susijungia reabilitacija ir istorija

Afyonkarahisar mieste, paprastai vadinamu Afjonu, įsikūrę gausybė terminių viešbučių, kuriuose ilsėtis galima visus metus. Čia keliautojai vyksta norėdami suderinti poilsį, medicinines paslaugas bei keliavimą. Viešbučiuose atsipalaiduoti galima mineralinio vandens baseinuose, reabilitacijos centruose. Šalia jų – ne mažiau įspūdingos istorinės vietos: Afjono pilis bei tūkstančius metų skaičiuojantis Frygijos slėnis, primenantis Kapadokiją.

Anot Vitos, šie Turkijos perlai tiks visiems, norintiems pažinti šalį kur kas plačiau nei jų meilės turistams kultūrą ar politiką viešbučiuose. Tuo tarpu paros automobilio nuomos kainos Turkijoje šiuo metu prasideda nuo kelių dešimties eurų, o skrydžių kainos, tarkime į Stambulą iš kurortinės Antalijos (į abi puses) – nuo mažiau nei 100 eurų iki 150 eurų, kuriuos sumokėję gaus nemokamą pristatymą į ir iš oro uosto į viešbutį, gido palydą Stambule, pietus ir vakarienę.

„Šie metai – ypatingi Turkijoje. Kainos kritusios, srautai maži, tad unikalios galimybės atsiveria vis plačiau“, – sako V. Kazlaučiūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)