Vos tik nusileidus iš Lietuvos sniegynų ir plikų ankstyvo pavasario nuvargintų plotų, civilizacijos nepaliestoje Arabijos dykumoje atsiskleis arabiškas chaosas, o leidžiantis saulei neaprėpiami dykumos toliai leis atrasti vidinę sielos harmoniją, rašoma pranešime spaudai.

Dykumoje pamirškite pedantiškumą

Tai, kad viešint JAE dykuma patenka į būtinų aplankyti objektų sąrašą, patvirtina ir neseniai iš šio krašto sugrįžusi „Skrendu.lt“ ekspertė Snieguolė Valiaugaitė. Keliautoja įsitikinusi, kad apsilankymas bent pusdienį Arabijos dykumoje padeda geriau pažinti tiesiai ant smėlynų „išdygusį“ kraštą ir net – patį save.

Štai pavyzdžiui, pasirinkus vietinių organizuojamus pažintinius turus po dykumą, didingieji JAE atsiskleis visai kitokiu pavidalu. Laukinėje dykumoje nebus jokios prabangos, kurią siūlo 4 ar 5* viešbučiai. Priešingai – priartėsite prie unikalios gamtos ir dienai įsikursite smėlio apsuptoje stovyklavietėje.

„Pagal paruoštą programą, dykumoje jums priklausys vakarienė, gėrimai, šou ir kaljano dūmas. Prie dalijamo maisto nusidrieks eilės, o kava ar vanduo bus pilstomi į smėliu apdulkėjusius puodelius. Jei esate švaros mėgėjai bei pedantai, bus kiek sudėtinga, tačiau patirtys, neabejoju, – nepakartojamos“, – pasakojo S. Valiaugaitė.

JAE dykumoje


Visureigiais per kopas it kino filme

Pasak S. Valiaugaitės, išsiruošus į dykumą, neišdildomą įspūdį palieka ir pati kelionė, kur dar tik važiuojant link dykumos driekiasi ištisos palmių plantacijos.

„Pakeliui į dykumą – tiek palmių, kad net akimis aprėpti sunku, jos linguoja tolygiai, o jų pabaigos nė nematyti. Važiuojant kilo mintis, kad greičiausiai šių medžių apstu norint užtverti dykumoje nuolat kylančias smėlio audras“, – aiškino ji.

Vis tik pačios linksmybės ir lengvas chaosas dykumoje prasideda išlipus iš automobilio, kuomet turo dalyviai yra įsodinami į didžiulį, keturiais ratais varomą visureigį.

„Nespėji nė oro įkvėpti, geriausiu atveju, ant priešais esančios sėdynės atlošo perskaitai trumpą instrukciją: užsisegti diržus ir stipriai įsikabinti ant mašinoje įmontuotų lankų. Važiuojam! Klausiate, koks jausmas? Skuodi dykuma per kopas, pro langus matai tik smėlio purslus ir juokiesi nežinia ko – ar nuo adrenalino, ar iš baimės, ar dėl to, jog visa tai atrodo mažų mažiausiai neįtikėtina, tarsi kokiame veiksmo filme“, – įspūdžiais dalijosi S. Valiaugaitė.

JAE dykumoje


Sielą užplūs nakties magija

Kino filmą primenantis scenarijus tęsiasi iki pat smėlynuose įsikūrusios stovyklavietės, kurioje ir vėl – arabiškas chaosas.

„Iššoki iš visureigio, prie tavęs pribėga pardavėjai, meistriškai užriša skarą ir liepia susimokėti. Esi prigautas ir susimokėti už skarą galėtum tiesiog iš inercijos. Vis dėlto, mintyse sau kartojau, kad vietos lagamine dar vienai skarai tikrai nebėra. O čia pat kitas arabas tave jau sodina ant kupranugario – tiesiog nusifotografuoti“, – įspūdžiais dalijosi keliautoja.

Veiksmui stovyklavietėje šiek tiek nurimus, po sočios vakarienės ir dviejų valandų tradicinio arabiško šou, prasideda naktinės dykumos metas.

„Viešint JAE nepatirti dykumos – tikra nuodėmė. Juolab kad vakare dykuma tampa dar labiau magiška, joje pasidaro beprotiškai ramu ir beatodairiškai gera. Pavyzdžiui, užsiropštus ant kopos galima stebėti saulėlydį ir prisėdus regėti neaprėpiamus tolius. Balsai fone neužgožia minčių, o ir tos mintys – kaip dykumos smėlis tarp pirštų, pabyra kažkur ir ritasi nuo kopų“, – patirtimi dalijosi S. Valiaugaitė ir pabrėžė, jog pasiekti kontrastingą dangoraižių ir laukinių dykumų kraštą itin patogu oro linijomis „Air Baltic“, kurios į JAE sostinę Abu Dabį skraidina net 4 kartus per savaitę.

JAE dykumoje

Ką privalu žinoti besiruošiantiesiems į dykumos žygį?

­ Dieną dykumoje – itin karšta, tačiau vakare – šalta, tad įsimesti lengvą megztuką yra tiesiog būtina.
­ Net ir dykumoje pravartu turėti grynųjų, jei staiga susiviliotumėte įsigyti kokį arabišką kostiumą ar įsiamžinti nuotraukoje ant kupranugario.

­ Nepamirškite drėgnų servetėlių ar rankų dezinfekavimo skysčio, kadangi smėlio dykumoje netrūks ir burnoje, ir tarp pirštų.

­ Rekomenduojama rinktis arba visiškai uždarą apavą (pavyzdžiui, sportinius batelius), arba basutes, kad nereikėtų nuolat stabtelėti išsipilti smėlio iš batų. Beje, smėlis dykumoje yra kitoks, jis tiesiog prilimpa prie kūno, drabužių, todėl jį itin sudėtinga nusipurtyti.

­ Iš anksto pasidomėkite, kiek laiko trunka pasirinktas turas visureigiais po dykumą. Jei esate aštresnių pojūčių mėgėjai, rinkitės patį ilgiausią, kadangi visureigių safaris yra viena įsimintiniausių pramogų dykumoje.

JAE dykumoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt