Alanija – Marko Aurelijaus dovana Kleopatrai

Legenda byloja, kad Alaniją kaip vestuvių dovaną Kleopatrai padovanojo pats Markas Aurelijus, o senovės Egipto valdovė mielai čia leisdavo laiką. Visai nenuostabu, nes Alanija užburia panoramomis, kuriomis galima mėgautis kylant į kalnus ar iš terasose įsikūrusių kavinių. Bene pats įspūdingiausias vaizdas atsiveria nuo Alanijos tvirtovės, vienintelės išlikusios turkų seldžiukų tvirtovės pasaulyje – matyti nesibaigiantys smėlio ir smulkių akmenukų paplūdimiai, Alanijos miestas ir Tauro kalnai.

Mieste yra išlikusių senovinių gynybinių įtvirtinimų ir bokštų, saugojusių nuo užpuolikų. Vienas įdomiausių miesto objektų taip pat susijęs su gynyba – tai XIII a. karinių laivų statykla. Dar vienas į akis krintantis dalykas Alanijos senamiestyje – parduotuvėlės, kuriose prekiaujama odos, aukso, tekstilės gaminiais, suvenyrais. Čia svarbiausia – derėtis, kitaip pardavėjai gali įsižeisti, o ir permokėti juk nesinori. Užsukus į turgų privalu nusipirkti ir paragauti mažųjų turkiškų bananų.

Dėl gero kainos ir kokybės santykio Alanijoje mėgsta poilsiauti poros, draugų kompanijos, šeimos su vaikais. Viešbučių ir pramogų pasirinkimas labai platus, taip pat ir ekonominės klasės, todėl kiekvienas poilsiautojas randa sau priimtiną variantą tiek pagal poreikius, tiek pagal piniginę. Tiesa, kurorto centre viešbučiai nedideli, pavyzdžiui, „Grand Okan“, „Kleopatra Blue Hawaii“, „Grand Kaptan“ ir kiti.

Belekas – ieškantiems išskirtinės kokybės

Belekas galėtų būti tobulų atostogų sinonimu: balti smėlio paplūdimiai, kelios dešimtys naujų ir prabangių 4–5 žvaigždučių viešbučių, įsikūrusių toliau nuo centro. Išskirtiniai ir ypač šeimoms su vaikais skirti „Letoonia Golf Resort“ ar „Gloria Serenity“, o „Ela Quality“ vadinamas vaikų rojumi. Be to, Belekas siūlo pasaulinės klasės golfo aikštynus, iš kurių galima stebėti į jūrą besileidžiančią saulę ar grožio procedūras SPA centruose. Apie ką dar galėtų svajoti ieškantys lėtų, ramių ir komfortiškų atostogų? Nebent apie šviežią maistą – tipiškus patiekalus, žuvį, jūros gėrybes, daržoves ir vaisius, kuriais Beleke galima mėgautis tiek vietinėse užeigose, vadinamose „locanta“, tiek gourmet restoranuose.

Turkijos regionai

Išskirtinis Beleko bruožas – dėmesys gamtai ir aplinkosaugai. Kurortas buvo įkurtas tik praėjusiame amžiuje pušimis ir eukaliptais apaugusioje vietoje. Pradėjus statyti kurortą, architektai privalėjo palikti visus medžius ir nesunaikinti unikalių paplūdimių, kuriuose iki šiol kiaušinius deda Viduržemio jūros vėžliai. Visa tai kurorto statytojams pavyko, o vėžlys net tapo miesto simboliu.

Poilsiautojai, pasirinkę Beleką, kartu su išskirtiniu poilsiu gauna galimybę aplankyti kelis įdomius istorinius objektus. Pavyzdžiui, II a. pastatytą milžinišką Aspendos teatrą, kuriame tilpdavo apie 20 tūkstančių žmonių. Įspūdingo dydžio, architektūros ir puikios akustikos teatre net ir dabar rengiami koncertai. Dar viena vieta istorijos mylėtojams – įspūdingi antikinio Pergos miesto griuvėsiai.

Sidė – atostogos istorijos pašonėje

Nedidelis žavingas Sidės miestelis buvo įkurtas dar VII a. pr. Kr. Dabar senojoje miesto dalyje viešbučių aptikti sunku, tačiau istoriją menančių griuvėsių – į valias. Pirmą kartą atvykus net gali pasirodyti keista – akvedukai, išlikusios miesto sienų arkos ir vartai, Sidės teatras, Apolono šventyklos kolonos, pirčių liekanos. Viskas čia pat, ranka pasiekiama, todėl Sidė primena pasivaikščiojimą istorijos muziejuje po atviru dangumi.

