Toks žingsnis, neabejotinai sukelsiantis ilgas eiles ir nepatogumus keleiviams, buvo žengtas sekant Australijos, Naujosios Zelandijos bei JAV pavyzdžiu. Šios šalys jau prieš mėnesį savo piliečiams pareiškė, jog šie keliaudami turėsią su milteliais elgtis taip, kaip ir su skysčiais – sudėti į užsegamus peršviečiamus maišelius atskirai apžiūrai skaitytuvu.

Pasak The Times, nauji vyriausybės planai atskleidžia, jog keliautojai rankiniame bagaže tegalės turėti 12 uncijų (340 gramų) biriųjų produktų prieš atliekant papildomąjį patikrinimą.

Tokių sugriežtinto saugumo priemonių buvo imtasi reaguojant į ISIS teroristų mėginimą į Etihad lėktuvą, praėjusią liepą skridusį iš Sidnėjaus į Abu Dabį, įsinešti birių sprogstamųjų medžiagų. Laimei, nusikaltėliai buvo sustabdyti dar patikros zonoje.

Transporto departamento atstovas spaudai teigė, jog nors oro uostų apsauga ir sustiprinta, jis nesiimsiąs patvirtinti naujosios reformos. Tačiau pridūrė, jog „kiekviena šalis remdamasi savo vertinimais, gali nustatyti reikiamas saugumo priemones. Mes glaudžiai bendradarbiaujame su visais mūsų tarptautiniais partneriais, siekdami išlaikyti aviacijos saugumą nuolat viską stebėdami“.

Susirūpinta, jog tokie taisyklių oro uostuose pasikeitimai gali iššaukti vėlavimus. Jau būta pranešimų dėl papildomo patikrinimo Jungtinėse Valstijose į skrydžius pavėlavusius keleivius.

Milsas Hilsas, profesorius, atsakingas už riziką, atsparumą ir įmonių saugumą iš Northamptono universiteto teigė, jog žmonėms be galo pasisekė, kad ISIS teroristai buvo laiku sustabdyti. Ir pridūrė: „Iš tiesų šie papildomi apribojimai oro uoste negarantuos saugumo, bet sukels visuomenės susirūpinimą dėl skrydžių saugumo“.

Apsauga oro uoste

JAV Transporto saugumo administracija (TSA) taip pat tikrino maistą, kuriuos keleiviai planavo įsinešti į orlaivius. Tokiu būdu ši organizacija keičia metodus kovai su atakų planavimu.

„Teroristai nuolat stengiasi įpakuoti sprogmenis į smulkius kasdienius daiktus“, – teigė TSA atstovas „The Telegraph“.

Tokie miltelių vežimosi apribojimai – 2006 m pradėtos skysčių vežimosi taisyklių reformos tęsinys. Tuomet naujos taisyklės buvo įvestos po bandymų skystosiomis sprogstamosiomis medžiagomis susprogdinti transatlantinius skrydžius vykdžiusius lėktuvus. Trys britai buvo nuteisti už sąmokslą savadarbius vandenilio peroksido sprogmenis detonuoti virš Atlanto.

Dėl naujųjų taisyklių sukeltos sumaišties oro uostuose British Airways tada teko atšaukti 1500 skrydžių.

Ekspertai teigė, jog po draudimo į lėktuvo saloną įsinešti daugiau nei 100ml skysčių, visuomenės reakcija buvo ypač nepalanki naujajam apribojimui.

„Tai neaktualu ir prieš 10 metų nė neturėjo būti svarstoma“, – teigė Philipas Baumas, „Aviation Security International“ redaktorius interviu su „Telegraph Travel“ 2016-aisiais. „Viskas, ką jie tuo pasiekė – ilgesnės eilės oro uostų patikros punktuose, kuomet vietoj rimtų grėsmių ieškojimo bereikalingai knisamasi po keleivių turimus skysčius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)