Vieni po margą pasaulį keliauja ieškodami nuotykių, kiti trokšdami kultūrinio pažinimo, kai kas ieško išskirtinai gražių vietelių, dar yra tokių, kas svečiuose kraštuose nagrinėja kulinarinį paveldą. Visos priežastys yra teisingos ir geros, svarbu nenustoti keliauti. Na, bet nepamirškime, kad yra ir naujoji karta. Ji ypatinga, nes užaugo interneto amžiuje, su mobiliu telefonu rankose.

Šiems žmonėms, gimusiems po 2000 metų įspūdi padaryti sunku. Jie jau viską matę virtualiame pasaulyje ir, kai leidžiasi į kelionę su tėvais dažnai kartoja anglišką žodį „boring“ (liet. nuobodu). Boring jiems muziejai, boring šventovės, taip taip, net istoriniai vienuolynai, net gražiausios architektūros katedros. Pats girdėjau – jiems tai yra boring! Aišku ne visiems, bet kalbėkime apie didžiąją masę.

Tad, ką pasiūlyti jaunimėliui, kad jie eitų iš proto? Ši keliautojų rūšis kelionėse nori „didžiausių“, „įspūdingiausių“, „moderniausių“ dalykų. Tokių, kad nuo jų pagaugais šiauštųsi oda ir norėtųsi rėkti WOW! Jie nori pamatyti tai, ką iškart norėtųsi dėti į socialinius tinklus, kad pasigirtų draugams. Todėl kreipiuosi į jus, jaunoji karta, – šis pasakojimas jums turėtų patikti.

Pagrindiniame Gruzijos kurorte prie Juodosios jūros Batumyje nuo 2013 metų stovi neįtikėtinai modernios architektūros statinys. Visas stiklinis, primenantis erdvėlaivius iš „Žvaigždžių karų“. Tai, kaip skelbia ekspertai, yra pats gražiausias, pats įdomiausias ir įspūdingiausias „McDonalds“ restoranas pasaulyje. Taip, ir man buvo labai sunku patikėti, kad ne šio tinklo gimtinėje Amerikoje, ne kokiame nors Dubajuje, o Gruzijoje.


Šioje vietoje reikėtų paminėti dar vieną įdomų faktą. Kažkas Kaukazo žmonėms yra su tais populiariais amerikietiškais valgymo tinklais. Štai nelabai toli nuo Gruzijos esančiame Azerbaidžane, šalies sostinėje Baku, stovi didžiausias pasaulyje „KFC“ vištienos restoranas. Bet jis tiek dėmesio nesulaukia.

Batumio „McDonalds“ neabejotinai įrašytas į šio kurorto privalomų aplankyti objektų TOP5. Į šią vietą žmonės keliauja, kaip į muziejų. Fotografuojasi prie restorano, filmuoja linkėjimus giminėms ir draugams, na ir, žinoma, sočiai pavalgo.

Modernusis statinys stovi kiek atokiau nuo miesto centro. Eidami pėsčiomis užtruksite apie pusvalandį, bet nepatingėkite. Siūlau savo jau išbandytą maršrutą Zurab Gorgiladze gatve. Ji labai nenuobodi, nes kiek eini, vis kažką įdomaus pamatai. Romantikams patiks daugiabučių kiemai, jų praeisite labai daug.

Galėsite stebėti, kaip gražiai tarp namų džiūsta skalbiniai. Tam gruzinai ištempė krūvas virvių, nuo vieno namo iki kito. Kokiais penkiais aukštais, viena virvė virš kitos virvės. Tikra raizgalynė, bet svarbiausia jie susigaudo. Paklausite, o kur gi ta romantika? Pažvelkite iš apačios į viršų, pastebėkite vėjyje plazdančius skalbinius. Jie, kaip kokie aitvarai. Įvairiausių spalvų, formų. Užburiantis vaizdas. Galima pasidaryti gražių nuotraukų.

Kai kas labai prajuokino. Vieno daugiabučio rūsyje pamačiau užklijuotą užrašą „H&M“. Tai švediškas drabužių parduotuvių tinklas, kuris ir Lietuvoje yra. Nustebau, kad tokioje keistoje vietoje, įrengta taip prastai atrodanti parduotuvė. Nusprendžiau patikrinti, nusileidau į tą rūsį. O ten – staigmena. Pasirodo prekinį ženklą pardavėja Rustika užsiklijavo tik tam, kad pritrauktų turistus. Iš tikrųjų čia parduoda dėvėtus drabužius, kuriuos sveria kilogramais.

Dar už poros kiemų, jau beveik pasiekęs garsųjį greito maisto restoraną pamačiau ir kitą netikrą įstaigą. Kažkokie vyrukai, parduodantys mėsainius ir kebabus nusprendė, kad Zurab Gorgiladze gatvėje, vedančioje į turistų traukos centrą „McDonalds“, jie savo įstaigą irgi paženklins tokiu pačiu prekiniu ženklu. O gal kas nors susimaišys, gal pagalvos, kad ši vieta yra įspūdinga ir prisės pavalgyti.

