Kai kalbame apie salas, tikriausiai daugelio mintys nukeliauja kažkur toli. Į Maldyvus, Kanarus ar Havajus. Bet nereikia egzotiškų kraštų, nereikia tolimų kelionių. Salų turime ir pas save. Ši istorija bus apie pačią gražiausią.

Portalas DELFI kartu su „Aurum“ ledais pristato unikalų projektą „100 žingsnių per Lietuvą“, kurio metu renkami įdomiausi ir gražiausi Lietuvos kampeliai. Jūs balsuodami renkate, o aš keliauju pasižvalgyti po tas vietas, kurios laimi balsavimą.

Taip ir nukeliavau į gražiausia Lietuvos sala išrinktą – Kupiškio marių salą. Vietinių dar vadinama Uošvės liežuviu.

Rinkimuose ši sala nugalėjo visas kitas gražuoles, konkurentes. Kovėsi Ilzenbergo Meilės sala, salos Sartų ežere, Luokesos ežero sala, salos Rokiškio rajone, salelė prie Merkio, Baluošo ežero ilgasalė, Zaraso ežero Didžioji sala, Platelių ežero sala ir garsiausia iš visų – Trakų pilies sala. Visoms joms galime tik paploti, o štai nugalėtoja verta daugiau. Nuvažiuokite jos aplankyti.

Niekada anksčiau apie Kupiškio marių salą neteko girdėti, neteko net ir pačiame Kupiškyje būti. Ši kelionė buvo pirma ir tikrai ne paskutinė. Jūs net neįsivaizduojate, kokia magiška ten atmosfera, koks geras jausmas, kai daugybė iš viso pasaulio suvažiavusių lietuvių giria mūsų gamtą ir kartoja, kad kitur, ten, kur jie dabar gyvena, tokių salų ir tokios ramybės nėra. Emigrantų dėka į Lietuvos gamtos grožybes pažvelgiau kitomis akimis.

Gražiausia Lietuvos sala

Tūkstančiai lietuvių išvyko uždarbiauti į kitas šalis, bet vasaromis jie sugrįžta atgal. Nes kad ir kiek pinigų užsienio kraštuose uždirbtų, geriausiai daugelis išvykusių jaučiasi savo šalyje. Lietuva jiems kaip vaistai, kaip sanatorija pavargusiam kūnui.

Jeigu norite pamatyti daug laimingų žmonių – nukeliaukite į gražiausią mūsų šalies salą. Iš Anglijos ir Norvegijos sugrįžę tautiečiai ten garsiai aimanuoja, kaip jiems gera, dūsauja, kad niekur kitur tokio gėrio neranda, ir beveik verkia, kai paklausiu, ar nenorėtų pasilikti visam laikui. Daugelis linksėjo galvomis, bet turi įvairiausių priežasčių, kodėl negali to padaryti.

– Daug po Angliją keliavau, didelių miestų ir mažų kaimelių mačiau, bet tokio grožio ten nėra, – sako Virgis, daug metų gyvenantis Didžiojoje Britanijoje. Kiekvieną vasarą jis sugrįžta aplankyti giminių ir visi kartu jie važiuoja į mylimiausią salą netoli Kupiškio. Virgis kažkur šalia gal ir pasiliktų gyventi, bet skaičiuoja, kad neapsimoka.
– Nedaug jau iki angliškos pensijos liko, privalau dar pakentėti, padirbti iki galo, kad ją užsitarnaučiau, o tada tikrai norėsiu namo. Man čia geriausia ir gražiausia, – įsitikinęs fabrike darbą radęs emigrantas.

Gražuolė sala dar visai nauja – ji atsirado tik 1984 metais, kai užtvenkus per Kupiškį tekančią Lėvens upę susiformavo dirbtinis vandens telkinys, vietinių vadinamas Kupiškio mariomis. Žmonės iš karto ją pamilo ir ėmė naudoti, kaip miestelio parką, renginių ir susibūrimo vietą.

