Gerbiami, verslininkai. Visi tie, kurie svajojate apie nuosavo verslo pakylimą. Sukluskite! Keliaudamas po pasaulį šimtus kartų įsitikinau, kad norint sulaukti sėkmės – nereikia būti kažkuo ypatingu. Pamirškite verslo planus, sudėtingas strategijas, kažkokias investicijas, reklamines kampanijas. Baikite juokus. Viso to nereikia, jeigu paseksite tais pavyzdžiais, kuriuos šiame pasakojime pristatysiu.

Kavinių, restoranų, užkandinių, kioskų, parduotuvių, viešbučių ir kitokių, turistų lankomų vietų vadovams atsakymas į visus klausimus tik vienas: pasikvieskite ką nors iš garsiausių pasaulio žmonių. Tai garantuos jūsų vadovaujamos įstaigos populiarumą keliems dešimtmečiams į priekį.
Pasirodo, vadinamieji nuomonių lyderiai arba influenceriai labai dažnai tampa visišku sėkmės garantu. Žinoma, ne tie, kuriuos žino tik socialinių tinklų sekėjai, o tie, kurie sėdi rimtuose politikos postuose, dainuoja didžiosiose scenose, filmuojasi populiariausiuose filmuose. Kitaip sakant – prisikviesk pas save JAV prezidentą, ir sėkmė garantuota!

Nors tokių pavyzdžių galėčiau prirankioti šimtus, šias tris istorijas, kurias dabar papasakosiu, surinkau pastarosiose savo kelionėse. Kur pats nusprendžiau pasekti garsiausių pasaulio žmonių pėdomis ir apsilankyti ten, kur jie buvo.

Pirmoji stotelė – Italija, kurios sostinėje Romoje lankiausi praėjusį savaitgalį. Visada prieš kelionę pusdienį naršau internete, ieškau įdomių, keistų, originalių vietų. Taip pat rašau visiems savo draugams ir pažįstamiems, kurie buvo tame mieste, kur keliauju ir aš. Dažniausiai susirenku bent penkis lapus informacijos, patarimų, perspėjimų ir rekomendacijų. Tada viską perleidžiu per savo pomėgių filtrą ir lieka tų vietų koncentratas.


Nežinau kaip čia šį kartą nutiko, bet svarbiausių Romos vietų sąraše greta Koliziejaus, Panteono, Trevi fontano ir Šv. Petro Bazilikos atsidūrė ir viena ledainė. Jos pavadinimas „Giolitti”. Na, kaipgi Italija be ledų, juk privaloma paragauti. Net ne vieną kartą. Tačiau, kodėl juos valgyti privaloma būtent „Giolitti“? Istorija paprasta.

Ledainė Romoje

Mano kukliu supratimu ledai Romoje skanūs beveik visose ledainėse, daugelis jų šaltąjį desertą gamina pagal slaptus ir unikalius savo įkūrėjų receptus. Todėl visur jie išskirtiniai, unikalūs, daugybės įvairiausių skonių. Vis tik populiariausias taškas „Giolitti“, nes čia 2009 metais po „G8“ viršūnių susitikimo lankėsi tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama su dukromis Malia ir Sasha. Jie, kaip ir paprasti klientai, užsisakė po porciją ledų su įvairiais skoniais, suvalgė ir išėjo.

Kai žurnalistai prezidento Obamos paklausė, ar jam buvo skanu – šis parodė „liuksą“, nusišypsojo ir atsakė, kad labai skanu. Pridūrė ir tai, kad ledų skonis nepamirštamas. Šios paprastos, bet prezidentinės citatos pakako milijonams žmonių iš viso pasaulio, kad jie norėtų pasekti buvusiam JAV lyderiui iš paskos. Nuo tos dienos šioje vietoje, esančioje netoli Italijos vyriausybės rūmų, kiekvieną dieną nusidriekia ilgos eilės.

Maždaug kas trečias klientas „Giolitti“ ledainės darbuotojų perklausia, ar čia tikrai buvo Obama su dukromis. Daug kas teiraujasi, kokių skonių ledus jie valgė, kokio dydžio porciją užsisakė. Įkyresni pirkėjai ima prašyti pardavėjų, kad jie pasidalintu įspūdžiu, koks gi tas Obama realybėje, koks jo kvapas ir panašiai. Pardavėjai, žinoma, nekomentuoja tokių dalykų, tik patvirtinta patį faktą: „gyvas ir sveikas Obama čia tikrai lankėsi“.

