Iki „TrenkTuro” žygio Nemuno kilpomis likus vos keletui dienų, keliautojas ir alpinistas Tadas Jeršovas pranešime spaudai dalijasi patarimais, kaip pasiruošti žygiui.

„Džiugu, kad atėjus vasarai vis daugiau žmonių poilsį namuose iškeičia į žygiavimą gamtoje, tačiau labai svarbu, kad žygeiviai nepervertintų savo galimybių. Pavyzdžiui, pradedantieji turėtų rinktis 15 ar 25 kilometrų trasą, o ne stengtis iš karto įveikti 50-70 km”, – pataria T. Jeršovas.

Anot jo, ruošiantis žygiavimui kasdien rekomenduojama nueiti po 3 km, vėliau atstumą galima didinti, renkantis ne tik lygias vietoves, bet ir kalvotas. Jeigu žygis trunka iki trijų dienų, daiktai turi tilpti į vieną kuprinę, be to, svarbu, kad ji nebūtų per sunki. Jos turinys formuojamas priklausomai nuo oro sąlygų.

1. Kuprinė

Jeigu žygio metu prognozuojamas lietingas oras, rinkitės kuprinę su integruota apsauga nuo drėgmės. Jei jos nėra, galima įsigyti specialią kuprinės apsaugą nuo lietaus. Kitu atveju svarbiausius daiktus (pinigus, dokumentus ir pan.) įdėkite į įmautę ar sandarų maišelį. Jeigu žygio metu prognozuojamas karštas oras, rinkitės kuprinę, kuri nugaroje turi tinklelį. Tai stipriai sumažina prakaitavimą ir tikimybę, kad žygeivį perpūs vėjas.

„Visų pirma reikėtų rinktis kuo mažiau sveriančią, tačiau talpią kuprinę. Pasirūpinkite, kad daiktai būtų kuo mažesni, į kuprinės apačią dėkite miegmaišį ir kitus dalykus, kuriuos naudosite dienos pabaigoje. Dažniausiai naudojamus daiktus (žemėlapis, saulės kremas ir pan.) laikykite kuprinės viršuje ir mažesniuose skyreliuose”, – pataria T. Jeršovas.

2. Drabužiai

Drabužiams galioja ta pati taisyklė dėl oro. Jeigu prognozuojamas šaltas ir lietingas oras, į kuprinę įsidėkite kelnes, striukę arba skraistę, apsaugančią nuo lietaus. Pradedantys žygeiviai dažnai daro klaidą apsirengdami per šiltai arba pasiimdami per daug drabužių. Jeigu lauke karšta, pasirūpinkite marškinėliais trumpomis rankovėmis, tačiau nepamirškite ir šiltesnių apdarų tuo atveju, jeigu žygiuoti reikėtų naktį.

3. Avalynė

Rinkitės patogią, jau išbandytą ir pranešiotą avalynę. Jeigu einate mišku ar akmeninga vietove, batų padas turėtų būti kietesnis. Geriausia avėti batus aukštesniais aulais – jie gali apsaugoti čiurnas nuo patempimo. Specialiai žygiams sukurtos kojinės apsaugos pėdas nuo nutrynimo.

4. Užkandžiai

Alpinistas T. Jeršovas primena, kad žygiuojant didesnius atstumus organizmas išeikvoja daug energijos, tad svarbu pasirūpinti tinkamais užkandžiais. „Riebus, ilgai virškinamas maistas organizmą apsunkins. Užkandžiams puikiai tinka džiovinti vaisiai, riešutai, įvairūs batonėliai”, – sako keliautojas.

Prekybos tinklo „Rimi” viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė pastebi, kad vykdami į gamtą ar į žygius gyventojai vis dažniau pirmenybę teikia sveikesniems užkandžiams: „Sumuštiniams vis daugiau keliautojų renkasi viso grūdo dalių duoną bei stengiasi juos pagardinti šviežiomis daržovėmis, taip pat populiarėja daug skaidulų turintys ruginiai traškučiai, įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai“, – vardijo ji.

5. Apsauga nuo saulės

Jeigu žygis trunka ilgai ir jo metu plieskia saulė, būtina pasirūpinti ir stipriausia apsauga nuo saulės. Apsaugančiu nuo saulės kremu išsitepti reikia ne tik veidą, kaklą, kojas, tačiau ir ausų spenelius bei plaštakas. Jų apsauga nuo saulės itin svarbi, jeigu žygiuojate su lazdomis.

6. Nešiojamasis įkroviklis

Jei jūsų mobiliojo ryšio prietaisas išsikraus, nešiojamasis įkroviklis neleis jums likti be ryšio.

7. Skysčiai

Jeigu žygio metu lauke karšta, per valandą reikėtų išgerti 0,5–1 l nesaldžių gėrimų, kadangi prakaituodami netenkame daug skysčių. Galite pasirūpinti ir elektrolitų tabletėmis.

8. Vaistinėlė

Rekomenduojama pasiimti pleistrų, jei ant pėdų susidarytų pūslės, medikamentų nuo skausmo, elastinio binto.

9. Žibintuvėlis

Jeigu sutemus tektų žygiuoti neapšviestu keliu, žibintuvėlis tikrai pravers. Rekomenduojama rinktis prožektorių – ciklopą, kurį galima užsidėti ant galvos. Taip rankos lieka laisvos.

10. Žemėlapis

Daugelis naudojasi žemėlapiais mobiliajame telefone, tačiau žygio metu galite atsidurti ne ryšio zonoje arba telefono baterija gali išsikrauti. Tad papildomai reikėtų įsidėti ir popierinį žemėlapį, geriausia – įlaminuotą.

Apie „TrenkTuro” žygį:

Trečiasis žygis Nemuno kilpomis vyks liepos 14 dieną. Dalyvių laukia penki skirtingi maršrutai: pradedančiųjų (15 km), sveikatingumo (25 km), turistų (25 km), harmonijos (45 km), ištvermės (70 km).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)