Vietinis žvejys Mečislovas puikiai prisimena tą laiką, kai sala tik atsirado. „Ji labai įdomios formos, pailga, kaip liežuvis. Kada reikėjo salai sugalvoti pavadinimą, žmonės iškart nusprendė, kad bus Uošvienės liežuvis. Nes tik uošvienių liežuvis būna toks ilgas ir smailus, juk jos labai mėgsta pakalbėti“, – salos pavadinimo atsiradimą paaiškino jis.

Gražiausia Lietuvos sala

Mečislovas kiekvieną dieną pereina salą skersai-išilgai, o pačiame jos gale jis turi savo slaptą vietą, kur gaudo žuvį. „Negalvokite, kad jos čia labai daug. Katinui užtenka, bet sau pavalgyt, tikrai ne“, – nuogąstavo žvejys. Dažniausiai šį vyrą saloje sutiksite vakarais, jau leidžiantis saulei. Ateina žvejoti ne tik vasarą, bet ir žiemą. Šioje saloje nuolat vyksta poledinės žūklės varžybos.

Pavedžioti po salą mane sutiko vietinis verslininkas Vilius Valintėlis, ant Kupiškio marių kranto turintis kaimo turizmo sodybą „Kupiškio marių vila“. Prieš 9 metus įrengta, ji labai greitai tapo vienu didžiausių turistų traukos centrų šiose apylinkėse. „Klientų turiu kiekvieną vasaros vakarą, atvažiuoja ir šeimos, ir didelės grupės draugų. Pagrindiniai svečiai vis tik yra emigrantai, daugiausia iš Airijos. Taip jau susiklostė, kad kupiškėnai daugiausia emigravo į tą šalį“, – pasakojo verslininkas.

Jo vila drąsiai galėtų dalyvauti gražiausių kaimo turizmo sodybų konkurse. Nuostabioje vietoje, krūmais ir medžiais atskirta nuo viso pasaulio. Visus svečius Vilius pasitinka vaišindamas sodybos kieme augančiomis uogomis ir vaisiais. Šiuo metų laiku siūlo prisiskinti vidurvasario slyvų.

Ši kaimo turizmo sodyba yra su gražiu vaizdu į Uošvienės liežuvio salą, prie pat tilto vedančio į ją. Kad atvykėliai galėtų ramiai grožėtis gamta – Vilius įrengė specialius lieptelius su suolais. Dažnas turistas ten sėdi ir ilgai medituoja. Dar labai visų mėgstama yra pirtis, tiesiai iš jos galima šokti į Kupiškio marias, atsivėsinti.

Gražiausia Lietuvos sala

Naktis viename iš trijų sodybos namų žmogui kainuoja 12 eurų, bet šeimininkas neprieštarauja derėtis. Kuo daugiau žmonių – tuo mažesnę kainą pasiūlo. „Labai dažnai vestuvininkai atvažiuoja, giminių baliai vyksta, firmų vakarėliai“, – pasakoja jis. Vis tik labiausiai verslininko širdis džiaugiasi, kai į gimtinę pargrįžta emigrantai. „Daug pasaulio matę žmonės atvažiuoja ir man sako, kad pas mus labai gerai. Tikras poilsis“, – šypsosi jis.

Vilius visiems savo svečiams rekomenduoja pasivaikščioti po salą, pereiti ją nuo pradžių iki galo trunka vos pusvalandį. Galima ir važiuoti dviračiu, tam yra specialūs takai. Jis atkreipia dėmesį, kad Uošvienės liežuvyje auga net 46 medžių ir krūmų rūšys. Vengrinė alyva, dygliuotasis šaltalankis, putinalapis pūslenis, didžioji pocūgė, europinis maumedis ir daug kitų.

Saloje sutikau futbolininką Redą ir krepšininką Liną, du vietiniai vaikinai beveik kiekvieną vasaros vakarą ateina išsimaudyti mariose, o po maudynių darosi pikniką su draugais. Jie nustebo išgirdę, kad ši sala išrinkta gražiausia Lietuvoje, bet labai tuo didžiavosi. „Čia tikrai jauku pabūti, dažnai pasimatymai vyksta, ne tik jaunimo, bet ir suaugusių“, – pasakojo sportininkai. Jie į salą kviečia merginas iš visos Lietuvos ir žada, kad kupiškėnai vaikinai nustebins. „Mes mokame būti romantiški“, – šypsojosi pilvo presus atstatę draugai.