Nuo 1900 metų Romoje veikianti „Giolitti“ ledainė dėl savo puikios vietos mieste – daugybę metų buvo ir yra mėgstama garsių žmonių. Čia valgė Sharon Stone, Justinas Timberleikas, Johnas Travolta, Antonijus Banderasas, Julia Roberts ir kiti. Dažnai, kai buvo šalies premjeru, užsukdavo skandalingasis Silvio Berlusconi. O pačiu ypatingiausiu svečiu šios vietos darbuotojai vadina popiežių Joną Paulių antrąjį. Jis irgi mėgo būtent šioje ledainėje gaminamus ledus. Bet nei vienas jų, nepaliko tokio gilaus antspaudo kaip Obama.

Ledainė Romoje

Ar tikrai ši ledainė verta dėmesio? Eilėje teks laukti nuo dvidešimties iki keturiasdešimties minučių, priklausomai nuo paros laiko, kada ten ateisite. Mažiausiai žmonių būna rytais, daugiausiai vakare. Ledų skonių pasirinkimas stulbinamas – nuo įprastų ir labai populiarių šokolado, vanilės, vyšnių, braškių, bananų, persikų ir panašiai. Taip pat galite užsisakyti egzotikos, na tarkim – šampano skonio, mėlynojo pelėsio sūrio, „Gorgonzolos“, avokadų skonio ir t.t. Galite net gi rinkis, ar norite ledų iš pieno, ar jo pakaito, jeigu esate alergiški laktozei. Ledų kainos tokios pačios kaip ir daugelyje Romos ledainių. Nuo 2,5 Eur iki 5 Eur už porciją, priklausomai, kokio dydžio ją rinksitės.

Anot Romoje gyvenančių lietuvių – mieste yra skanesnių ledų, ten kur nereikia laukti ilgose eilėse. Tačiau paklausti, kokias vietas tiksliai rekomenduotų, jie nedrįsta įvardinti vieno taško. Pataria kasdien valgyti vis kitoje vietoje.

Ledainė Romoje

Beje, kalbant apie Italiją privalau paminėti ir kitą įdomų nutikimą. Ar prisimenate filmą „Valgyk, melskis ir mylėk“ („Eat Pray Love“ - angl.) su mano jau minėta Julia Roberts? Taip jau nutiko, kad visos vietos, kurios buvo rodomos šioje populiarioje kino juostoje tapo be galo populiarios. Rengiamos net gi ekskursijos „Valgyk, melskis ir mylėk“ pėdomis. Arba, kaip gidai sako: valgykite ten, kur pati Julia Roberts valgė. Ši frazė yra raktas į turistų širdis, ypač į amerikiečių. Jiems susisuka galvos, jie tiesia rankas su pinigų kupiūromis. Jūs tik paimkit tuos pinigus ir leiskite juos ten, kur buvo garsioji aktorė.

O dabar nusikelkime kur kas toliau, į Kubos sostinę Havaną, kurioje lankiausi šių metų pradžioje. Nuostabus miestas, daug istorinio palikimo. Bet turistams jau nusibodo tradicinės vietos, kur eilę metų, diena iš dienos tempia gidai. Keliautojai nori naujų vietų, dar neatrastų, šiuolaikinių. Ir štai čia Kubai pasitarnavo amerikietė dainininkė Beyonce su vyru Jay-Z, kurie praėjusį savaitgalį koncertavo visai šalia mūsų – Varšuvoje, Lenkijoje. 


2013 metais ši visoje planetoje garsi muzikantų porelė nusprendė leistis į kelionę po Kubą, ten jie šventė savo santuokos metines. Tai pritraukė didžiulį tarptautinės žiniasklaidos dėmesį ir garantavo naujų, turistinių objektų Havanoje atsiradimą. Ar žinote, koks dabar brangiausias viešbutis Kubos sostinėje? Žinoma tas, kuriame apsistojo Beyonce – „Hotel Saratoga“. Viena naktis ten kainuoja nuo 300 iki 600 eurų, priklauso nuo to, kuriuo metų laiku ten keliausite. Pigiausiai yra dabar, kur kas brangiau, kai Europoje būna žiema. Nesitikėkite ten nerealios prabangos, oi ne. Kuboje jos beveik niekur nėra. Tačiau viešbutis ypatingas, senovinis ir TAS, kurį pasirinko Beyonce. O juk ji nesirenka prastų vietų.


Beyonce lankytos vietos Kuboje

Dar viena šios dainininkės išgarsinta vieta – be jokios abejonės geriausias restoranas Kuboje „La Guarida“. Po to kai ten pavalgė Beyonce, restorane nusidriekė amžinos eilės, visi eina ir sako: „norim to paties, ką ir ji valgė“. Dar vienas dalykas, ko visi pageidauja – nusifotografuoti ant ypatingo grožio restoranų laiptų. Nes ir garsi dainininkė su savo vyru tą patį darė. Kitaip sakant – visiems reikia tokios pačios nuotraukos. „La Guarida“ ne tik geriausias, bet ir brangiausias Havanos restoranas. Niekam tai nerūpi, nes Beyonce netaupo, tai ir visi kiti gali netaupyti. Valgiau vakarienę ten ir aš. Už vieną užkandį, sriubą, karštąjį patiekalą bei du kokteilius sumokėjau 60 eurų. Kuboje tai neįtikėtinai didelė suma.