Tiesa, jie prekinį ženklą pavogė ne taip įžūliai. Vietoje simbolio „M“ ant langų išklijavo tokią pačią M tik apverstą, rezultatas raidė „W“. Tad šį netikrą restoraną vadinkime „WDonalds“. Jis beje, labai pigus. Sumuštinį su jautienos paplotėliu ir sūriu galite užsisakyti už 40 euro centų. Tik aplinka, kurioje teks valgyti primins valgyklą. Bet kai norisi pigiai, tinka ir taip.

To tikrojo, moderniausio ir įspūdingiausio, „McDonalds“ Batumyje tikrai su niekuo nesumaišysite. Stovi jis tarp pilkų daugiabučių, toks vienišas ateivis iš kosmoso. Žiba kaip deimantas šieno kupetoje.

Restorano eksterjerą sudaro 460 stiklo panelių. Stiklinis pastatas apsuptas trijų baseinų, stikle atsispindi vanduo, todėl vaizdas toks magiškas.

2013 metais, kai tik buvo pastatytas, jis išrinktas vienu geriausių pastatų pasaulyje, 2014 metais išrinktas geriausiu komerciniu pastatu pasaulyje (pripažino ArchDaily.com – įtakingiausias ir lankomiausias architektūros portalas). Šį statinį suprojektavęs gruzinų kilmės architektas Giorgi Khmaladze gavo daugybę apdovanojimų. Žinot, ką Batumio žmonės apie jį sako? „Paprastas gruzinas, kaip mes visi, bet studijavo Harvarde. Ten išmoko daryti tokius stebuklus“.

Jūs gal dabar garsiai kvatosite savo kambaryje ar ofise, žiūrint, kur skaitote šį tekstą, bet „McDonalds“ fanai po restorano atidarymo čia skrido iš viso pasaulio. Stovėjo eilės amerikiečių! Australai, japonai irgi atsibogino. Taip taip, šis tinklas turi rimtus fanų klubus, didžiausius gerbėjus, aistruolius, kurie savo numylėto maisto skraido pavalgyti po visą pasaulį. Ir gėda tikram amerikiečių tinklo gerbėjui, jeigu jis čia nebuvo. Gal net atimkime gerbėjo titulą, o kai aplankys Batumio stiklinį gražuolį, sugrąžinsime.

Batumio turizmo centras rengia ekskursijas į šį restoraną, žmonės vis dar važiuoja autobusais. O ir žiniasklaidos atstovų netrūksta. Tą dieną, kai ten lankiausi, kartu buvo ir Armėnijos televizija – filmavo reportažą, ką būtina Batumyje pamatyti.

Įdomu, kad restoranas veikia ir kaip degalinė. Iš vienos pusės “McDonaldas”, iš kitos – prie kelio prijungta azerbaidžaniečių tinklo „Socar“ degalinė, kurios restorano lankytojai net nemato.

Restorano valgomojo zona įrengta kaip kabanti struktūra virš degalinės. Valgomojoje zonoje įrengtas „ekologiškas skydas“, tai sodinukais apželdinta siena, apsauganti restoraną nuo degalinėje plintančių išmetamųjų dujų.

1200 kv. metrų ploto restorane lankytojai gali pasirinkti, pastato viduje ar vidiniame kiemelyje nori valgyti. Taip pat veikia specialus vaikų kambarys su televizoriais ir žaidimų kompiuteriais, ir yra kelios privačios salės didelėms kompanijoms. Beje, daugelyje gruziniškų restoranų būna tokių salyčių. Jų kultūroje įprasta valgyti atskirai nuo kitų. Atseit – jaukus, šeimos ar draugų pasisėdėjimas, be pašalinių akių.

Aš išsirinkau kiemelį. Patiko, kad ten šildo saulutė, kuri dar nėra labai kaitri. Ir toji augalų siena nuostabi, jos dėka jautiesi, kaip sode.

Nustebino didžiulės personalo pajėgos. Kiekvienoje salėje dirba po budinčią administratorę, kurios reguliuoja lankytojų srautus, taip pat vaikšto padavėjai, kurie nurinkinėja paliktus padėklus, nuolat viską valo.

Kaip ir mūsiškiuose „McDonalds', ten maistą galima užsisakyti prie kasos, pas gyvą kasininką, arba per interaktyvų ekraną. Dauguma gruzinų eina prie kasos, kaip supratau – daugelis mėgsta atsiskaitinėti grynaisiais pinigais, o prie interaktyviojo įrenginio to padaryti negalima – ten tik mokėjimo kortelėmis.

Pats geriausias dalykas lietuviams – sumuštinių, kokteilių, limonadų, bulvyčių ir desertų kainos mažesnės nei mūsų šalyje. Štai sūrainis kainuoja – 81 euro centą (Lietuvoje - 1,10 Eur), ledų desertas su skystu šokoladu „Chocolate Sundae“ – 87 euro centai (Lietuvoje - 1,30 Eur). Visuose Gruzijos restoranuose pigiau, todėl ten lengva sustorėti.

Gaila, kad gruziniškas „McDonalds“ į meniu neįtraukė, ko nors iš savo tautinės virtuvės. Tikėjausi užsisakyti, pavyzdžiui, „McChačapuri“ arba „McChinkali“. Bet nėra ten tokių dalykų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)