Redas ir Linas

Jauna pora, Martyna ir Aivaras draugauja per atstumą, tad kiekvienas jų susitikimas – labai ypatingas. Norvegijoje dirbantis Aivaras ir jo mergina, Kupiškyje gyventi pasilikusi, laborante čia dirbanti Martyna vasaros vakarus drauge leidžia paplūdimyje prie gražiausios šalyje salos. Jie maudosi, deginasi ir valandų valandas kalbasi, dėlioja planus, kas bus ateityje, tada, kai vaikinas nustos važinėti dirbti į užsienį. Galbūt santykiai išaugs iki santuokos, gal net iki didelės šeimos?
Pasivaikščiojimai po Kupiškių marių salą – tarsi sujungia šią įsimylėjėlių porą, tokių kaip jie – tose apylinkėse labai daug, išskirti emigracijos. Tad nesistebėkite vaikščiodami po salą – ten daug apsikabinimų ir bučinių, aistros liejasi laisvai.

Martyna ir Aivaras

Kiekvienais metais iš Anglijos į Kupiškio marių salą sugrįžta ir Vitalija. Ją sutikau maudynių metu, moteris pliuškenosi su draugėmis. „Nuostabi aplinka, poilsis sielai, iškart atsigaunu po visų darbų. Atostogoms visada renkuosi Lietuvą“, – paklausta, kodėl atvyko čia, o ne į Maljorkos salą Ispanijoje, atsakė ji. Kam tos palmės, kam tas svaiginantis karštis, kai yra Uošvienės liežuvio sala. „Savas klimatas vis tiek geriausias. Anglijoje tokių vietų nėra, ten visada pilna turistų, daugiau triukšmo, nerasi tokios ramybės, kaip Kupiškyje“, – aiškino emigrantė.

Viename salos gale – kaimo turizmo vila, o kitame – viešasis Kupiškio paplūdimys su prieplauka. Vietiniai šią vietą vadina „elingu“. Joje už 7 eurus valandai galima išsinuomoti irklentę, už 4 eurus – valtį. O jeigu plaukioti nenorite – prisėskite vietinėje kavinėje. Barmenė Agnė kiekvieną rytą kepa šviežias bandeles ir kibinus. Ji siūlo atsigerti šaltų gėrimų, kavos ar arbatos. „Čia labai jauku sutikti saulėlydį“, – sako ji.

Barmenė Agnė

Prieplaukoje dirba ir gelbėtojai, kurie prižiūri visus besimaudančius. Mariose visada daug Kupiškio jaunimo ir vos keli turistai iš kitų Lietuvos vietų. Kartais atvyksta su nameliais ant ratų keliaujantys užsieniečiai.

Maudytis prie Kupiškio marių salos ateina ir Ramūnas iš komunalinio ūkio. Šis vyras atsakingas už tvarką apylinkėse. „Vis dažniau saloje vyksta dideli renginiai, pritraukia nemažai turistų. Nors tada darbo būna daugiau, mums vienas džiaugsmas pas save priimti atvykėlius“, – sako jis. Kad ši sala gražiausia Lietuvoje – Ramūnui tarsi asmeninis pagyrimas. Jis pažada, kad kiekvienas atvažiavęs pasigrožėti – liks nenusivylęs. „Turime ir suoliukų, ir šiukšlių dėžių saloje. Net pavėsinės yra, kur galima prisėsti pavalgyti. Atvažiuokite visi“, – kviečia komunalininkas.

Paskutiniai, kuriuos sutikau Uošvienės liežuvio saloje, – iš Norvegijos sugrįžę sutuoktiniai. Jie parodyti salos atvežė vyro mamą, gyvenančią Pasvalio rajone. „Norvegija labai graži, tikrai yra, ką pamatyti. Bet šita sala vis tiek mums gražesnė“, – komplimentus žarstė jie.

Kita kelionių projekto „100 žingsnių per Lietuvą“ stotelė – gražiausias Lietuvoje paplūdimys. Jį išrinkti galite paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)