Havanoje, žinoma, taip pat rengiamos ekskursijos, kurias gidai vadina „Beyonces ir Jay-Z pėdomis“. Iš šios žvaigždės vizito mieste bando uždirbti, kas tik netingi. Jeigu dainininkė ėjo pro šalį, bet neužėjo vidun – irgi gerai. Pardavėjai rėkia: „čia praėjo Beynonce“. Bet tada išlenda gretimos parduotuvės vadas ir iškelia lentą su užrašu: „Pas mane Beyonce pirko!“. Visi tuoj puola ten.

Beyonce lankytos vietos Kuboje

Trečioji mano istorija iš kelionės po Islandiją. Nuostabi, viena gražiausių pasaulio šalių. Bet gi kiek galima apie tą gamtos grožį, apie tą Šiaurės pašvaistę. Turistams nusibodo, norisi kažko ypatingesnio. Ir klausia vietinių islandų: „O gal pas jus kur nors garsenybės lankėsi?“. Islandai nepasimeta ir siunčia adresu Tryggvagata 1, Reikjavikas. Ten stovi gana senas, nuobodus, raudonas kioskas. Ant jo puikuojasi du užrašai. Vienas iš jų skelbia, kad čia parduodami „patys populiariausi pasaulyje dešrainiai“, o kitame rašoma, kad „čia valgė Billas Clintonas“.

Šios vietos populiarumas neįtikėtinas, kioskas įrašytas į pagrindinių Reikjaviko lankytinų vietų sąrašą. Buvęs JAV prezidentas kioske valgė oficialaus savo vizito į Islandiją metu. Tiesiog atėjo paragauti ar čia dešrainiai tokie patys, kaip ir jo šalyje. Klintonui patiko, jis net papozavo nuotraukai su kiosko savininkais. Viskas – tai nulėmė amžina kiosko sėkmę.

Daugelis turistų, dar prieš užsisakydami dešrainį, paklausia apie Clintoną. Domisi: kiek dešrainių jis suvalgė, kokius padažus rinkosi. Pardavėjai nelinkę nieko nuslėpti: buvęs JAV vadovas valgė tik su garstyčiomis. Tai išgirdę žmonės irgi puola užsisakyti tik su vienu padažu, atsisako pabarstytų džiovintų svogūnų, kečupo ir majonezo. Visi nori, kaip Klintonas. Tik ne kita Amerikos žvaigždė – Kim Kardashian. Ši popkultūros megažvaigždė irgi atsekė į kioską paskui Bilą Klintoną. Tačiau visų nuostabai dešrainį užsisakė ne su garstyčiomis, o tik su kečupu. Atsisakė kitų padažų ir priedų.

Dešrainiai Islandijoje

Pirkau ten dešrainį ir aš. Nenoriu įžeisti islandų, tačiau man gaila jų... Jeigu tuos dešrainius jie vadina geriausiais pasaulyje, tai atvykę į Lietuvą jie išprotėtų. Mūsų šalyje gaminami ir parduodami nepalyginamai skanesni – degalinėse, spaudos kioskuose, prekybos centrų užkandinėse – visur. Geresnės kokybės dešrelės, kokybiškesnės bandelės.

Šį kelionių pasakojimą noriu užbaigti tuo pačiu, kuo ir pradėjau. Kreipimusi į Lietuvos verslo žmones. Gerbiamieji, nemiegokite, medžiokite pas mus atvykstančias žvaigždes, prezidentus, karališkų šeimų atstovus. 


Prisiviliokite, pavyzdžiui, rudenį atvykstantį Popiežių Pranciškų, gal jis suvalgys pas jus picą, o gal išgers kavos, gal tiesiog pasėdės ant jūsų kėdės. Nepamirškite, kad vasara yra muzikos festivalių laikas, atvyksta koncertuoti daug užsienio dainininkų. Vežkitės juos pas save, tai gali pakeisti jūsų verslo istoriją. Pavyzdžiui, turite skalbyklą ir prisikviečiate dainininkę Ritą Orą. Ji po koncerto išsiskalbia savo marškinėlius. Visiems galėsite daug metų apie tai girtis. Galimas variantas, kad daug jos fanių atvyks iš paskos, su kalnais savo nešvarių rūbų, ir viską skalbs tik pas jus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)