Žurnalistė ir rašytoja Jillian Kramer sako, kad apie tokią galimybę galvojo jau seniai. Todėl pastaruosius metus, kartu su savo vyru, uoliai taupė pinigus ir planavo pabėgimą. Tačiau, normalu, kad išėjus iš darbo, atsisakius karjeros, palikus namus ir draugus ima darytis šiek tik baugu. Todėl pora nutarė pasikonsultuoti su įvairių sričių specialistais bei ekspertais ir susidėlioti visus taškus ant i. Štai kokių patarimų gavo pora:

Pradėkite praktikuoti savimonę

Psichologė Melissa Parks sako, kad su savo nerimu ir baimėmis turime susitvarkyti kol esame namuose, o ne kelionės metu.

„Stenkitės padidinti savo emocinį atsparumą ir pasirūpinkite savimi prieš išvažiuojant“, – sako moteris.

Pasak psichologės, turime atrasti dalykus, kurie mus ramina. Kelyje gali pasitaikyti visko – nuosmukių, pykčių, rutinos, kitų nemalonių staigmenų, todėl turime žinoti, kas mums leidžia į viską žvelgti blaiviomis akimis, kas leidžia nusiraminti ir atsipalaiduoti. Vieniems padeda gilus kvėpavimas – taip į smegenis pasiunčiamas signalas, kad „viskas yra gerai“. Kitiems dainavimas, muzika, miegas.

Išeidami iš darbo – nepasišiukšlinkite

Strategė ir karjeros konsultantė Hallie Crawford pataria išeinant iš darbo elgtis atsakingai.

„Nebijokite savo viršininkui paaiškinkite tikrojo motyvo, kodėl išeinate iš darbo. Apkeliauti pasaulį – rimta priežastis. O ir darbdavys nepagalvos, kad jums paprasčiausiai nepatiko jūsų darbas, pareigos ar kolegos. Daugelis žmonių svajoja leistis į tokią kelionę, bet nedrįsta, todėl greičiausiai darbdavys pagalvos, jog esate ryžtingas“, – sako H. Crawford.

Moteris teigia, kad pasielgsite gražiai ir garbingai, jeigu neapleisite savo pareigų, svarbiu įmonei laikotarpiu. Pavyzdžiui, didelio projekto ar seniai laukto ir planuoto renginio metu.

Taikiai išsiskyrę su darboviete, neprarasite galimybės čia kada nors sugrįžti. O galbūt jums pasiseks ir darbdavys pasiūlys darbą, kurį galėsite tęsti nuotoliniu būdu.

Paverskite pomėgius darbu

Karjeros ekspertė Jill Jacinto sako, kad vykstant į tolimą kelionę ir neturint pakankamai santaupų, vertėtų prisiminti savo galbūt seniai užmirštus pomėgius, tokius kaip rašymas, fotografavimas, filmavimas, montavimas ir panašiai.

Tokius darbus yra nesunku dirbti kelyje. O vykstant į tolimas šalis, tikrai turėsite įdomaus ir, svarbiausia, vertingo turinio, kurį nesunkiai parduosite kelionių, naujienų agentūroms.

Išmokite gyventi šia minute

Psichologė Melissa Parks teigia, jog nereikėtų pernelyg įsijausti į ateities planavimą ir, juo labiau, išmokti nenusivilti, jeigu kažkas įvyko ne pagal planą.

„Išmokite matyti ne problemą, o galimybę. Galvokite apie tai, kaip apie treniruotę smegenims – ėmę nerimauti dėl nepavykusio plano, greitai perkelkite savo mintis kitur ir tiesiog mėgaukitės šia minute“, – sako M. Parks.

Kelionėje įgytą patirtį paverskite asmeniniais privalumais

Hallie Crawford primena, kad kelionėje mes praturtiname save visapusiškai. Tai reiškia, kad grįžę po kelionės, galėsime savo gyvenimo aprašymą papildyti įvairiais, naujais punktais.

„Galbūt išmoksite naują užsienio kalbą. Pagerinsite savo komunikavimo įgūdžius, tapsite laisvesni ir atviresni įvairovei. Išmoksite matyti „platesnį vaizdą“, greitai orientuotis netikėtose situacijos, valdyti stresą, būti savarankiškais – tai savybės, kurių ieško darbdaviai“, – sako strategė ir karjeros konsultantė.

Neslėpkite savo nerimo

Melissa Parks sako, jog neturime bijoti prisipažinti, kad dėl kažko nerimaujame.

„Išbandykite strategiją: „bet“ keičiu į „ir“. Štai kaip tai veikia – vietoje to, kad sakytumėte „leisčiausi į šią kelionę, bet man baisu“, verčiau sakykite „man baisu ir aš vis tiek leisiuosi į šią kelionę“, – sako psichologė.

Jillian Kramer prisipažįsta, jog po pokalbio su specialistais merginai tapo daug lengviau priimti sprendimą ir ji išėjo iš darbo. Tiesa, J. Kramer dirba žurnaliste, tad rašymas ir toliau ją lydės visos kelionės metu. Merginos vyras paliks darbą po kelių savaičių. Jau kitą mėnesį pora leisis į ilgą ir nuotykių kupiną kelionę po Pietryčių Aziją.