Kelionei pasirinkome balandžio pabaigą – gegužės pradžią. Taip rekomendavo Bulgarijoje gyvenantys draugai. Ir tikrai neprašovėme. Oras buvo puikus, nuo 23 iki 29 laipsnių šilumos. Ne per karšta ir ne per šalta. Tiesa, kelias dienas leidome prie jūros – buvo gana vėjuota, tad suknelių iš lagamino netraukiau ir degintis nedrįsau, nors vietinės moterys jau drąsiai mėgavosi saulės voniomis paplūdimyje.

Atomobilis savaitei – 100 eurų

Bilietus į Bulgariją nusipirkome likus keliems mėnesiams iki kelionės. Dviem žmonėms tiesioginis skrydis lėktuvu į abi puses atsiėjo apie 200 eurų. Žinoma, ieškantiems skrydžio vasarą šis malonumas gali atsieiti šimtu ar net keliais brangiau.

Kadangi ketinome migruoti iš vienos vietovės į kitą, ieškojome automobilio nuomai. Jau užsiregistravus į skrydį puikų pasiūlymą pateikė oro linijos, kuriomis ir skridome – tvarkingą automobilį be papildomų mokesčių už nuvažiuotus kilometrus septynioms dienoms išsinuomavome vos už 60 eurų tiesiai iš oro uosto.

Kartu iš karto užsisakėme ir pilną automobilio draudimą (full insurance), kuris atsiėjo dar maždaug 40 eurų. Tik su draudimu šiek tiek apsirikome ir tai sužinojome jau atvažiavę į vietą, kai automobilių nuomos įmonės atstovai patikino, kad draudimo neturime. Pasirodo, draudimą siūlo tarpininkas, o ne pati turtą nuomojanti bendrovė. Tai reiškia, kad jeigu dėl jūsų kaltės įvyktų eismo įvykis, už padarytą žalą vis tiek tektų susimokėti įmonei, kuriai priklauso automobilis, o vėliau jau būtų galima prašyti išmokų iš draudimą suteikusios bendrovės.

Pamoka, kurią išmokome: nuomojantis oro linijų siūlomą automobilį draudimą verta nusipirkti jau atvykus į vietą. Dienai pilnas draudimas vietoje mums būtų kainavęs 5 eurus. Kaip teigė oro uosto nuomos punkte dirbantis vaikinas, su šiuo draudimu įmonė padengia visą žalą nepriklausomai nuo to, ar įvykis įvyko dėl jūsų, ar ne dėl jūsų kaltės.

Butas su vaizdu į jūrą – 30 eurų

Kodėl lietuviai myli Bulgariją, supratau ieškodama nakvynės vietos. Kadangi nesu viešbučių ir „viskas įskaičiuota“ paketo gerbėja, ieškojau privačios erdvės su gražiu vaizdu pro langą. Trumpalaikės nuomos platformoje „Airbnb“ paieškos ilgai netruko. Rezervavome nedidelį butą Pomorijė miestelyje. Nuo Burgaso, į kurį atskridome iš Kauno, miestelis nutolęs vos 20 kilometrų.

Už dvi naktis bute sumokėjome 74 eurus, bet vėliau nusprendėme jūra pasidžiaugti viena diena ilgiau. Už papildomą naktį mokėjome tiesiai šeimininkei, todėl nebebuvo papildomų nuomos platformos mokesčių – paskutinė naktis atsiėjo 30 eurų.

Tuo tarpu portalas „Booking.com“ rašo, kad birželio mėnesį vietas nakvynei iki 50 eurų dviems žmonėms šioje vietovėje siūlo net 178 apgyvendimo įstaigos. To paties portalo duomenimis, vidutinė viešbučio kambario kaina šiame mieste 43 eurai.

Pasirodė, kad Pomorijė miestelis, dar vadinamas Saulėtu paplūdimiu, tinka tiems, kurie nori kiek atitrūkti nuo miesto šurmulio. Miestelyje – mažiau nei 15 tūkst. gyventojų, taigi jis vos didesnis už Druskininkus.

Sezonas dar neprasidėjęs

Sezono metu, anot kalbinto vietinio restorano „Restaurant and Club 24“ padavėjo, šiame miestelyje būna gerokai daugiau šurmulio. Jo teigimu, poilsiui šią vietą dažniausiai renkasi rusai ir pinigų tam negaili.

Pasiteiravus, ar jie čia nuomojasi butus, vyras tik nusijuokė. „Ne, jie nusiperka“, – patikino. Galbūt todėl šioje vietoje kur kas lengviau susikalbėti rusiškai nei angliškai.

