Gamta pilna stebuklų, o kartais kvapą gniaužiančios vietos leidžia pasijusti lyg pakliuvus į kitą planetą. Toks yra didžiausias pasaulio urvas – Šondongas. Hang Sơn Đoòng iš vietnamiečių kalbos išvertus reiškia „kalnų upės urvas“. 3 mln. metų senumo urvas, centriniame Vietname, Phong Nha-Ke Bango nacionaliniame parke, vilioja ekstremalias keliones mėgstančius turistus iš viso pasaulio.

Tačiau turistams jis buvo atvertas tik 2013 m. Po to, kai 2009 m. buvo paskelbta apie jo atradimą.
Visgi, pirmą kartą, dar 1991-aisiais jis buvo atrastas vietos gyventojo. Nors apie tai jis ir informavo Britanijos urvų tyrinėtojų asociacijos narius, kurie tuo metu kaip tik tose apylinkėse ir ieškojo urvų, visgi kelio neparodė, nes nebeprisiminė kaip iki jo nukakti. Taip net 18-kai metų kelias iki urvo buvo prarastas. Tačiau 2009 m. tyrinėtojai sugrįžo ir sėkmingai atrado urvą. 2010-aisiais tyrinėjimai atskleidė, jog tai didžiausias grotinis urvas pasaulyje.

Tai, ką šiame urve surado tyrinėtojai pribloškė visą pasaulį. Įspūdingo dydžio požemiuose vietos pakaktų vienam iš Niujorko kvartalų su visais 40 aukštų dangoraižiais.

Urve tvyro visiškai nuo išorinio pasaulio atskirtas nepaliestas pasaulis su tik jam būdingais orais, unikalia ekosistema, požemine upe ir ežeru. Tamsoje čia klesti įvairiausi mikroskopiniai organizmai, dantytas uolas „laižo“ kelią čionai prasiskynę saulės spinduliai, veši džiunglės, galima atrasti gigantiškų perlų.

Tarytum nežemiški vaizdai ir upės, paukščių bei beždžionių keliama garsų kakofonija sukuria dramatišką ir įsimintiną atmosferą.

Teigiama, kad daug daugiau žmonių stovėjo ant Everesto viršukalnės nei kad gėrėjosi siurrealistiniu šių gigantiškų urvų grožiu. Dar mažiau šią vietą aplankė lietuvių.

Pirmasis – su fotoaparatu kelionėse nesiskiriantis, daugiau nei 30 šalių aplankęs keliautojas lietuvis Andrej Sevkovskij. Vyras papasakojo patirtus įspūdžius iš neužmirštamos kelionės po šį gamtos stebuklą.

- Kodėl pasirinkote būtent tokią kryptį?

- Savo kelionės kryptį pasirinkome visiškai atsitiktinai. Su savo gyvenimo drauge Gražina daug keliaujame. Laisvalaikiu domiuosi naujomis įdomiomis vietomis, kurias verta pamatyti.

Instagram‘e pamačiau urvo nuotraukas, kurios patraukė mano dėmesį, o sužinojęs, kad tai unikali vieta, kurią aplankė mažiau žmonių nei Everestą, tvirtai apsisprendžiau, kur vyksiu kitą kartą.

Šondongo urvas

- Iš kokių etapų susidėjo visa kelionė, kol pasiekėte jos tikslą? Kokia dydžio buvo grupė, kiek laiko keliavote, kokiais būdais ir keliais?

- Viskas prasidėjo nuo turistinės kelionės įsigijimo. Keliavome šių metų vasario 5–10 d. Šios kelionės turistų skaičius buvo ribotas, ir tam, kad spėtume rezervuoti vietą numatytą dieną, teko keltis 4 val. ryto (Vietnamo laiku 7 val. ryto).

Vėliau skridome į Vietnamą ir susipažinome su gidais ir grupe. Grupę sudarė 6 asmenys: du amerikiečiai, vienas kinas, mergina iš Singapūro ir mes dviese iš Lietuvos.

