Slovakijos bendrovė „Ecocapsule“ prieš kelerius metus pradėjo gaminti futuristinius mobiliuosius namelius. Autoriai tvirtina, jog tai yra pirmasis nuo elektros tinklo nepriklausomas mikronamas pasaulyje. Šis kiaušinio formos namas buvo pastatytas ant UNIQ pastato Bratislavos centre.

Nameliai-kapsulės

Ekologiškame name nereikia tradicinių komunalinių paslaugų – elektros ir vandens tiekimo. Jame sumontuota įranga energiją ir vandenį gali pagaminti iš aplinkoje esančių išteklių.

Iki šiol buvo pagamintas tik vienas toks prototipas, tačiau netrukus nameliai paplis JAV, Kanadoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, Japonijoje ir Europos Sąjungoje.

Namelis-kapsulė yra 4,67 m ilgio, 2,20 m pločio ir 2,50 m aukščio. Tuščias sveria 1350 kilogramų, su pilnu rezervuaru vandens – 300 kg daugiau. Bendras grindų plotas – 8,20 kv. m., o naudingasis plotas – 6,30 kv. m. Bendrovė tikina, kad į šį kiaušinio formos namą gali tilpti du žmonės. Tiesa, namelis turi ir langus, kad gyventojų nepradėtų kamuoti klaustrofobija.

Nameliai-kapsulės

Kitaip nei kiti moduliniai namai, namelis-kapsulė pagamintas iš stiklo ir aliuminio. Ekokapsulė elektros energijai pasigaminti naudoja ant stogo sumontuotą vėjo turbiną ir saulės baterijas. Visiškai įkrovus bateriją elektros energija galima naudotis mažiausiai keturias dienas. Vienas iš šios kapsulės kūrėjų pasakojo, jog čia sumontuota didžiulė baterija, kurioje kaupiama energija ir ją galima panaudoti vėliau. Namelis taip pat turi ir apsaugą nuo žaibo.

Nameliai-kapsulės

Šiuos praktiškus ir funkcionalius namelius galima perkelti beveik visur, kur norite gyventi. Tik jei panorėsite namelį transportuoti – prireiks jį tempti automobiliu, perkelti sraigtasparniu arba kranu. Tokios kapsulės gali būti panaudojamos įvairiems tikslams – kaip namas, viešbutis, mokslinių tyrimų centras ar net kaip elektrinių automobilių įkrovimo stotis.

Inovatyvūs dizaineriai baldus pritaikė žmogaus patogumui ir komfortui – stalas, dvi kėdės, spintelės, lentynos, lova su čiužiniu, virtuvės spintelės. Čia rasite ir mini šaldytuvą, ir mini plovimo mašiną, tualetą bei dušą. Taip pat yra vandens šildytuvas sanitarinėms reikmėms ir didelė vandens saugojimo talpykla, į kurią galite įpilti vandens iš bet kokio šaltinio, pavyzdžiui, ežero ar upės. Vanduo gali būti surenkamas lietaus metu ar per rytinę rasą. Prieš naudojimą vanduo filtruojamas nuo nešvarumų ir paruošiamas naudojimui. Maišytuvuose sumontuoti specialūs filtrai vandenį išvalo tai, kad šis tampa geriamuoju.

Nameliai-kapsulės

Pirmųjų namelių-kapsulių kaina – 80 tūkst. eurų, tačiau gamintojai žada, kad kainos bus dar mažesnės, nes jų gamyba ateityje tik didės.

Pasak tokius namelius parduodančios bendrovės, jų tikslas – pasiekti visiems prieinamą kainą.

Žmonėms, mėgstantiems nuolat keliauti, tokie nameliai-kapsulės – puikus atradimas. Tad tobulas poilsis nekenkiant gamtai garantuotas tiek už poliarinio rato, tiek ir atokiose džiunglėse, kalnuose ar paplūdimyje. O jei nemėgstate tolimų kelionių, šį namelis gali būti alternatyva palapinei miške, stovykloje ar kaime. Žinoma, jei tik nebijote itin mažų patalpų. Tuomet galėsite gyventi kur tik panorėsite.

Nameliai-kapsulės

„Pagrindinis tokio gyvenimo privalumas – laisvė. Gali gyventi kur tik nori, nemokėti sąskaitų už gyvenimą ir būti gamtoje“, – kalbėjo vienas iš mobilaus namelio sumanytojų Tomas Zacekas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)