Europos muziejų naktis veiks ne tik sostinėje, bet ir kituose miestuose. Vienas iš jų – Šiauliai.

Šiauliai vadinami Saulės, saldumynų ir savitų muziejų miestu, nes jų čia – net dvidešimt! Šis miestas drąsiai galėtų pretenduoti į Lietuvos muziejų sostinės vardą. Nes užsimerkus trumpam galima įsivaizduoti, kad važiuojate mediniu dviračiu, ar pabūti realiame fotoaparato objektyve, akimirkai tapti šokolado „burtininku“, ar vairuoti įspūdingą garvežį. Visą tai galima patirti vienu apsilankymu Šiauliuose.

O Europos muziejų naktį, gegužės 19 dieną, Šiauliuose viską išmėginti galima nemokamai. Šeštadienio vakarą nuo 19 iki 24 valandos bus galima patekti į 13 muziejų.

Chaimo Frenkelio vila

Chaimo Frenkelio vila

Viena iš populiariausių kultūrinio turizmo vietų Šiaurės Lietuvoje. Čia pristatoma Lietuvos provincijos dvarų ir tarpukario Šiaulių miesto kultūra, žydų paveldas.

19 ir 21 valandą bus surengtos ekskursijos parodoje „Sveika, Nepriklausomoji! Tautiškumo ir modernumo ženklai tarpukario Lietuvoje“.

Viso vakaro metu veiks edukacija Chaimo Frenkelio odos dirbtuvėlėse.

20 ir 22 valandomis bus rengiamos ekskursijos „Moters stilius ir gyvenimo būdas tarpukariu“.

Chaimo Frenkelio vilos parke veiks ne tik Šiaulių „Senų ratų“ klubo automobilių paroda, bet ir vienas po kito skambės koncertai, o viso vakaro metu veiks lauko kavinė:

19.20 val. Dominykas Jokubauskas
19.40 val. Grupė „The Phonic Strings“
20 val. Grupė „Kieno Miške Kankorėžiai“
21 val. Grupė „Mono“
21.30 val. pasirodys Šiaulių universiteto gimnazijos jaunieji bardai – Gabrielė Šimaitytė, Gabrielė Nosamaitė, Klaidas Lelys, Guoda Jemeljanovaitė
22.20 val. bus rodomas filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ seansas

Fotografijos muziejus

Vienintelis specializuotas fotografijos meno ir technikos muziejus Lietuvoje, svarbus Lietuvos fotografijos saugojimo ir reprezentavimo centras. Po rekonstrukcijos čia įsikūrė fotolaboratorija, skaitykla, informacinis centras ir kitos modernios muziejinės erdvės, o stogo terasoje įrengta miesto apžvalgos aikštelė su camera obscura.

Fotografijos muziejus

Viso vakaro metu bus rengiamos interaktyvios edukacinės užduotys parodoje „Tapatybės formatai. Tradicija ir modernumas tarpukario Lietuvos fotografijoje“, o fotografijos muziejaus Kampo studijoje, skambant vinilo muzikos garsams, vyks žaismingos fotosesijos, kuriose bus galima įsiamžinti.

Fotografijos muziejus

Užkilus į fotografijos muziejaus terasą ant pastato stogo, vakaro metu koncertuos:

19 val. Rūta Budreckaitė ir Titas Juška
20 val. Darius Dunauskas
21 val. Gabija Petrauskaitė
22 val. Grupė „Kalnų ereliai“
23 val. Gintarė Juknaitė
24 val. Grupė „The lost keys“

Žaliūkių malūnininko sodyba

Etnokultūros, tradicinių papročių, amatų ir pramogų erdvė. Restauruotas XIX a. antros pusės medinis Žaliūkių vėjo malūnas, atkurta malūnininko troba. Sodyboje ištisus metus vyksta įprastas malūnininko šeimos gyvenimas.

Čia vyks piemenėlių pramogos prie laužo: piemenų duonos ir bulvių kepimas, ieties mėtymas, įvairūs žaidimai žolelių arbata. Nuo 21 valandos jaunimo folkloro ansamblis „Ramtatūris“ surengs gegužinę. Nuo 23 valandos bus galima stebėti dangaus šviesulius su Šiaulių jaunųjų technikų centro astrofizikos būrelio nariais. Vidurnaktį prasidės ekskursija su malūnininku Žaliūkių vėjo malūne.