Padavėjo tikinimu, mes atvykome dar visiškai ne sezono metu, jis esą prasideda birželį–liepą. Toks kelionės datos pasirinkimas turėjo ir savų pliusų, ir minusų. Žavingiausia tai, kad neteko maltis minioje žmonių, turėjome prabangą vaikštinėti pustuščiu paplūdimiu, kavinėse nereikėjo ilgai laukti aptarnaujančio personalo, visada radome vietos, kur prisėsti.

Kita vertus, norintiems nerti į jūrą, matyt, tokiu laiku būtų dar per šalta. Be to, paplūdimiuose neveikia jokios maitinimo įstaigos ar pajūrio barai. Kol kas vietiniai verslininkai tvarko savo erdves ir ruošiasi turistų antplūdžiui.

Kalbant apie paplūdimį – smėlis tikrai švarus, tvarkingas, tik einant ten piknikauti pravartu su savimi pasiimti šiukšlių maišą, nes rasti šiukšliadėžę – misija neįmanoma. Būtent todėl nereikėtų labai nustebti, kad pajūryje mėtosi ir viena kita šiukšlė.

Rojus jūrų gėrybių mėgėjams

Bulgarijos kaip šalies, ko gero, nerekomenduočiau žmonėms mėgstantiems prabangą. Nors viešbučiai, žinoma, įrengti ir pritaikyti komforto ieškantiems turistams, pats miestelis atrodo skurdokai, o restoranai savo interjeru primena lietuvišką kaimo turizmą. Daugelyje jų – mediniai stalai ir suolai.

Vis dėlto maistas (o jam esu gan išranki), mano vertinimu, puikus ir – labai pigus. Nė vienoje maitinimo įstaigoje neišleidome daugiau nei 20 eurų.

Pavyzdžiui, didelis puodas midijų viename populiariausių Pomorijė restoranų atsiėjo vos 7,5 Bulgarijos levų (mažiau nei 4 eurus). Kadangi nesu jūrų gėrybių fanė, sunku lyginti su midijų kainomis Lietuvoje, bet visai neseniai draugė sakė, kad už porciją žmogui Vilniaus restorane sumokėjo 13 eurų.

Tiesa, mus aptarnavęs padavėjas paaiškino, kad jų restorane patiekiamos midijos ne iš jūros, o iš privačių ūkių. Jo teigimu, jūroje yra kažkokių bakterijų, todėl produktą būtų sunkiau apdoroti, todėl šalyje klesti midijų augintojai.

Paradoksalu, bet tame pačiame restorane užkandis su lašiša ir tepamu sūriu kainavo brangiau – 9,5 levų (4,9 euro). Iš viso su gėrimais restorane sumokėjome 38 levus (19,43 eurus).

Kainos stebina

Kainų skirtumai lyginant su lietuviškomis akivaizdūs ne tik restoranuose, bet ir parduotuvėse. Štai, pavyzdžiui, nedidelėje miesto centre esančioje parduotuvėlėje (ne prekybos centre) vytintų dešrų kainos svyruoja nuo 3 iki 6 levų (maždaug 1,5–3 eurų). Panašūs produktai didžiausiame Lietuvos prekybos centre atsieitų maždaug nuo 2,30 iki 5 eurų.

Ryžių pakelis toje pačioje parduotuvėlėje kainuoja nuo 1,39 iki 2,49 levų (0,7–1,30 eurų). Lietuvoje kaina svyruoja nuo 0,8 iki 2,5 eurų. Spagečių pakelis ten kainuoja nuo 2 iki 3 levų (1–1,5 eurų). Lietuvoje – nuo 0,6 iki 2,5 eurų.

Pigesnės ir higienos prekės. Pavyzdžiui, moteriškas purškiamas dezodorantas vietinėje Pomorijės parduotuvėlėje kainuoja 4,5 levų (2,30 eurų). Lietuvos prekybos centre panašus produktas be nuolaidos kainuoja – 2,8 eurų. Skalbimo milteliai „Ariel“ kapsulėmis – 7 levai (3,5 eurų), o Lietuvoje – apie 5 eurus.

Dušo želė „Fa“ – 3,5 levų (1,8 eurų), Lietuvoje – 2,19 eurų. Valymo pienelis „Cif“ lankytoje parduotuvėlėje atsieitų apie 2 eurus, Lietuvoje to paties produkto kaina svyruotų nuo 2,30–2,8 eurų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tai – ne tinklinė Bulgarijos maisto prekių parduotuvė, todėl kainos čia kiek didesnės nei prekybos centruose.

Daugiau kainų galite pasižiūrėti galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)