1. Ypatingi kelio ženklai.

Butano keliais važinėja vos 75 tūkstančiai mašinų (gyventojų šalyje yra apie 750 tūkstančių, o šalies plotas – vos pusė Lietuvos), tad juos drąsiai galima vadinti tuščiais. Šalyje nerasite nė vieno šviesoforo. Tiesa, vienas buvo įrengtas, tačiau po 24 valandų išmontuotas ir pagrindinėje šalies sostinės Timpu sankryžoje ir toliau stovi būdelė bei eismo reguliuotojas žaviomis baltomis pirštinėmis.

Kai vakare jis baigia darbą, nieko bloga neatsitinka. Sumaišties ir kamščių nėra, nors mums penktadienio vakarą ir teko kelis šimtus metrų judėti lėčiau, nes miesto gyventojai išvažiavo praleisti laiką restoranuose ar baruose.

Vis dėlto, Butane labiau nustebino gausūs ir labai išradingi transporto departamento įrengti pakelės ženklai, skirti ne tik šalies žmones išmokyti važiuoti tvarkingai, bet ir pasidalinti gyvenimiška išmintimi. Dalinuosi keletu iš jų:

• Vairuoti išgėrus viskio rizikinga (Driving with wiskey is risky);

• Jei esi susituokęs, išsiskirk su greičiu (If you are married, divorce speed);

• Neliežuvauk, leisk jam vairuoti (Dont gossip let him drive);

• Saugumas kelyje, saugumas namuose (Safety on the road is safety at home);

• Trumpesnis kelias sutrumpins gyvenimą (Short cut may cut short your life);

• Kas pasiekia 90, miršta 19-os (Those who reaches 90, flys to death at 19);

• Laikas pinigai, bet gyvenimas vertingesnis (Time is money, but life is more precious);

• Važiuojant greičiau pamatysi nelaimę (Going faster will see disaster);

• Neskubėk, būk ramus, dangus jau pilnas (Don't hurry, be cool, since heaven is already full);

Butanas

Ypač linksmina tie surimuotieji. Smagu ir tai, kad visus juos supranti, nes jie parašyti angliškai. Visgi, kodėl šalyje, kuri tiek dėmesio skiria savo kultūros išsaugojimui, kai dauguma žmonių iki šiol mielai nešioja tradicinius drabužius, kelio užrašai yra angliški. Atrodo, Butane nėra Valstybinės kalbos komisijos, o angliški žodžiai drąsiai naudojami ir kasdienėje kalboje. Radijo skelbimuose apie parduodamus automobilius skaičiai yra sakomi taip pat angliškai.

Gidas Ugenas net nustemba išgirdęs klausimą, ar angliški žodžiai nedarko kalbos. „Ne, pas mus visi nuo mažens dabar mokosi angliškai”. Ir taip yra šalyje, kuri dar iki 1974-ųjų metų buvo uždaryta, o dabar riboja turizmo srautus pakankamai dideliais kelionės kaštais!

2. Išprotėjusio šventojo apsauga

Butano gyventojai – budistai. Šalyje daugybė vienuolynų, šventyklų ir šventyklėlių. Kiekvienoje iš jų – daugybė dievybių, jų reinkarnacijų, įsikūnijimų ar moteriškų pusių. Daugybė guru ir demonų. Jau po pirmojo pusdienio viskas ima painiotis ir pasirenki paprasčiausią kelią – išmokti atpažinti du svarbiausius Butane. Pirmasis jų – Guru Rimpočė, meditavęs toje vietoje, kuri dabar yra lyg Butano vizitinė kortelė – Tigro lizdo vienuolynas.

Butanas

Na, o pats mylimiausias yra Drukpa Kunley arba paprasčiau – Išprotėjęs šventasis. Jis garsėjo savo nevaldomu charakteriu, meile moterims ir alkoholiui. O taip pat dėl to, kad savo falu jis suvaldė po Butaną siautėjusias demones. Tad dabar butaniečiai, norėdami apsaugoti savo namus, ant jų piešia šventojo simbolius. Gražiai papuoštus ir net linksmus. Ir visiems atvykėliams linksma į juos žiūrėti bei greta fotografuotis. Na, o šeimos, turinčios sunkumų susilaukti vaikų, būtinai turi apsilankyti Chimi Llakhang šventykloje greta Punakhos miesto, kuri dabar gausiai papuošta iš stebuklo gimusių vaikų nuotraukomis.

3. Kaip sutikti karalių?

Dabartinis penktasis šalies karalius Jigme Khesar Namgyel Wangchuck arba paprasčiau K5 yra itin mylimas savo šalies žmonių. Karalius gavo šiuolaikinį išsilavinimą JAV, Didžiosios Britanijos ir Indijos universitetuose ir išmintingai šalį veda link modernumo, siekdamas darnaus ilgalaikio augimo, o ne greitų sprendimų. Galėtų iškasenas labiau eksploatuoti, tačiau saugo gamtą. Galėtų turistų prisikviesti, bet nustatė didelę vienos dienos buvimo šalyje kainą ir laukia tik finansiškai pajėgių keliautojų.

Butanas

Kur karalius, ten ir pasakiška meilės istorija. Savo būsimą žmoną tuometinis princas sutiko būdamas 21 metų viename piknike. Tuo metu Jetsun Pemai buvo tik 11 metų, bet ji išdrįso prieiti ir pasakyti „Aš noriu būti tavo žmona”. Būsimas karalius mergaitei atsakė taktiškai „Kai tu užaugsi, ir jei aš tuo metu dar būsiu nevedęs, mes susituoksime”. Galbūt taip būna tik pasakose, bet Griaustinio Drakono karalystė (taip dar vadinamas Butanas) yra pati tinkamiausia vieta atsitikti stebuklams. Po 10 metų jaunoji pora vėl susitiko ir susituokė.

Mažoje šalyje sutikti karalių nėra taip sudėtinga. Keliaujant net ir man pasitaikė tokia galimybė. Gerai, tai nebuvo tikras susitikimas, tačiau karalių mačiau savo akimis. Tik išvažiavę iš sostinės sustojome pakelėje, nes prieš mus stovėjo mašinų kortežas. Ugenas sako „Ten karaliaus mašina. Jis vienintelis šalyje važinėja su numeriais BHUTAN.”

Butanas

Greta mašinos stovi šeima, vyras puola ant kelių, na o apsauginiai palydi juos iki karaliaus. Šeima laukė pravažiuojančio karaliaus su prašymu ir žinodami, kad jis tikrai sustos. Na, o mums rodo, kad važiuotume pirmyn. Jau pasiruošiu savo fotoaparatą, bet apsauga mojuoja drausdama. Karaliaus fotografuoti negalima. Antrą kartą jį pamatau tada, kai kortedžas mus aplenkia vėliau kelyje, karalius su akiniais nuo saulės sėdi greta vairuotojo ir naršo telefone. Ir karaliai tai daro!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)