Barselona yra labai gražus, koketiškas miestas, ir žmonės, kurie ten atvažiuoja pirmą kartą dažniausiai nori sugrįžti vėl.“ – taip svajingai miestą pristato knygos „Barselona. Muziejus po atviru dangumi“ autorė Angelina Zaleckaitė. Išsamų miesto gidą parengusi moteris jau beveik dešimtmetį savo gyvenimą sieja su šiuo Ispanijos miestu ir negaili patarimų ten keliaujantiems pirmą kartą.

– Kada rekomenduotumėte vykti į Barseloną tiems, kurie nori išvengti turistų grūsčių?

– Lietuviai kitaip supranta grūstis nei, pavyzdžiui, Londono gyventojai. Kaip bebūtų keista, Barselonoje mažiausiai žmonių būna rugpjūčio mėnesį. Tuo metu vietiniai iškeliauja atostogauti už miesto ribų. Į Barseloną rekomenduoju vykti pasibaigus sezonui – spalį-lapkritį arba jam dar neprasidėjus – kovą-balandį. Žinoma, tuo metu dar gali būti vėsu ir apie maudynės niekas negalvoja. Čia visi maudosi tik po Joninių, kai vanduo būna tikrai šiltas.

– Kokių šalių turistus Barselona vilioja labiausiai?

– Daugiausia europiečius – britus, vokiečius, prancūzus, italus – jų tikrai labai daug. Lietuvių taip pat yra nemažai, ypač nuo tada, kai atsirado tiesioginiai pigių avialinijų skrydžiai. Tautiečiai, žinoma, dažniau keliauja ne sezono metu, kai Barselonoje nėra taip karštą ir brangu.

– Ką rekomenduotumėte aplankyti vykstantiems į Barseloną ilgajam savaitgaliui – 3-4 dienoms?

– Yra kelios vietos, kurias būtina aplankyti: miesto vizitinė kortelė – Šventos šeimynos bažnyčia; Guelio parkas – Antonio Gaudi suprojektuotas, bet deja, nepabaigtas parkas; senamiesčio gotikinis kvartalas, kurį galima kelias dienas apžiūrinėti. Taip pat verta aplankyti Pablo Pikaso muziejų. Muziejų Barselonoje išties daug, todėl vien po juos galima vaikščioti kelias dienas. Magiškieji fontanai, įvairūs parkai – visa tai labai gražu, bet svarbiausia jausti akimirką. Galite bėgte prabėgti per visus objektus, bet geriausia pajausti akimirkos žavesį. Prisėsti parkelyje ir ramiai pasigerėti žaidžiančiais vaikais bei aplink verdančiu gyvenimu.

Angelina Zaleckaitė

– Kokias lauktuves dažniausiai perka turistai?

– Vynus, dešras, šokoladą, alyvuogių aliejų, prieskonius. Taip pat perka alyvuogių aliejaus pagrindu pagamintą kosmetiką. Dažnai perka keramiką – vazas, dubenėlius, lėkštes.

– Kokios muziejų kainos Barselonoje? Galbūt yra specialių turistų pasų ar kortelių, kurie suteikia galimybę į lankytinas vietas užeiti pigiau?

– Taip, galima įsigyti ART Ticket, su juo galima šiek tiek pigiau lankytis įvairiuose muziejuose. Visą rugsėjo mėnesį skelbiama akcija, kai į lankytinus objektus galima patekti su 50 proc. nuolaida. Aš pati visada naudojuosi šia akcija, nes muziejų kainos išties didelės, pavyzdžiui, pakilti į Šventos šeimynos bažnyčios bokštą kainuoja apie 30 eurų žmogui. Guelio parkas, turbūt viena pigiausių lankomų vietų, kainuoja – 8 eurus.

Beje, kai kuriose vietose pirmą mėnesio sekmadienį įėjimas būna nemokamas.

– Pakalbėkime apie išlaidas Barselonoje. Ar tai brangus miestas?

– Miestas tikrai nėra pigus. Pavyzdžiui, viešbučių, butų nuomos kainos yra didelės, tačiau nebūtina gyventi pačiame miesto centre. Poilsiautojai dažnai apsistoja 50-80 kilometrų nuo Barselonos nutolusiuose kurortiniuose miesteliuose, nes susisiekimas tikrai yra labai geras. Tik vėlyvais vakarais susisiekimas tampa sudėtingesnis, bet dieną – jokių problemų.

Maisto produktų kainos vietinėse parduotuvėse arba krautuvėlėse yra tokios kaip ir Lietuvoje, kai kas net pigiau. Kavos puodelis Barselonoje taip pat kainuoja pigiau nei Vilniuje.

Kavinėse valgyti gana brangu, bet galima rasti dienos pietų pasiūlymus ir už 9-15 eurų gauti ir pirmą, ir antrą patiekalą.

Angelina Zaleckaitė

– Teko girdėti, kad Barselonoje automobilių avarijos ar kiti su transportu susiję incidentai įvyksta kas 19 sekundžių. Kokiu transportu keliauti Barselonoje saugiausia ir patogiausia?

– Pėsčiomis. Senamiesčio lankytini objektai yra patogiai išsidėstę, todėl visus juos galima apeiti pėsčiomis. Toliau esančius nesunkiai pasieksite važiuodami metro. Automobiliu važiuoti nepatariama ne tik dėl intensyvaus eismo, bet ir dėl stovėjimo aikštelių trūkumo – jų akivaizdžiai per mažai. Išsinuomojus automobilį vėliau teks sukti galvą, kur jį palikti, nes net ir gana brangiose mokomose aikštelėse sunku rasti vietą.

– O kaip iki Barselonos nuvykti tiems, kurie apsistoja aplink esančiuose kurortiniuose miesteliuose? Daugelis, matyt, galvoja nuomotis automobilį, bet kur jį palikti atvykus į miestą?

– Prieš kelionė reiktų gerai paskaičiuoti, ar apsimoka nuomotis automobilį. Barselonoje yra mokami keliai, todėl pinigų reiks ir automobilio nuomai, ir kurui, ir kelių bei stovėjimo aikštelių mokesčiams sumokėti. Taip keliauti apsimoka didesnėms kompanijoms. Jei vis dėlto išsinuomosite automobilį ir vyksite juo į Barseloną, siūlau palikti jį priemiestyje ir metro keliauti į centrą.

Angelina Zaleckaitė

– Barselonos paplūdimiai įvardijami kaip vieni geriausių Europoje. Kokie jie?

– Sausakimši. Taip, jie tikrai geri, gavę Mėlynosios vėliavos apdovanojimus, puikiai pritaikyti neįgaliesiems, yra daug kavinių, dušų. Lietuviams neįprasta tai, kad paplūdimiuose nėra persirengimo kabinų. Patys barseloniečiai savo paplūdimių nemėgsta, todėl važiuoja į ramesnius atokiau nuo miesto esančius kurortų paplūdimius.

Ar neramumai dėl Katalonijos noro atsiskirti nuo Ispanijos gali sukelti nepatogumų kelionėje? Kurių miesto vietų rekomenduotumėte vengti turistams? Ką vertėtų paragauti? Apie tai ir dar daugiau kalbėjomės DELTI TV konferencijoje, kurią rekomenduojame peržiūrėti tiems, kurie planuoja apsilankyti

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)