Nors garsių statinių kopijos – populiarus reiškinys visame pasaulyje, Tiandučengas kelia itin nevienareikšmiškų jausmų ir keistokų minčių. 2007 m. baigtas statyti 31 kvadratinio kilometro plotą užimantis prabangus kvartalas labai panašus į Prancūzijos sostinę: paryžietiško stiliaus pastatai, fontanai, landšaftas ir netgi Eifelio bokštas. Tiandučenge esančios turbūt vieno žinomiausių visame pasaulyje bokštų kopijos aukštis siekia daugiau nei 100 metrų (originalas trigubai aukštesnis).

Šios nuotraukos iš „Paryžiaus sindromo” pavadinimą gavusios serijos – tai Paryžiuje gyvenančio fotografo Francois Prosto darbai, kuriuose jis sugretina Prancūzijos sostinėje fiksuotus vaizdus su panašiais, darytais Tiandučenge. Žvelgiant į nuotraukas, kuriose įamžintas platus prancūziškas bulvaras su tradiciniais G. E. Hausssmanno laikotarpio butų pastatais, klasikinėmis paryžietiškomis skulptūromis ir gatvių šviestuvais, būtų sudėtinga tiksliai pasakyti, kurios iš jų yra originalios, o kurios – ne. Vis tik tai tik fasadas.

„Tiandučenge žmonės gyvena taip, kaip ir visur kitur Kinijoje“, - patikino F. Prostas. Pavyzdžiui, pasiūlymai vakarieniaujantiesiems atspindi įprastinę šioje šalyje dominuojančią tvarką, gatvės valgyklose ir restoranuose tiekiami tipiniai kinų virtuvės patiekalai. „Maniau, galbūt jie pamėgino atkurti prancūzišką restoraną“, - samprotavo fotografas.

Paryžiaus kopija

Nepaisant Kinijoje vyraujančio domėjimosi europietiška architektūra, entuziazmas dėl dangaus miesto pavadinimą turinčio Tiandučengo tikrai nėra pernelyg didelis. „Žavingiausiose Prancūzijos vietose kasdien apsilanko tūkstančiai turistų – jų srautas nesibaigia niekada, o štai gražios vietos Kinijoje nėra itin paklausios, dauguma lankytojų – vietos gyventojai, praeinantys pro jas pėsčiomis ar pravažiuojantys motoroleriais. Žmonėms dangaus mieste nelabai rūpi paminklai, tik Eifelio bokštas traukia vietinius naktį, kai šalia jo šokama ar pasivaikštoma, ypač penktadienio ir šeštadienio vakarais, kai bokštas apšviečiamas taip, kaip Paryžiuje apšviečiamas tikrasis: kas penkias minutes kiekvieną nakties valandą.“ – pasakojo F. Prostas.

Prieš ketverius metus šiam projektui buvo kilusi grėsmė, kai vystytojams nesisekė rasti pirkėjų būstams ir verslams, tačiau 2017 m. čia gyvenančiųjų skaičius jau siekė 30 tūkst. ir nuolat didėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)