Taivane mes taupėme, dažnai valgydavome 7 Eleven parduotuvėse pirktą maistą arba pigiausius užkandžius naktiniuose turguose. Baruose nebuvome, nes barų kultūra Taivane silpna, o alkoholis brangus jau ir parduotuvėse. Miegojome kukliuose, bet tvarkinguose dviviečiuose kambariuose ir apžiūrinėdavome nemokamas lankytinas vietas.

Koks buvo mūsų maršrutas po Taivaną ir kaip mums jame sekėsi ar nesisekė paskaityti galima čia.

Kainos ir kelionės biudžetas. Kiek kainuoja Taivanas?

Tai ar brangus tas Taivanas? Jei lygintume su pietryčių Azijos šalimis – nakvynė ir maistas čia kainuoja beveik dvigubai brangiau. Visai neblogą kambarį galima gauti už 20 Eur, o pasisotinti – už 2 – 4 Eur. Svarbiausios kelionės po Taivaną išlaidos susidėjo iš nakvynės, transporto ir maisto.

Transportas Taivane nėra labai brangus: kai kuriuose miestuose atstumą iki 10 km važiuoti galima nemokamai. Kitur važinėjimas po miestą nemokamas buvo savaitgalį. Vienos Taivano lankytinos vietos yra mokamos, kitos – ne. Mes daugiausia lankėme nemokamas, todėl lankytini objektai kelionės po Taivaną išlaidų faktiškai nekeitė. Taivano piniginis vienetas – naujasis Taivano doleris TWD. 1 Eur = apie 35 – 36 TWD. Mėnesis Taivane (taupant) mums abiem kainavo 1106 Eur. Toliau apie viską detaliau. Ataskaita nėra tobulai tiksli iki paskutinio cento (tam reikėtų buhalterės), tačiau tai turėtų padėti susidaryti bendrą įspūdį apie tai, kiek kainuoja Taivanas.

Taivanas

Nakvynės išlaidos Taivane

Kambarius užsisakinėjome per Booking.com, paprastai paskutinę dieną prieš atvykimą. Imdavome pigiausią toms datoms likusį dvivietį kambarį. Daug kas turbūt žinot, kad Azijoje nakvynei rezervuoti Agoda.com yra portalas Nr.1. Tačiau mes juo nesinaudojome, kadangi kainos dažniausiai tik iš pirmo žvilgsnio pasirodydavo mažesnės, o vėliau prisidėdavo koks nors papildomas mokestis ir galutinė suma nesiskirdavo nuo Booking. Du kartus, Hualien ir Taipėjuje, naudojomės Airbnb.

Hualien nakvynė buvo pigiausia per visą laiką praleistą Taivane. Čia kambarys kainavo 13 Eur už naktį. Brangiausia nakvynė buvo Taipėjuje, kainavusi apie 27 Eur už naktį (prie aukštesnės kainos prisidėjo Kinų Naujieji metai). Bet užtat gyvenome nedideliame namelyje, pastatytame ant 12 aukštų namo stogo. Kiekvienoje nakvynės vietoje paprastai būdavo rankšluosčiai, vienkartiniai dantų šepetėliai, dušo želė, šampūnas, plaukų džiovintuvas, elektrinis virdulys (taivaniečiai dievina karštą vandenį ir užpilamus makaronus) ir pan. Švaru, tvarkinga, civilizuota net ir pigiausiose vietose. Nakvynė Taivane kainavo 626 Eur dviems už 31 naktį dviviečiame kambaryje.

Taivanas


Taivanas: viešasis transportas ir jo kainos

Taivano viešojo transporto sistema yra labai gerai išvystyta. Verta (netgi būtina) įsigyti iPass kortelę, galiojančią visame Taivane ir visose viešojo transporto priemonėse (išskyrus greituosius traukinius). Kortelę nusipirkti galima iškart tik atvykus į šalį, dar oro uoste. Ją papildyti galima 7 Eleven, Family Mart ir kitose panašaus tipo parduotuvėse. Su ta pačia kortele galima atsiskaityti už pirkinius minėtose parduotuvėse.

