Maskvos srities oro uostuose nuo šiol keleiviai gali būti patraukti atsakomybėn. Maskvos srities Dūmos deputatai priėmė Administracinių pažeidimų kodekso pataisas. Jos galioja Šeremetjevo, Domodedovo ir Žukovo oro uostuose. O štai Vnukovo oro uosto administracija kol kas galutinio sprendimo dėl šių pataisų nepriėmė.

Kas draudžiama Maskvos oro uostuose?

• Šiukšlinti ir teršti oro uosto teritorijoje;

• Vaikščioti neveikiančiais eskalatoriais ir judančiais pėsčiųjų takeliais;

• Būti oro uosto salėje su purvina ar nemalonius kvapus skleidžiančia apranga;

• Būti oro uoste su maisto produktais (įskaitant gėrimus ir ledus atviroje taroje), kurie gali ištepti keleivius ir oro uosto turtą;

• Gulėti ant krėslų, kėdžių, grindų, laiptų ir laiptinių aikštelėse;

• Sėdėti ant grindų, laiptų ir laiptinių aikštelėse;

• Laukimo salėse dėti bagažą ant sėdynių, skirtų keleiviams;

• Eskalatoriais ar judančiais pėsčiųjų takeliais vežti vaikiškus vežimėlius ir bagažo vežimėlius;

• Oro uoste joti ant gyvūnų, judėti nešiojamu elektriniu transportu, dviračiais, motoroleriais, riedučiais;

• Ne pagal paskirtį ar už oro uosto ribų naudoti bagažo vežimėlius;

• Klausytis muzikos be ausinių.

Už visa tai gali būti skirta 100 rublių (1,32 euro) bauda.

• Būti oro uosto teritorijoje ilgiau nei 24 valandas be bilieto ar užsakyto skrydžio, jeigu negyvenama specialiame viešbutyje.

• Praustis, taip pat skustis ir persirengti tam neskirtose vietose.

Už pastaruosius pažeidimus bus skiriama bauda nuo 2500 iki 5000 rublių (33-66 eurų) bauda.

Oro uostas

Kam viso to reikia?

Beveik visos šios pataisos priimtos siekiant vieno tikslo – artėjant Pasaulio futbolo čempionatui kovoti su oro uostuose besiglaudžiančiais benamiais.

Vien Šeremetjevo oro uoste nuolat gyvena keli šimtai benamių. Jie miega ant sofų kavinėse, ant krėslų laukimo salėse, prausiasi tualetuose, valgo, geria alkoholį ir šiukšlina. Neretai pasitaiko ir vagysčių bei muštynių.

Benamiais skundžiasi visi – ir keleiviai, ir oro uosto administracija. Daugiausia skundžiamasi ne tik iššaukiančiu benamių elgesiu, bet ir antisanitarija. Policija išveda juos iš oro uostų, pradedamos administracinės bylos, tačiau benamiai netrukus vėl grįžta.

Iš tiesų oro uosto salių terminalai ilgą laiką buvo laikomi vieša vieta. Anksčiau bet kuris žmogus turėjo teisę būti ten kiek panorėjęs, jeigu tik turi pasą ir daugmaž deramai elgiasi. Tačiau dabar nuspręsta su benamiais kovoti aktyviau.

Oro uostas

Kas bus toliau?

Panašu, kad sugriežtinus įstatymą nukentės ne tiek benamiai, kurie akivaizdžiai nemokės jokių baudų, o paprasti keleiviai: jiems teks sumokėti 100 rublių už ledus ar lagaminą ant sėdynės. Ir nors benamiai išties yra Maskvos oro uostų gėda, tačiau kovoti su jais taikant ekonomines priemones – beprasmiška.

Vis dėlto, panašu, kad iki birželio mėnesio oro uostai bus „išvalyti“ – čia mėnesį truks speciali pusiau karinė operacija. Vėliau benamiai grįš. Na, o baudos liks ir toliau pildys Maskvos srities iždą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)