Siekdami suteikti į Turkiją keliaujantiems asmenims daugiau aiškumo, pasiteiravome šiemet Lietuvoje pradėjusio veiklą tarptautinio kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ Turkijos krypties vadovės Aušros Vickienės, kaip griežtas karantinas paveikia į Turkiją atvykstančius turistus ir viešbučių veiklą.

Turistams komendanto valanda netaikoma

„Keliautojams, atvykusiems turizmo tikslais į Turkiją, komendanto valanda yra netaikoma. Karantino metu apgyvendinimo įstaigos ir toliau teikia paslaugas klientams, įskaitant viešbučių viduje esančius restoranus“, – teigia pašnekovė. Užsienio svečiams leidžiama vykti ir už viešbučio teritorijos ribų, pavyzdžiui į ekskursijas, muziejus ar kitas lankytinas vietas.

Svarbiausia su savimi turėti pasą ir apgyvendinimą patvirtinantį dokumentą bei specialų turisto (HES) kodą, kuris yra suteikiamas keliautojui atvykimo į Turkiją metu. Viešasis transportas ir toliau veikia, tačiau su tam tikrais apribojimais. „Pagrindiniai šalies muziejai ir istorinės vietos, įskaitant Stambulą, Antaliją, Mugla, Kapadokiją ir kitus miestus, yra atviros užsienio lankytojams net ir komendanto valandos metu“, – sako Aušra Vickienė.

Ji pabrėžė, kad maitinimo įstaigos, esančios ne viešbučių teritorijoje, toliau veikia, tačiau iš jų galima maistą tik išsinešti, t.y. galimybės valgyti ne viešbučio restorane, deja, nėra.

Turkijos specialus medicininių ir apgyvendinimo išlaidų COVID-19 draudimas

Dauguma Lietuvos draudimo bendrovių nekompensuoja saviizoliacijos (apgyvendinimo išlaidų) bei medicininių išlaidų užsienyje susirgus COVID-19. „Šios situacijos sureguliavimui Turkijos vyriausybė siūlo sprendimą atvykstantiems į Turkiją turistams medicininių ir apgyvendinimo išlaidų draudimą ištikus COVID-19 ligai. Neturint tokio draudimo, turistų patiriamas išlaidas gali tekti dengti iš savo kišenės“, – akcentuoja pašnekovė.

Turkija atsidarė turistams

Pagal saugaus turizmo programą jau sertifikuota apie 10 tūkstančių viešbučių

Siekiant užkirsti kelią COVID-19 pandemijai, Turkija smarkiai investuoja į „Saugaus turizmo sertifikavimo programą“, kuri yra viena pirmųjų ir sėkmingiausių pavyzdžių pasaulyje šioje srityje. „Nuo 2021 metų sausio 1-os dienos Turkijos viešbučiams, turintiems 30 ir daugiau kambarių, „Saugaus turizmo sertifikatas“ yra privalomas“, – teigia pašnekovė. Iki šios dienos šalyje jau sertifikuota apie 10 tūkstančių viešbučių.

Reikalavimai viešbučiams, norint gauti „Saugaus turizmo sertifikatą“

„Saugaus turizmo sertifikatas“ apima virš 130 nustatytų kriterijų. Viešbučiai, gavę tokį sertifikatą, savo patalpose ar naudojamose transporto priemonėse užklijuoja tai patvirtinantį kodą su logotipu.

„Pavyzdžiui, vienas iš numatytų kriterijų – suteikti galimybę turistams atlikti PGR testą viešbučio patalpose arba sudaryti sąlygas turistams atlikti PGR testą artimiausioje laboratorijoje, kad turistai, gavę neigiamus rezultatus, galėtų sugrįžti į Lietuvą. Turkijoje COVID-19 PGR testo kaina yra apie 30 Eur“, – pasakoja Turkijos krypties vadovė.

„Aišku, lieka galioti jau visiems savaime suprantami socialinės distancijos, asmens higienos ir saugumo reikalavimai – medicininių kaukių dėvėjimas visose viešosiose vietose (gatvėje, viešajame transporte); įeinant į kiekvieną viešbutį ar turistinį objektą, kiekvienam atvykusiam pamatuojama temperatūra“, – pabrėžė bendrovės atstovė.

Visos viešbučių ir turistinių objektų zonos yra reguliariai dezinfekuojamos. Vėdinimo sistemos taip pat reguliariai tikrinamos. Svečiai gali naudotis rankų dezinfekavimo priemonėmis, padėtomis bendrose patalpose ir kambariuose. „Socialinio atstumo taisyklės taikomos visose bendrose patalpose, įskaitant baseinus, posėdžių sales, animacijos ir poilsio zonas. Viešbučiai nėra pilnai užpildyti. Užpildymo procentas svyruoja nuo 30 iki 50 proc., tam, kad būtų išlaikomi socialinės distancijos reikalavimai“, – teigia pašnekovė.

Atviruose švediško stalo restoranuose maistas ir svečiai prie stalų atskiriami stiklinėmis sienelėmis, o pats padavėjas patiekia svečių prašomo maisto – tokiu būdu užtikrinamas turistų saugumas. Prie jų stalo svečiai gali naudotis vienkartiniais ir supakuotais stalo įrankiais bei pagardais.

Turkija atsidarė turistams

Skiepijami turizmo darbuotojai

Turkijos turizmo skatinimo ir plėtros agentūra yra parengusi Turkijos turizmo darbuotojų skiepijimo programą, kuri yra „Saugaus turizmo sertifikavimo programos“ sudedamoji dalis. Tokiu būdu yra siekiama užtikrinti Turkijos turizmo darbuotojų bei atvykstančių svečių sveikatą ir saugą. „Planuojama, kad turizmo darbuotojų skiepijimas turėtų būti baigtas iki 2021 m. vasaros sezono pradžios. Turkija deda didžiules pastangas, jog atvykusiems iš užsienio svečiams būtų garantuotos saugios ir sveikos atostogos“, – aiškina Turkijos krypties vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)