Patogu, praktiška, mokant ja taikomos šiokios tokios nuolaidos (retsykiais net iki 50 proc.). Taichung mieste važiuoti 10 km viešuoju transportu nekainuoja nė cento. Tainan kai kurie autobusai savaitgalį yra nemokami, o darbo dienomis kainuoja 18 TWD (0,50 Eur). Nuvažiuoti į užmiestį kainuos daugiau. Brangiausia mūsų kelionė buvo Kenting – Hualien, kainavusi 580 TWD (16,60 Eur). Tačiau tądien pervažiavome daugiau kaip pusę salos. Metro Taipėjuje paprastai kainuodavo apie 24 – 36 TWD (0,70 – 1 Eur). Metro linija, jungianti tarptautinį oro uostą su miesto centru, yra žymiai brangesnė.

Kaip nusigauti iš taško A į tašką B žino ir Googlemaps, todėl orientuotis buvo nesudėtinga. Tiesa, kartais 100 km atstumui Googlemaps paskaičiuodavo 6 valandas! Nesupratome, priimti už gryną pinigą ar už nevykusį pokštą. Laimei, tai buvo pokštas… Tačiau pasitaikydavo ir tokių išvykų, kai kelyje sugaišdavome gerokai daugiau nei paprastai tokiam atstumui reikia įveikti. Dvi valandas važiuoji kažko apžiūrėti, apžiūri per pusvalandį, dvi valandas važiuoji atgal. Žodžiu, leiskis nustebinama(-s). Iš viso Taivane transportui išleidom 206 € dviems.

Taivanas

Išlaidos maistui Taivane

Daugiausia maitinomės azijietiškais makaronais arba šiaip visokiais nesąmoningais užkandžiais iš 7 Eleven ar Family Mart parduotuvių. Kavą virdavomės (=užpildavom vandeniu) viešbučiuose. Puodelis „normalios“ kavos minėtose parduotuvėse kainuoja apie 35 TWD (1 Eur) už puodelį, kavinėse – dvigubai. Gatvės maisto kioskeliai – gera ir labai skani alternatyva. Pavalgyti pavykdavo už 2 – 3 € žmogui. Dažnai vaikštinėdavome po Taivano naktinius turgus ir bandydavome prisiryti ragaujant visokius nematytus įdomius dalykus. Tačiau pirkinėjant visokius užkandžius suma augdavo greitai ir neproporcingai sotumo jausmui. „Papigiai“ nesigaudavo. Pigiausių užkandžių kaina prasideda nuo 15 – 25 TWD (0,43 – 0,72 Eur), tačiau už dauguma teks sumokėti bent jau eurą ar pusantro.

Vaisiai pasirodė brangūs: pvz. 100 TWD (2,85 Eur) už 4 obuolius – nepasakyčiau, kad pigu. Dar akiplėšiškesnės kainos būdavo 7 Eleven parduotuvėse, kur vienas (kartais papuvęs) bananas kainuodavo 20 TWD (0,60 Eur), o 3 obuoliai – 150 TWD (4,30 Eur)! 0,5 l skardinės alaus kainos prasideda nuo vieno euro (čia idealiausiu atveju, rasit alaus už 37 TWD – imkit, gera kaina). Šalta arbata, dar kitaip žinoma kaip Bubble Tea, kainuoja 40 -70 TWD (1,15 – 2 Eur). Maistui Taivane per 31 dieną dviese išleidom 250 Eur. Iš jų 189 Eur 7 Eleven, Family Mart ir pan. parduotuvėse, 61 Eur – užkandžiams gatvės kioskeliuose ir naktiniuose turguose.

Taivanas

Reziumė

Mėnesis Taivane kainavo 1106 Eur dviem. Per dieną abu kartu vidutiniškai išleidome 35 – 36 Eur.
Brangiausia buvo nakvynė – 626 Eur dviems dviviečiame kambaryje.
Maistas – 250 Eur.
Transportas – 206 Eur.

Šaltinis
Temos
Tinklaraštis „The Travel Chaos“