Taip pat buvo du anglai gidai – Otas ir Howardas (pastarasis ir atrado urvą) bei dar 15 vietinių gyventojų, kurie nešė įvairius ekspedicijos dalyvių daiktus, maistą ir galingus prožektorius, kuriais būtų galima apšviesti urvą ir padaryti nuotraukas.

Urvas yra ganėtinai toli. Iki artimiausio kaimo per nacionalinį parką reikia važiuoti maždaug valandą, vėliau pėsčiomis per džiungles tenka eiti maždaug 10 km, persikelti per daugybę upių tam, kad pasiektumėme pirmosios stovyklavietės vietą – urvą Hang En, trečią pagal dydį urvą pasaulyje. Kitą dieną kelionę tęsėme iš kitos pusės vieninteliu keliu per džiungles ir upes, kad pasiektumėme įėjimą į Šondongo urvą.

Šondongo urvas

- Kiek laiko truko vizitas šiuose urvuose?

- Pačiame urve išbuvome 3 dienas ir 2 naktis. Perėjome jį visą. Įveikti visą (sunku tiksliai pasakyti, kokį atstumą, nes keliauti teko per džiungles, per upes ir urvus) apie 30 km maršrutą užtrunka 4 dienas. Po liūčių sezono kiekvienais metais kelias būna skirtingas.

- Sakoma, kad kelionė į šį urvą tikrai ne bailiams ir silpnavaliams. Kas buvo sunkiausia visoje kelionėje? Kokių iššūkių ji pareikalavo?

- Sunkiausia, ko gero, buvo priprasti prie drėgmės ir šlapio apavo. Vietname vasarį oro temperatūra siekia 15–20 laipsnių šilumos. Nors urve temperatūra būna aukštesnė, tačiau dėl šalto vandens ir drėgmės teko kęsti šaltį.

Sunkumų teko patirti ir leidžiantis bei kylant su alpinistų įranga. Mes buvome viena iš pirmųjų grupių, kuri, pakilusi stačiu urvo kraštu, pateko į kitą urvo išejimą. Visos iki tol vykusios ekspedicijos, pasiekusios urvą, sugrįždavo atgal tuo pačiu keliu.

Apskritai, paprastam žmogui, gyvenančiam aktyviai, neturėtų būti sunku, svarbiausia mokėti išlaikyti pusiausvyrą ir nebijoti aukščio.

Šondongo urvas

- Ar keliaujant buvo nenumatytų situacijų, netikėtų įvykių?

- Pirmas dvi dienas buvo šalta, mažiau nei 15 laipsnių šilumos – tai toms vietoms nebūdingi orai. Matyt, tuo metu (vasario mėn.) šalti orai atslinko ne tik į Lietuvą. Nebuvo kur sušilti, teko kęsti šaltį, ypač sunku buvo vietiniams gyventojams, nepratusiems prie tokių orų.

- Kas labiausiai nustebino visoje kelionėje?

- Labiausiai nustebino pats urvas, jo dydis: aukštis siekia 200 metrų, plotis – 150 metrų. Urvo aukštį galima palyginti su Vilniaus dangoraižiu Hanner, kurio aukštis 148 metrai.
Be to, tai ne tik pats didžiausias, bet ir vienas gražesnių iš iki šiol atrastų urvų. Urvo viršus įgriuvo ir tokiu būdu dviejose vietose susiformavo du milžiniški langai.

Įgriuvų vietose išaugo džiunglės. Ten jautiesi lyg visų užmirštame pasaulio kampelyje. Taip pat urve yra požeminė upė, ežeras, milžiniški stalaktitai ir stalagmitai bei daugybė kitur pasaulyje neaptinkamų geologinių darinių, iškasenų ir mikroorganizmų.

Šondongo urvas

- Galbūt iš vietinių teko girdėti keistų mitų, istorijų, susijusių su šiuo urvu?

- Urvo atradimo istorija labai įdomi. 1991 metais vienas vietinis gyventojas medžiodamas buvo priverstas ieškoti priebėgos nuo jį užklupusio prasto oro, kai staiga, išgirdęs vėjo švilpimą ir upės šniokštimą, rado įėjimą į urvą. Tačiau vyras į jį nenusileido, nes buvo pernelyg pavojinga.