Dviračių muziejus

Vienintelis Lietuvoje, skirtas dviračio istorijai. Lankytojus pasitinka atnaujinta, interaktyvia ekspozicija. Pradžią jam davė 1980 metais Šiaulių dviračių ir variklių gamykloje „Vairas“ įkurtas visuomeninis Dviračių muziejus. 1993 metais jis tapo „Aušros“ muziejaus pasaliniu ir iki šiol yra vienas gausiausiai lankomų muziejų. Muziejuje yra apie 1500 eksponatų, rengiamos teminės parodos. Apsilankiusieji muziejuje sužinos ir apie dviratininkus, savo žygiais garsinusius Lietuvos vardą pasaulyje, galės išvysti dar neįprastus, ateities transportu vadinamus velomobilius. Ypatingo dėmesio verti juvelyriškai pagaminti veikiantys dviračių modeliukai, pripažinti mažiausiais dviračių modeliais Lietuvoje.

Vakaro metu iš vielučių bus lankstomi dviratukai, o su dviračių protektoriais bus galima piešti savo dviračių įspaudus.

Radijo ir televizijos muziejus

Ekspozicija atskleidžia garso ir vaizdo atkūrimo, telekomunikacijos prietaisų raidą, jų veikimo principus ir galimybes.

Vakaro metu vyks garso atkūrimo prietaisų originalių įrašų transliacija: muzikinė dėžutė „Polifon“, brolių Isserlinų XX a. 2 deš. pagamintas gramofonas, Leningrado gamybos gramofonas, VEF radiola, ritinis magnetofonas, kasetinis magnetofonas, kompaktinių diskų grotuvas.

Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejus

Bus rengiama edukacinė programa „Moderniosios Lietuvos kūrėjų ženklai Šiaulių gimnazijoje“ – parodos „Šiaulių gimnazijos auklėtiniai – Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai“ lankymas ir ekskursijos muziejuje bei po senąją gimnaziją.

Šiauliai

Šiaulių universiteto Stasio Gliaudžio gamtos muziejus

Nuo 18 iki 20 valandos bus galima susipažinti su gyvosios gamtos eksponatais: įvairiomis paukščių, žinduolių, varliagyvių, žuvų, roplių, jūrų žvaigždžių ir kitomis rūšimis.

Sporto muziejus

Visą vakarą bus rengiama edukacine veikla „Sportas visiems“, nuo 20 valandos istorija atgis kartu su žymiais sportininkais olimpiečias ir Lietuvos vardą garsinančiais šiauliečiais. Nuo 22 valandos prasidės naktinė zumba, kurioje šokio ritmu galės judėti visi norintys.

Šiauliai

Šiaulių apygardos teismo teismų istorijos muziejus

Bus rengiamos ekskursijos muziejuje ir vienintelėje Lietuvoje vardinėje Pelikso Bugailiškio teismo salėje, kur supažindins su Lietuvos ir Šiaulių teismų istorija.

Šiaulių kino muziejuje bus rodoma kino retrospektyva „Šiauliai anuomet ir dabar“.

Šiaulių geležinkelių muziejus

Akį trauks geležinkelių istoriją ir dabartį atspindintys eksponatai. Lauko ekspozicijoje veiks išskirtinė traukinių, lokomotyvų ir geležinkelio mašinų paroda. Šalia stovintys geležinkelininkai plačiau papasakos apie eksponatus, kai kurių iš jų bus galima apžiūrėti vidų.

Šiaulių universiteto gynybos ir karybos edukacijos centras

Nuo 19 iki 22 valandos bus galima susipažinti su Lietuvos karybos ir gynybos raida, XX a. partizaniniais karais, kariuomenės uniformomis.

Šiaulių vandentiekio bokštas

Vandentvarkos muziejus

Viename iš aukščiausių Šiaulių miesto pastatų – Šiaulių vandentiekio bokšte – įsikūrusio muziejaus lankymas: „Šiaulių vandenys“ istorija, miesto vandentiekio ir nuotakyno sistemos raidos etapai, ūkio plėtojimas ir modernizavimas, bendrovės kolektyvo tradicijos.

Specialūs autobusai kursuos „Muziejų nakties“ maršrutais, jungiančiais visus muziejus, nuo 19 iki 1 valandos.

Europos muziejų naktis Šiauliuose
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)