Saugodamos savo įvaizdį ir punktualumo rodiklius, oro linijos nėra linkusios kalbėti apie skrydžių vėlavimus, ir dažniausiai iki paskutinės minutės delsia apie juos pranešti savo keleiviams. Žinant, jog vien Europoje kasdien atidedama virš 5000 skrydžių, kiekviena bendrovė stengiasi išvengti būti minima tarp labiausiai vėluojančių oro vežėjų. Tačiau nuo šiol tai padaryti bus kur kas sunkiau.

JAV informacinių technologijų milžinė „Google“ neseniai papildė savo informaciją apie skrydžius teikiančią programėlę „Flights“ keliomis naujovėmis. Nuo 2011 metų veikianti programėlė be sau jau įprastos skrydžių bilietų paieškos sistemos pradėjo teikti informaciją apie skrydžių trukmę, vėlavimus bei pakitimus. Tačiau daugiausiai dėmesio susilaukė programėlės gebėjimas prognozuoti skrydžių vėlavimus.

Pasak bendrovės atstovų, jų kompiuteriai, analizuodami istorinius skrydžių duomenis sudarė algoritmus, leidžiančius gan tiksliai numatyti, vėluoja skrydis ar ne. Šiuo metu sukaupus nedidelį duomenų ir galimų scenarijų kiekį prognozių patikimumas siekia 80 proc., tačiau laikui bėgant ir algoritmams tobulėjant, spėjimų tikslumas turėtų tik augti. Norint pasitikrinti savo skrydžio informaciją, tereikia „Google“ paieškoje suvesti savo skrydžio numerį arba oro linijas ir maršrutą.

Nepasitikite algoritmais? Ne bėda – savo skrydžio būseną visuomet galima pasitikrinti patiems. Internete galima rasti ne vieną skrydžių sekimo paslaugas teikiančią svetainę, kaip „flightradar24.com“ ar „flightaware.com“. Naudodamos aviacinių radarų teikiama informacija, jos geba realiu laiku parodyti skrendančių lėktuvų buvimo vietą. Tereikia suvesti savo skrydžio duomenis, ir galėsite patikrinti, ar jūsų lėktuvas jau nusileidęs laukia prie vartų, ar vis dar valandos kelio atstumu nuo jūsų oro uosto.

Besidžiaugiant dėl sutaupyto laiko, svarbu nepamiršti laiku užsiregistruoti į skrydį. Anot skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovo Mariaus Stonkaus, laiku to nepadarius, galite netekti jums už vėluojantį skrydį priklausančios kompensacijos: „Net jei vėluojantis skrydis privertė laukti daugiau nei tris valandas, skrydžių bendrovės neprivalo jums išmokėti kompensacijos, jei neatlikote savo registracijos likus 45 minutėms iki suplanuoto išvykimo. Tokiu būdu galite prarasti net iki 600 eurų. Net jei žinote, kad skrydis vėluos, užsiregistruokite internetu, arba nuvykę į oro uostą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją