Būtent tai sužinojo ir patyrė keliautojas Laurynas neseniai apsilankęs Kosove. Graži gamta, draugiški žmonės, mažos kainos ir visur plazdančios Amerikos vėliavos, viliojo jį patyrinėti.

Pasak Lauryno, Kosovo žmonės yra svetingi, draugiški ir kalbūs. „Nenustebkite, jeigu jus užkalbins nepažįstamas asmuo. Daugelyje kitų šalių toks poelgis atrodytų paviršutiniškas, tačiau Kosove žmonės taip elgėsi vedami smalsumo ir norėdami sužinoti, iš kur atvykau ir kodėl lankausi Kosove. Jiems tai kėlė nuostabą, nes turizmas šioje šalyje ne itin vystomas“, – pasakojo lietuvis.

Didžioji dalis jaunimo gerai kalba angliškai, taigi susikalbėjimo problemų nekilo: „Senesnė karta dažniausiai žino tik kelis angliškus žodžius, bet kai kurie vyresnio amžiaus žmonės be albanų kalbos dar moka italų arba vokiečių kalbą. Rusiškai, netgi jei moka, vietiniai nekalba iš principo.“



Kosovas yra šešis kartus mažesnis už Lietuvą, o jame gyvena apie du milijonus gyventojų. Nors Kosovo praeitį temdo tamsios karo ir kitų problemų dėmės, padėtis šalyje pamažu gerėja. „Visa Priština panaši į statybų aikštelę. Seni namai griaunami – net ir tie, kurie, rodos, statyti prieš 30-50 metų. Paliekamos tik istorinės mečetės. Automobiliai gatvėse gerokai senesni nei Lietuvoje, visur mėtosi šiukšlės, deginamos padangos, o nuo netoli sostinės esančios anglimi kūrenamos elektrinės skleidžiamo kvapo man nuolat rietė nosį. Tikrai dar yra kur tobulėti“, – pasakojo Laurynas.

Kosovas



Nors Europoje kainos kyla, ypač turistų pamėgtose vietose, užtikrintai galima sakyti, kad Kosovas yra viena pigiausių šalių. Kosovo valiuta – euras. Jis įvestas vienašališkai – todėl Kosovas neturi teisės dalyvauti Europos centrinio banko veikloje. Kainos – daug mažesnės nei tikrojoje euro zonoje. Sočiai pavalgyti šioje šalyje galima mažiau kaip už 3 eurus. „Gerame restorane (miesto centre) visų patiekalų kainos siekia vos 6-7 eurus, didelis alaus bokalas – 2eurus – nemačiau nieko kainuojančio daugiau nei 8 eurus. Sotūs dienos pietūs kavinėse kainuoja 3-4 eurus. Už nakvynę trijų žvaigždučių viešbutyje sumokėjau 50 eurų.“ – kainas vardijo Laurynas. – Kaip ir kitose Balkanų šalyse, Kosovo gyventojai valgo daug mėsos, taigi šalyje radau visą Balkanų klasiką. Tačiau jei norėsite paragauti nacionalinio Kosovo patiekalo, išbandykite fliją. Jei atvirai, aš neišbandžiau daug vietos valgių – vos kelis. Jie buvo paprasti, bet skanūs, o maisto kiekis buvo milžiniškas. Savo kelionės metu valgiau daug čevapčičių ir burekų.“

Kosovas

Virš Kosovo miestų plazda daugybė užsienio vėliavų. Ypač Albanijos, Europos Sąjungos, JAV, Jungtinių Tautų, NATO: „Jas kabina patys žmonės, dėkingi už indėlį į nepriklausomybę. Šalyje – stiprus Amerikos kultas, žmonės dėkingi Amerikai už palaikymą karo metu. Turistine klasika yra tapęs paprotys oru susimušti delnais su didžiule Billo Clintono statula, kuri yra iškilusi buvusio JAV prezidento garbei. Mačiau net restoraną „Klinton“, tą akimirką pasijaučiau atvykęs į Ameriką.“

Kosovas

Įdomios vietos, kurias verta aplankyti Kosove 

Kur vykti?

Štai kai kurios vietovės, kurias turėtų aplankyti kiekvienas apsilankęs Kosove! Žinoma, veikiausiai yra ir daugiau vietų, bet šios gali tapti gera pradžia.

Prizrenas

Tai yra vienas gražiausių ir įdomiausių miestų Balkanuose. Jis kažkuo primena Moštarą, bet Prizrenas turi savitą žavesį ir charakterį. Jį lengvai galima pasiekti iš Albanijos ar Skopjės Makedonijoje.

Tai gyvybingas miestas, kuriame yra daug kavinių, restoranų ir dailių mečečių. Būtinai užlipkite į tvirtovę ir pasigrožėkite įspūdinga Prizreno panorama.

Rugova

Jei mėgstate leisti laiką gamtoje, tuomet į savo maršrutą būtinai įtraukite Rugovą. Čia daug ežerų, kalnų, kanjonų ir tarpeklių. Tiesiog pažiūrėkite į šias nuotraukas ir suprasite, kodėl verta ten nuvažiuoti.

Gjakova

Įsikūrusi tarp Pečo ir Prizreno miestų, Gjakova yra įdomi stotelė. Per Kosovo karą šis miestas buvo gana smarkiai sugriautas, bet buvo atstatytas ir toliau klesti kaip vienas iš kultūrinių ir švietimo centrų.

Šiame mieste jus gali sudominti Senasis turgus, Hadumo mečetė, Šv. Pauliaus ir Petro bažnyčia bei Laikrodžio bokštas.

Pečas

Tai dar vienas senas Kosovo miestas su daugybe dailių pastatų, turtinga kultūra ir aplinkine gamta. Dėl gausybės užsiėmimų šiame mieste sparčiai auga turizmo pramonė.

Šaro kalnai

Tai dar viena įspūdinga Kosovo kalnų grandinė. Ji stūkso į rytus nuo Prizreno, prie sienos su Mekedonija. Čia jūsų laukia ežerai, piemenys ir kvapą gniaužiantys peizažai. Jei mėgstate gamtą ir žygius, atvykus į Kosovą jums būtina apsilankyti Šaro kalnuose.

Baltojo Drino krioklys

Įspūdingas krioklys yra 25 m aukščio. Jį galima rasti Žljebo kalne Radavco gyvenvietėje, maždaug 11 km nuo Pečo miesto.

Germijos parkas

Šiaurės rytinėje Prištinos dalyje galite rasti natūralų perlą – Germijos parką. Rekomenduoju jame apsilankyti eilinę savaitės dieną, nes savaitgaliais jame būna daug žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)