Tailando valdžia, siekdama sustabdyti per didelio turistų skaičiaus gamtai daromą žalą, nurodė laikinai uždaryti paplūdimį, kurį išgarsino filmas su Leonardu DiCaprio „The Beach“ („Paplūdimys“).

Maya Bay paplūdimys prie Andamanų jūros nuo birželio keturis mėnesius bus nepasiekiamas lankytojams. Tokį sprendimą priėmė Tailando Nacionalinis parkų, augalijos ir gyvūnijos departamentas.
Ar draudimas turistams gali apsaugoti DiCaprio koralų rifo rojų nuo išnykimo?

Daugelis Tailando jūrų nacionalinių parkų uždaromi nuo gegužės vidurio iki spalio vidurio, bet dėl turistų gausos Maya Bay paplūdimys atviras visus metus nuo 1999 m., kai čia įžengė Holivudo kino kūrėjų komanda kurti filmo pagal Alexo Garlando romaną.

Kiekvieną dieną paplūdimyje apsilanko apie 4 000 žmonių ir 200 valčių. Neseniai atlikti jūrų biologų tyrimai parodė, kad regione išnyko koralų rifai ir praktiškai nebeliko jūrų gyvūnijos.

Tailando nacionalinės strategijos dėl aplinkos vystymo komiteto narys, jūrų biologas, mokslininkas Thonas Thamrongnawasawatas pabrėžė, kad paplūdimys nustekentas, nebeliko jo grožio. „Reikalinga pertrauka“, – pabrėžė mokslininkas ir pridūrė, kad laikinai uždarius paplūdimį, prasidėtų reabilitacijos procesas.

Maya Bay paplūdimys

„Jei klausiate, ar jau per vėlu gelbėti mūsų salas, atsakymas – ne. Bet jei šiandien nieko nesiimsite, bus per vėlu“, – teigė Parkų departamento vadovė Thanya Netithammakum.

Kai Maya Bay paplūdimį vėl atidarys, bus įvestas 2 000 turistų per dieną limitas, o valtims nebeleis plaukti, jas bus privaloma palikti priešingoje salos pusėje prie plūduriuojančios prieplaukos.

T. Thamrongnawasawato teigimu, laikinas paplūdimio uždarymas yra geriau nei nieko. „Vietos gyventojai tai supranta, visi tai suprantame, – sakė jis. – Tai būtų tinkamas būdas pradėti reguliuoti mūsų turistines vietas. Galime patobulėti, remdamiesi tuo, ką išmoksime per pirmus metus. Žinome, kaip svarbu tinkamai reguliuoti turimus išteklius. Svarbu ne didesnis turistų srautas, o pastovus turizmas, kuris naudingas ir vietos gyventojams.“

Maya Bay paplūdimys

Pernai Tailande apsilankė daugiau nei 35 mln. turistų. 2000-aisiais, po filmo „Paplūdimys“ premjeros apsilankė apie 10 mln.

Jau anksčiau buvo uždarytos masinio turizmo nuniokotos salos. Nuo 2016 m. vidurio turstai neįleidžiami į Pi Pi salų nacionalinį parką, ir į Koh Tachai Similano salų nacionaliniame parke.
Anot T. Thamrongnawasawato, rezultatai jau džiugina – atsigavo koralų rifai, vandenyje vėl knibžda spalvingos jūrų gyvūnijos. Jis įsitikinęs, kad Maya Bay paplūdimio uždarymas turistams padės atgaivinti paplūdimio augaliją ir gyvūniją.

„Visada svajojau, kad vieną dieną imsimės darbo ir atgaivinsime paplūdimį. Maya Bay paplūdimyje dirbu daugiau nei 30 metų. Mačiau jį, kai jis buvo rojus, matau dabar, kai iš jo nieko neliko. Biologo svajonė – sugrąžinti šį rojų į Tailandą“, – sakė jis.

Maya Bay paplūdimys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)