Turkijos regionai

Nauji ir modernūs viešbučių kompleksai įsikūrę Sidės priemiesčiuose. Šeimos su mažais vaikais labiausiai mėgsta į vakarus esančią įlanką – smėlis čia itin smulkus ir švelnus, o jūros dugnas nuožulnus. Į rytus esančios kurortinės zonos vilioja pušynais ir dideliais, pramogų siūlančiais viešbučiais. Būtent Sidėje yra ir tik suaugusiems skirtas viešbutis „The Raga Side“, įsikūręs dviejuose pastatuose, todėl poilsio ir linksmybių zonos yra atskirtos.

Daugumoje Turkijos kurortų netrūksta vandens pramogų. Tuo gali pasigirti ir Sidė – pučiantys vėjai suteikia galimybę mėgautis. Be to, netoli yra Manavgato upė, kurios kriokliai ir žalios pakrantės traukia ne mažiau nei žydra jūra.

Kemeras – poilsis gamtos apsuptyje

Kalnų, pušynų ir Viduržemio jūros apsuptas Kemero kurortas savo gražia gamta, ilgais smulkių akmenukų paplūdimiais ir įvairiomis pramogomis kasmet privilioja daugybę poilsiautojų. Paplūdimiai čia žymimi mėlyna vėliava, reiškiančia išskirtinę pakrantės ir vandens kokybę, todėl sakoma, kad ilga ir tingi diena paplūdimyje su šeima yra privalomas atostogų Kemere atributas. Kemere populiarūs miesto tipo viešbučiai su jaukia aplinka, skirti ramiam poilsiui. Poilsiautojų mėgstamiausi – „Fame Residence Kemer“, „Crystal Deluxe“, „Crystal Aura“ ir kiti.

Turkijos regionai

Tiems, kurie gulėti prie šiltos jūros nenusiteikę, Kemeras siūlo išbandyti aktyvias pramogas vandenyje – vandens motociklus, paviršinį nardymą, pripučiamus plaustus, panoramines išvykas laivais. Ilsintis Kemere bent vieną dieną verta skirti pažinčiai su apylinkėmis. Bene įdomiausi yra senovinių Faselio ir Olimpo miestų griuvėsiai. Verta aplankyti mitais ir legendomis apipintą Janartašo kalną, kurio šlaituose pro atsivėrusias nedideles ertmes skverbiasi ugnis, siejama su graikų mitologine būtybe Chimera. Beldibio oloje galima išvysti kelių tūkstančių metų senumo piešinių.

Kemere saulė šviečia tris šimtus dienų per metus, o atmosfera jauki ir rami. Miesto pakrantėje žaliuoja Olbijos parkas, kuriame galima mėgautis ramybe ir grožėtis fontanais, skulptūromis. Kemero turistiniame uoste romantiškai sūpuojasi keli šimtai jachtų. Siaurose senamiesčio gatvelėse ne tik įsikūrę tekstilės, odos, suvenyrų pardavėjai, bet vis dar stūkso Bizantijos laikų griuvėsiai. Na, o vakare, įsižiebus šviesoms, miestas prisipildo žmonių, susiruošusių pramogauti restoranuose, baruose ir diskotekose.

Antalija – visų skoniams ir poreikiams

Antalija yra didžiausias Pietų Turkijos kurortas, siūlantis ilgus minkšto smėlio paplūdimius, svaiginančiai žydrą Viduržemio jūrą, pačias įvairiausias pramogas, unikalų kultūros ir istorijos paveldą. Antalija poilsiautojus traukia ir tuo, kad kartu su išlaikyta senovės dvasia gali pasiūlyti šiuolaikiško kurorto patogumus visiems.

Turkijos regionai

Mieste ir jo apylinkėse yra daug aukštos klasės viešbučių, sporto kompleksų, prabangių parduotuvių. Lara vadinamame rajone, prie pat jūros, stovi vieni naujausių ir moderniausių viešbučių visoje Turkijoje, aplink kuriuos dygsta restoranai, barai ir prekybos vietos, paplūdimiuose rengiamos diskotekos. Įdomiausia, kad kai kurie viešbučiai atkartoja žymių pasaulio pastatų architektūrą.

Antalija yra didelė ir įvairi, todėl net ir neišvykstant iš miesto yra ką veikti: aplankyti vieną garsiausių ir įspūdingiausių archeologijos muziejų pasaulyje – Antalijos muziejų, pasivaikščioti po Antalijos uostą, kuriame romantiškai sūpuojasi valtys, o iš kavinukių ir užeigų sklinda nuostabūs aromatai. Šeimos su vaikais labai dažnai renkasi delfinariumą, o ieškantys ramybės – pasivaikščiojimą miesto parke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją