„Aš daug skraidau ir mačiau daug nesąmonių, tokių kaip aštuonias valandas atidėtas reisas ir dideli tarpai tarp tranzitinių skrydžių su trimis persėdimais. Mano draugai prarado dokumentus arba mes skridome per Kopenhagą vasarą, kai lova svečių namuose kainuoja 15 tūkstančių rublių už naktį. Mes miegojome Kopenhagoje oro uoste, buvo baisu. Kai sugrįžome, sužinojau apie šį hobį daug įdomaus.

Kaip miegoti oro uostuose, jeigu esi keliautojas

Pradžiai, reikia pasiimti pagalvę. Pravers lengvas miegmaišis, lengvas pledas ar didelė skara. Pasiimkite ausų kamštukus ar nusipirkite vaistinėje (geriau pasiimkite). Diena oro uostuose paprastai prasideda penktą ryto ir paskui iki vidurnakčio – triukšminga. Prireiks raiščio akims, nes šviesa oro uoste niekur neišjungiama. O kartais ji dar ir mirksi. Kai kuriuose oro uostuose yra prislopintos šviesos zonos, pavyzdžiui, Islandijoje, Keblaviko oro uoste, labai šauniai padaryta.

Toliau eina valgis ir vanduo, nes naktį beveik visos parduotuvės uždarytos. Aš pasiimu dar knygą ir antiseptiką. Jeigu dar yra lipnių lapelių ir flomasteris, galima bus užrašyti kažką panašaus į „pažadinkite mane penktą ryto“ ir priklijuoti prie savęs. Sakoma, kad padeda. Jeigu parašyta ne rusiškai. Jeigu rusiškai, yra tikimybė, kad pabusite be kuprinės.

Patikrinkite oro uosto darbo valandas

Būna, kad oro uostai nakčiai uždaromi. Štai, pavyzdžiui, skridome iš Paryžiaus. Nepatikrinome iki kelių dirba oro uostas ir atvažiavome į jį tvirtai nusiteikę praleisti naktį šiltai ir santykinai patogiai. Viskas buvo gerai lygiai iki vienuoliktos nakties, kol mūsų triumfuodami neišmetė už durų.

Dalis tokių pat nelaimėlių kaip ir mes nuėjo ieškoti laimės artimiausiame „McDonald’s“, o mes nusprendėme, kad jeigu jau vis tiek su savimi turime palapinę, tai nakvosime joje. Tiesiai ant pievos priešais oro uostą ją ir pastatėme. Penktą ryto atsikėlėme, surinkome ir nuėjome praustis į oro uosto tualetą. Na ir pusryčiauti kavinėse.

Dar būna taip, kad kai kurie terminalai uždaryti, todėl nakvoti reikia ne vidaus, o tarptautinių skrydžių terminale – jie paprastai atidaryti. Tačiau viską reikia patikrinti, kad nenutiktų taip, jog vienuoliktą valandą vakaro jus išvarys iš oro uosto pusiau snaudžiančius.

Eikite į tranzito zoną

Jeigu registravotės į reisą ir pridavėte bagažą (arba apskritai be jo skrendate), tai daugumoje Europos oro uostų galima su įlaipinimo kortele patekti iškart į tranzito zoną. Viduje miegoti patogiau nei išorinėje oro uosto dalyje, kur nakvoja ne tik keleiviai. Paprastai tranzito zonose yra dušas, sėdynės patogesnės, daug papildomų paslaugų ir netgi jogos kambarys. Be to, ten mažiau tikėtina, kad jus apvogs. Ir oro uosto darbuotojai jūsų netikrins, keleivis jūs ar ne.

Pagalvokite apie saugumą

Raskite oro uoste medicinos punktą ir policiją. Praktiškai visuose civilizuotuose oro uostuose jie yra. Geriausia gultis miegoti kažkur netoli jų – mažesnė tikimybė, kad jus apvogs. Bent jau taip priimta manyti.

Kuprinę būtina apkabinti ar bent jau padėti ant jos ranką ar koją. Kai kurie itin nervingi keleiviai prisirakina prie savo rankinės. Jeigu gulite ant grindų, geriau padėti kuprinę ar lagaminą užtrauktuku į sieną. Tai apsunkins priėjimą prie daiktų, o vagystės procesas taps triukšmingesnis. Galima įdėti rankinį bagažą į lengvą sportinį krepšį, tokį, kokie parduodami „Ikea“ parduotuvėse. Tik nesirinkite raudono.

Vieta

Jeigu esate tranzito zonoje, viskas gerokai paprasčiau. Ten galima miegoti poilsio kambariuose, vaikų kambariuose (juose grindys paprastai išklotos kilimais), bibliotekose, jogos kambaryje. Į šias zonas pateksite sumokėję tam tikrą sumą. Tai gali būti pigiau nei nakvynė oro uosto viešbutyje.

Buvo atvejis, kai vienas verslus keleivis kelis kartus pirko verslo klasės bilietą su nemokamu keitimu, grąžinimu ir verslo sale. Ateidavo į oro uostą, ilsėdavosi verslo salėje, valgė ir gėrė iki skrydžio, o likus tam tikram laikui nueidavo ir pasikeisdavo bilietą. Kažkuriuo metu oro bendrovė atskleidė šią schemą, tačiau pora kartų šis triukas suveikė.

Jeigu dar nesiregistravote į reisą, patekti į oro uosto vidaus zoną nepavyks. Nesigauna miegoti ant sėdynių – pažiūrėkite į puikius guminius trapus prie registracijos stovų. Jie minkšti, nešalti, pakankamai anatominės formos. Kelias valandas iki registracijos galima ir pamiegoti.
Variantas kraštutiniu atveju – automobilio nuoma. Jeigu stovėjimas nemokamas, tai gali atsieiti pigiau nei nakvynė viešbutyje.

Nepamirškite klausti

Kartais oro uostų darbuotojai gali padėti su nakvyne, jeigu esate „švarioje“ zonoje, nes „purvinoje“ gali atrodyti, kad esate benamis, o darbuotojas ilgai nesiaiškins. Šarlio de Golio oro uoste jums gali duoti visą rinkinį: pledą, kilimėlį, raištį akims, dantų šepetėlį. Tada paprasčiausiai guliesi ant grindų, apsikabini savo lagaminą ir miegi. Svarbiausia – paklausti.

Darbuotojai gali ir patys vaikščioti su pirmo būtinumo daiktų paketais. Mato, kad žmonės bando pamiegoti ir išduoda visus būtinus daiktus. Briuselio oro uoste, anot gandų, apskritai išskleidžiamos išlankstomos lovos. Kitaip tariant, visada verta paklausti darbuotojų. Tiesiog prieikite prie jų ir paklauskite: „O jūs man nieko neduosite?“

Kiekvienas oro uostas turi savo specifiką. Vienoje vietoje jus paliks ramybėje, o kitoje kas valandą žadins ir tikrins įlaipinimo kortelę, jeigu užmigsite ne bendroje zonoje (ne tranzito). Kai kuriems darbuotojams tiesiog nepatinka, kad miegama oro uoste – gali išvaryti ir viskas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)