Vėliau per vieną pokalbį jis apie savo atradimą papasakojo Howardui Limbertui ir jo žmonai, speleologams, kurie Vietname ieškojo urvų. Kadangi džiunglėse sunku orientuotis, vietinis gyventojas neatsiminė tikslios urvo vietos, o žinojo tik kryptį.

Buvo surengtos kelios ekspedicijos, per kurias buvo bandoma surasti urvą, bet jos buvo nesėkmingos. Ir tik 2009 m. pagaliau pavyko rasti įėjimą į urvą, o visapusiškai jį ištyrinėti tik 2010 m.

- Savo Facebook paskyroje rašote, kad esate pirmasis lietuvis, pabuvojęs šiuose urvuose. Ar tai tiesa?

- Taip, tai tiesa, anot Howardo Limberto, atradusio šį urvą, mes buvome pirmieji turistai iš Lietuvos. Pirmosios turistinės kelionės į šį urvą pradėtos organizuoti tik 2013 m. ir nuo to laiko urve apsilankė maždaug 15000 žmonių.

Šondongo urvas

- Kai pirmą kartą ši vieta buvo atrasta, ekspertas Howardas Limbertas dėl tvyrančios priešistorinės atmosferos sušuko „Saugokitės dinozaurų!“. O kokį įspūdį jums sukėlė ši vieta? Apibūdinkite ten tvyrojančią atmosferą: garsus, kvapus, augmeniją, (gyvūniją jei matėte) – kokia ji?

- Urvas pasižymi gamtos įvairove, išskirtiniais garsais ir kvapais. Kažkur girdėti, kaip pučia vėjas, čiurlena upė ir maži kriokliai. Urvas – savitas, sustingęs mažas pasaulis, kuriame veisiasi balti vorai, baltos žuvys ir kiti vabzdžiai.

Pasak gido, visa, kas yra baltos spalvos, gyvena tik šiame urve ir niekur kitur. Ko gero, įsimintiniausias reiškinys – tai į įgriuvą iš prasiskverbusių saulės spindulių viršuje susidaręs lygus šviesos skliautas. Šis reiškinys unikalus tuo, kad šį šviesos skliautą galima pamatyti tik vasarį, kai saulės spinduliai į urvą patenka tam tikru kampu.

- Ar šis urvas pateisino jūsų lūkesčius?

- Urvas paliko neišdildomą įspūdį ir pranoko visus lūkesčius, nes tai unikali vieta. Nors pasaulyje yra daug kalnų, miškų ir dykumų, bet tokios vietos daugiau niekur nėra, nes visi kiti urvai yra kur kas mažesni ir skurdesnės gamtos. Manau, kad apie šį urvą bus sukurta dar ne viena laida.

Šondongo urvas

- Ar tai brangus „malonumas“?

- Malonumas išties brangus. Tik viena turistinė įmonė turi leidimą organizuoti tokias keliones. Kelionė vienam asmeniui kainuoja ne mažiau kaip 3000 dolerių.

- Ar rekomenduotumėte leistis ir kitiems į tokį nuotykį? Ką galėtumėte patarti?

- Aš labai rekomenduoju šią vietą, nes žemėje beveik neliko išties laukinių, turizmo nesugadintų vietų. Jeigu norite tikrų nuotykių, privalote aplankyti šį urvą.

Taip pat rekomenduoju į kelionę pasiimti avalynę su gerais pado protektoriais, nes urvas labai uolėtas, teks daug laipioti slidžiais ir aštriais akmenimis, o tai daryti apsiavus gerą avalynę bus gerokai patogiau.

Šondongo urvas

- Galbūt jūsų planuose jau yra ir kita originali kryptis? Kokia?

- Šių metų balandžio pradžioje keliausime į Patagoniją. O norint paminėti originalias kryptis, pažymėtina, kad planuojame leistis į trijų savaičių kelionę burlaiviu į Antarktidą, į labiausiai nuo civilizacijos nutolusias vietas žemėje.

Dar daugiau keliautojo Andrej Sevkovskij nuotraukų rasite čia

Šondongo urvas