Junanio provincija Kinijoje slepia Pu‘er ir Xingshuangbannos regionus, garsėjančius puero arbata ir mokslininkų laikomus arbatos gimtine. Čia apstu arbata apaugusių kalnų, daoistų vienuolynų, akį traukia senovinio Arbatos-arklių kelio likučiai ir dailūs senoviniai miesteliai. Nuo krašto neatsiejama ir gilių bei labai gyvų tradicijų arbatos kultūra, rašoma „Skonio ir kvapo“ pranešime spaudai.

Stebinanti įvairovė

Kaip pasakoja Andrius Žilinskas, Junanis margas daugeliu aspektų – čia ir gamta keičiasi nuo atšiaurios Tibeto plynaukštės iki subtropinių Xinshuangbanna džiunglių, ir daugybė skirtingų tautų gyvena suglaudusios pečius.

„Be garsiosios puero arbatos, ši provincija Kiniją aprūpina ir tabaku, ir kava. Tiesą sakant, Junanyje auga kone viskas – čia galima aptikti daugiau nei pusę visoje Kinijoje randamų augalų rūšių, tad nenuostabu, kad puikiai prisitaikė ir svetimos žolės“, – sako ekspertas.

A. Žilinsko teigimu, platų augmenijos spektrą puošia įvairios neįprastos Camellia sinensis variacijos – laukiniai arbatmedžiai viduryje džiunglių ar tūkstantmečiai milžiniški medžiai sudaro aštrų kontrastą tvarkingiems kaip gyvatvorės krūmeliams įprastiniuose arbatos soduose.

Camellia Sinensis Assamica porūšis išsiskiria dideliais tvirtais lapais, iš kurių gyventojai jau nuo seno gamina maocha – žalią, dar nefermentuotą puero arbatą. Ją vietiniai ūkininkai dažniausiai ir geria, tuo tarpu labiau nuo arbatos sodų nutolusiose vietose puero arbata dažniausiai geriama fermentuota – greituoju wo dui būdu arba pamažu, metai iš metų brandinta“, – paaiškina arbatos ekspertas.

Arbatą augina šeši kalnai

Tuo tarpu Xinshuangbannos džiunglės, esančios pačiuose provincijos Pietuose, saugo šešis garsiuosius arbatos kalnus, kurių šlaituose auga nuo seno garsios ir ypatingos arbatos.

„Rinkoje senųjų medžių arbata vertinama kaip gerokai retesnė, autentiškesnė ir subtilesnio skonio nei plantacijų arbata. Be to, auginama nenaudojant pesticidų, ji ypač turtinga polifenoliais, – sako A. Žilinskas. Šiek tiek šiauriau, Xiang Zhu Qinge, Lincang regione, galite aplankyti vieną seniausių gyvų arbatmedžių – 3200 metų senumo milžiną, savo kamienu galintį konkuruoti su didžiausiais ąžuolais.“

Ieškoti nuotykių – Arbatos-arklių keliu

Pats Pu‘er miestas, nors ir suteikęs pavadinimą garsiajai arbatai, nėra ypatingai patrauklus turistui. Istorijos ir autentikos ieškoti dažniausiai traukiama šiauriau: į Dali, Shaxi ir Lijangą, kur pasitinka dailūs, restauruoti senamiesčiai ir gausios turistams skirtos pramogos. Ieškantys nuotykių čia gali keliauti raiti, sekdami tradicinio Arbatos-arklių kelio pėdsakais.

„Anksčiau būtent šiuo keliu iš Pu‘er ir Xixuangbannos traukdavo arbatos prikrauti karavanai. Arbata keliaudavo iš Pietų į kalnuotą Šiaurę, į Tibetą, o iš Šiaurės buvo pargabenama veislinių arklių. Sakoma, kad šių tolimų kelionių metu ir gimė tamsi (fermentuota) puero arbata: presuota Sheng Cha veikiant saulei ir lietui imdavo rūgti, ir po ilgų mėnesių kelionės karavanas nejučiomis atgabendavo visai kitokią, švelnesnę skrandžiui, egzotiško, šilto aromato arbatą“, – pasakoja A. Žilinskas.

Šiandien originalaus akmenimis grįsto ir kojomis plūkto kelio likę tik atkarpėlės. Bet kelionės idėja susilaukė piligriminės šlovės – vis daugiau arbatos aistruolių ir autentiškų patirčių ieškotojų nusisamdo vietinį gidą ir kinkosi arklius, taip bandydami atkartoti bent dalį kelio taip, kaip kadaise.

Ypatinga patirtis – arbatos gėrimo ceremonija

Nesvarbu, keliautumėte arkliais ar greitkeliais, pakeliui verta aplankyti ir senovinius Dali bei Lijiang miestus – istoriškai svarbias Arbatos-arklių kelio stoteles. Čia sutiksite nemažai kinų turistų, tačiau taip pat ir gausybę glaudžiai tarpusavyje sugyvenančių ir savo tradicijas puoselėjančių tautelių, turtingą ir margą virtuvę, įspūdingų šventyklų.

„Arbata būsite pavaišinti visur, kur tik sustosite, tačiau ne visur ji bus ypatinga. Gerai puero arbatai, ypač brandinto lao puero, pagaminti reikia laiko, todėl jums beveik niekada jos nepateiks prie pietų stalo. Apskritai kinai vertingas arbatas skanauja be užkandžių. Puero ragaukite specializuotose arbatos parduotuvėse – jų šiame regione gausu, ir prieš perkant arbatą jums visuomet duos jos paragauti“, – pasakoja ekspertas.

Savo ypatingas arbatas kinai ruošia nesudėtingos, bet elegantiškos gongfu ceremonijos metu. Vykstant tokiai ceremonijai būsite vaišinami ir vietinių ūkininkų ar arbatos gamintojų namuose. „Ceremonijos metu nemažas kiekis (~8gr) arbatos plikomas maždaug 100 ml vandens trumpais laiko intervalais (apie 30 s). Plikoma daugybę kartų: puero arbatai ypač būdingi kompleksiški skoniai, su kiekvienu plikymu atsiskleidžiantys vis kitaip. Stebėdami grakščius jūsų arbatos meistro rankų judesius, mėgaukitės išraiškingos arbatos aromatais“, – sako A. Žilinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt