Spontaniški, neplanuoti daugumos oro linijų specialistų sprendimai neatvykti į darbą ar nevykdyti savo pareigų protestuojant prieš visiškai netikėtą bendrovės sprendimą – taip ES teismo sprendime apibrėžiami streikai, kurie nuo šios savaitės Europos oro linijoms kainuos milijonus.

Sprendimas priimtas remiantis dar 2016-ais Vokietijoje vykusiu incidentu, kuomet vietos oro linijos „TUIfly“ darbuotojai netikėtai susirgo visai savaitei po to, kai įmonės vadovai paskelbė apie oro linijos reorganizavimą.

„Reikia pabrėžti, kad nutarime kalbama ne apie planuotus ar su oro linija sutartus streikus, kurie kaip tik šiuo metu vyksta Prancūzijoje, ar praėjusį mėnesį vyko Italijoje bei Vokietijoje. Už šiuos bendrovės taip ir liks nesumokėjusios milijonams nuskriaustų keleivių. Nepaisant to, šios savaitės žingsnis sveikintinas ir bus tvirtas pagrindas visiškam streikų panaikinimui iš „nenumatytų sąlygų“ sąrašo“, – teigė skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovas Marius Stonkus.

Teismo nuosprendis įpareigojo visas oro linijas, kurių skrydžiai bus atšaukti ar atidėti dėl aukščiau išvardintų priežasčių keleiviams išmokėti nuo 250 iki 600 eurų siekiančias pinigines kompensacijas, priklausomai nuo skrydžio atstumo. M. Stonkaus nuomone šis sprendimas tik dar kartą įrodo, kad ankščiau ar vėliau oro linijos bus įpareigotos atsakyti už visus darbuotojų protestus.

„Šiuo metu ES skrydžių rinkoje – arši konkurencija. Bendrovės kovoja dėl kiekvieno papildomo pelno procento nuošimčio, dažnai užmiršdami žmogiškąjį faktorių. Darbuotojai matydami situaciją ir jausdami turbulenciją reaguoja įvairiai – streikais ar net palikdami bendrovę. Tačiau blogiausia šioje situacijoje, jog už visą šią košę moka paprasti europiečiai, kuriems skrydžio kompensacija už patirtą stresą ir papildomas išlaidas nėra suteikiama. Labai tikimės, kad situacija greitu metu pasikeis.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją