Nuo gyvybingo kosmopolitiškojo Stambulo iki įvairialypės sostinės Ankaros, nuo istorinių Efezo griuvėsių iki nežemiškai nuostabios Kapadokijos, Turkija neleis jums prisėsti nė minutei. Tačiau prieš vykdami į Turkiją privalote kai ką žinoti.

Turkija yra musulmoniška šalis ir joje lankydamiesi turite tai turėti omenyje, visada gerbti kitokią kultūrą ir kitokius įsitikinimus. Nors kai kurie miestai, tokie kaip Stambulas, dėl Vakarų įtakos yra laisvesni, Turkija vis dėlto yra konservatyvi šalis, o jūs, kaip jos svečias, privalote atitinkamai joje elgtis.
Turkai apipils jus dėmesiu ir bus malonūs, tačiau visur, kur tik galės, bandys pasinaudoti ir tai padarys. Ir tame nieko blogo, tiesiog taip yra.

1. Deramai apsirenkite

Kadangi tai yra musulmoniška šalis, moterys turėtų dengti savo kelius ir pečius. Prieš eidami į mečetę, privalote nusiauti batus ir prisidengti. Privalote paisyti bet kokių nurodymų, pavyzdžiui, kai kuriose mečetėse tam tikru dienos metu moterims apskritai negalima būti. Taip pat venkite lankytis mečetėse penktadieniais, nes tai yra maldos diena. Be to, konservatyvesnėse vietovėse (net Ankaroje) netgi raudoni nagai gali sulaukti nepageidaujamo dėmesio.

2. Atkreipkite dėmesį į ramadaną

Tai pagal islamą yra pasninko mėnuo, kai musulmonai nuo aušros iki sutemų susilaiko nuo valgymo ir gėrimo. Demonstruojant pagarbą vietos kultūrai, derėtų per ramadaną viešose vietose vengti valgymo.

Turkija

3. Išmokite kelis turkiškus žodžius

Taip – evet
Ne – hayir
Ačiū – tesekkür ederim


Vakaruose įprastos kūno kalbos naudojimas gali būti painus. Norint pasakyti „taip“, galva linktelėjama žemyn, „ne“ – aukštyn, pakeliant antakius ir spragtelėjant liežuviu.

4. Nediskutuokite apie Atatiurką

Turite žinoti, kad turkai labai gerbia Turkijos respublikos įkūrėją Mustafą Kemalį Atatiurką. Niekada nepokštaukite apie šį asmenį ir nelaidykite apie jį replikų. Tas pats pasakytina ir apie šalies vyriausybę, Turkijos vėliavą, kariuomenę – tai paprasčiausiai neteisėta šioje šalyje.

Bosforo sąsiauris Stambule

5. Su vietiniais nesiginčykite apie futbolą

Pašnekovai laimės, o jūs – pralošite. Turkai yra aistringi šio sporto gerbėjai. Tiesą sakant, tai yra bemaž universali taisyklė. Nediskutuokite apie politiką, religiją ir futbolą.

6. Derėkitės

Derybos dėl kainos laikoma mandagumo gestu ir tam tikra dialogo forma. Tačiau būkite atsargūs su tuo, ką sakote. Jeigu parduotuvės savininkui sakote, kad pagalvosite ir sugrįšite, jis tai įsidėmės ir pamatęs, kad kitą dieną praeinate pro šalį, ims jus plūsti.

7. Neabejokite, iš jūsų stengsis nulupti pinigų

Pasidomėję organizuotų dienos ekskursijų kainomis galite nustebti, kiek jos skiriasi. Tai labai priklauso nuo to, kur užsakote turą, kas yra jūsų pusbrolis, brolis ar tolimas draugas, susijęs su perkama ekskursija. Tikėkitės, kad greičiausiai nuo jūsų šiek tiek nuplėš, tačiau žiūrėkite tai kaip į patirtį, apie kurią vėliau galėsite papasakoti savo draugams.

Turkija


8. Nepirkite akmenų ir fosilijų

Akmenys ir fosilijos laikomi kultūriniais artefaktais, tad jų eksportas yra nelegalus. Nepaisant to, tikrai atsiras žmonių, kurie atvirai bandys jums parduoti tokius daiktus. Taip pat labai tikėtina, kad įsigysite padirbtą fosiliją.

9. Nefotografuokite žmonių, neatsiklausę jų leidimo

Žmonės, ypač vyresnio amžiaus, bijo fotoaparato ir laiko jį „blogio akimi“. Jokiu būdu nefotografuokite moters, dėvinčios čadrą, besimeldžiančių žmonių ar karinės įrangos.

10. Gerkite arbatą ir kavą

Būtinai gerkite obuolių arbatą, kurią Turkijoje jums siūlys visur. Ji tikrai skani. Taip pat pabandykite turkiškos kavos ir leiskite ateities pranašautojui paburti iš jos tirščių.

Turkija


11. Valgykite vietinį maistą ir mėgaukitės kultūra

Kai gaunate maistą, pabandykite visko, kas padėta ant lėkštės. Jeigu to nedarysite, galite įžeisti jus vaišinantį žmogų. Kita vertus, tai padaryti nebus sunku, nes turkų maistas yra skanus. Vis dėlto turkiški patiekalai milžiniški, o turkai mėgsta vaišinti savo svečius ir jais deramai pasirūpinti. Stambule paragaukite sumuštinių su žuvimi, tai taps labai autentiška patirtimi. Turkijoje tiek daug skirtingų kultūrinių dalykų, kuriuos privalu pamatyti ir išbandyti, kad bus gėda kažką pražiopsoti, pavyzdžiui, besisukančius dervišus.

12. Nedemonstruokite viešai meilės

Prisiminkite, kad Turkijoje nedera viešumoje rodyti savo meilės jausmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)